Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Ainutkertainen Lasse Pöysti 90 vuotta

Lasse Pöysti kertoo Iltasatua.
Lasse Pöysti kertoo Iltasatua Lasse Pöysti kertoo Iltasatua. Kuva: Antero Tenhunen / Yle Lasse Pöysti,näyttelijät,Iltasatu,Pikku Kakkonen,1980-luku

Lasse Pöystin näyttelijän ura alkoi jo 13-vuotiaana Suomisen Ollina ja Pöystin pikkupojan rooli upposi suoraan suomalaisten sydämiin. Pysyvästi. Lasse Pöysti ilahdutti suomalaisia kahdeksalla eri vuosikymmenellä ja jätti näyttämöt vasta 85-vuotiaana. Yle Teema onnittelee tammikuun 24. päivänä 90 vuotta täyttävää taiteilijaa ja esittää henkilökuvan 20 vuoden takaa. Ohjelma nähdään tiistaina 24., perjantaina 27. ja sunnuntaina 29.1.

Mutta enhän minä ole sympaattinen persoona

Lasse Pöystistä ei löydy montaa televisioon tehtyä henkilöhaastattelua, mutta Ylen dokumentti kahdenkymmenen vuoden takaa päästää meidät hyvinkin lähelle päähenkilöään. Mutta miksi satojen roolien mies on aina karsastanut henkilökuvan tekoa? Selityksen antaa Pöysti itse.

”En voi sietää sellaista lässytystä taiteeni alkulähteistä ja taiteilijalaatuuni vaikuttaneista tekijöistä, joita henkilökuvat ovat usein täynnä. Ylisanoja ja ylistystä. Mitä muuta voivat läheiset kysyttäessä tehdä kuin kehua olan takaa.” Näin vastasi Lasse Pöysti, kun ohjaaja Lisa Hovinheimo ja tuottaja Jarmo Jääskeläinen lähestyivät taiteilijaa dokumentin teon toivossa.

”Enhän minä ole sympaattinen persoona, päinvastoin kuin moni voisi luulla. Ohjaajat antavat minulle sympaattisia rooleja, tai tekevät niin, että minun esittämäni henkilö on jonkinlainen pyöreän ystävällinen.” Muun muassa tällaisia pohtii Lasse Pöysti 20 vuotta sitten tehdyssä dokumentissa.

Suomisen perhe, yle tv1
Suomisen perhe, Lasse Pöysti keskellä Suomisen perhe, yle tv1 suomisen perhe

Henkilökuvaan sai todella houkutella

Dokumentti Lasse Pöysti Omassa persoonassa esitettiin Pöystin 70-vuotissyntymäpäivän alla vuonna 1997, eikä ohjelmaa ole televisiossa sen jälkeen nähty.

Suostumus dokumentin tekoon irtosi Pöystiltä vasta, kun hän sopi ohjaaja Lisa Hovinheimon kanssa, että ohjelmassa pysytään tiukasti nykyhetkessä.

Lisa Hovinheimo on kertonut dokumentin teosta silloisessa haastattelussa: "Hauskinta oli se, että vaikka me tekijät visusti varoimme nostalgisoimasta, puhkesi Pöysti itse puhumaan Sortavalastaan tai Suomisen Ollistaan jossain veneen rapsutuksen lomassa."

LASSE PÖYSTI OMASSA PERSOONASSA

Tekijöillä oli täysi työ pysytellä Pöystin perässä

Ohjelman tekijöillä oli täysi työ pysytellä Pöystin perässä vuoden mittaan. Pöysti hyppää silloisesta Pariisin kodistaan vähän väliä lentokoneeseen, milloin Suomeen, milloin muihin Pohjoismaihin ja lähes aina työn takia.

Dokumentissa nähtävä yksin asusteleva mies ei ole mikään erakko ja päästi kuvausryhmän kotiinsakin. Yksityisasiat hän halusi kuitenkin pitää piilossa julkisuudelta. "Arvatkaa mikä häly, kun minut nähdään jonkun naisen kanssa! Täytyy varjella niitä muita ihmisiä", Pöysti korostaa.

Maalaispoika Nieminen (Lasse Pöysti) istuu kellarissa kori sylissä.
Lasse Pöysti, Kaikkien naisten monni Maalaispoika Nieminen (Lasse Pöysti) istuu kellarissa kori sylissä. Kuva: Fennada-Filmi Oy/Yle Lasse Pöysti,Kaikkien naisten monni,Fennada-Filmi Oy,1952

Lavalla 85-vuotiaaksi asti

Pöystin persoonassa riittää puolia. Dokumentissa selviää, että hän on kätevä käsistään ja rakastaa erityisesti pikkutarkkaa kaarnalaivojen tekoa. Vannoutunut purjehtija on myös suuri musiikin rakastaja.

Pöysti on tehnyt päätyönsä näyttelijänä, mutta hän on toiminut myös teatterinjohtajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, satusetänä ja kirjailijana. Viisi vuotta sitten Lasse Pöysti ilmoitti lopettavansa näyttelemisen ja vetäytyi julkisuudesta.

Yle Areenassa on nähtävillä Matti Ijäksen ohjaama hieno tv-elokuva Pala valkoista marmoria (1998), jossa voi ihailla noin 70-vuotiaan Lasse Pöystin näyttelijäntyötä.

Purjehdus - enemmän kuin puoli elämää

Monilla lienee ainakin jonkinlainen mielikuva Lasse Pöystistä, mutta millainen hän oikeasti on? Lisa Hovinheimon hieno dokumentti tarjoaa sekä suoria, että rivien väliin, katsojan oman tulkinnan varaan jääviä vastauksia.

Dokumentti alkaa pressun alta purjeveneen kunnostuksesta. Lasse Pöystin isällä oli Laatokalla vene ja kaikki muutkin sukulaiset purjehtivat. Ja Pikku-Lassella oli soutuvene, jossa oli pieni kolmiopurje. ”Purjevene kulkee hiljaa ja se kulkee kauniisti”, Lasse Pöysti pohtii.

Purjehtimiselle jo poikasena sydämensä antaneelta Pöystiltä on kysytty, että onko hän koskaan laskenut, paljonko laittaa vuodessa rahaa harrastukseensa ja paljonko yksi purjehduspäivää sitten todellisuudessa maksaa.

”Se on väärä laskutapa. Minä purjehdin koko ajan!”, Pöysti kuittaa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa