Hyppää pääsisältöön

Soundbreaking

Soundbreaking-sarja Beck, Public Enemy, Eurythmics ja Billy Idol.
Soundbreaking-sarja alkaa Teemalla 19.2. klo 21. Soundbreaking-sarja Beck, Public Enemy, Eurythmics ja Billy Idol. Kuva: Yle Kuvapalvelu. soundbreaking

Soundbreaking on uusi, upea dokumenttisarja populaarimusiikin luomisen ja taltioinnin historiasta. Studioiden ja äänilevyjen magiikkaa on avaamassa yli 150 artistia, tuottajaa ja musiikillista suunnannäyttäjää. Sarja nähdään Teeman rockdokumenttipaikalla 19.2.–9.4. sunnuntaisin klo 21.

Kahdeksanosaisessa tarinassa mukana muun muassa Beatles, Phil Spector, Beach Boys, Rolling Stones, Miles Davis, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Brian Eno, Michael Jackson, Madonna, Adele, Giorgio Moroder, Dr. Dre, Beck, Black Keys...
 
Soundbreaking läpivalaisee populaarimusiikin historiaa viime vuosisadan ajalta nykyhetkeen asti. Kunnianhimoisesti tuotetussa dokumenttisarjassa aihetta tarkastellaan jakso jaksolta eri näkökulmasta.

Miles Davis soittaa studiossa
Miles Davis. Miles Davis soittaa studiossa Kuva: Don Hunstein/Sony Music Entertainment teeman rockdokumentit

 

19.2. Jakso 1: Studioiden taiteilijat

Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan levytuottajien roolia ja kuullaan heidän sekä heidän tuottamiensa artistien näkemyksiä yhteistyöstä. Mukana mm. George Martin ja Beatles, Dr. Dre ja hip hop, Elviksen löytänyt Sam Phillips ja Johnny Cashin tuotannon uudelleen ajankohtaiseksi tuottanut Rick Rubin. Jaksossa kuullaan mm. Beatlesin Yesterdayn ja Eleanor Rigbyn sekä Tom Pettyn Free fallin’ -kappaleen luomistarina.
 

26.2. Jakso 2: Äänimaalailua

Jaksossa keskitytään äänittämiseen sekä miksaamisen tuomiin mahdollisuuksiin. Erilliset ääniraidat mullistivat tavan tuottaa musiikkia. Jaksossa kerrotaan, kuinka mm. Beatles, Beach Boys ja Pink Floyd hyödynsivät uutta nauhoitustekniikkaa vain mielikuvitus rajanaan ja muuttivat musiikin teon periaatteet lopullisesti. Jaksossa mm. George Martin ja Beatles, Ringo Starr, Paul McCartney, Brian Wilson ja Beach Boysin Pet Sounds -albumi, Eurythmicsin Dave Stewart ja Annie Lennox sekä Radioheadin tuottaja Nigel Godrich.

Eurythmics (David Stewart ja Annie Lennox)
Eurythmics. Eurythmics (David Stewart ja Annie Lennox) Kuva: Lewis Ziolek teeman rockdokumentit

5.3. Jakso 3: Laulun voima

Tässä jaksossa pääosassa on ihmisääni. Hyvä melodia yhdistettynä mieleenpainuvaan lauluääneen koskettaa. Ääni voi olla luonnollisessa muodossaan tai vahvasti muokattuna esimerkiksi autotunella. Jaksossa käydään läpi esimerkiksi Adelen Rolling in the Deep, jota kommentoi tuottaja Paul Epworth. Entä mikä on Frank Sinatran tai Neil Youngin ainutlaatuisuus? Linda Perry avaa mm. Christina Aguileran vahvuuksia. Rob Ronson ja Gabriel Roth muistelevat Amy Winehousea. Mukana myös Suzanne Vega ja Bonnie Raitt. Autotunen käyttöä käsitellään mm. Cherin ja Kanye Westin kautta. 

Adele studiossa.
Adele studiossa. Adele studiossa. Kuva: Sony Music/Yle Kuvapalvelu. soundbreaking

12.3. Jakso 4: Sähköä ilmassa

Tässä jaksossa keskitytään musiikin sähköistymiseen. Vahvistimet ja sähkökitarat muuttivat musiikin äänekkääksi. Jaksossa mukana bluesin tarinan lisäksi mm. The Who, The Grateful Dead ja Rolling Stones. Sähkökitaran pioneereja edustavat Muddy Waters, Jimi Hendrix ja Keith Richards. Mukana myös The Black Keys.

Malcolm Cecil (Tonto's Expanding Head Band) studiossa
Malcolm Cecil, Tonto, elektronisen musiikin pioneeri. Malcolm Cecil (Tonto's Expanding Head Band) studiossa Kuva: William Matthias teeman rockdokumentit

19.3. Jakso 5: Rytmin tekijät

Tässä jaksossa pääosassa on rytmi ja biitti. Se saa meidät liikkumaan ja tanssimaan. Rytmin merkitystä käydään läpi Little Richardista ja James Brownista discoon, drum and bassiin ja elektroniseen tanssimusiikkiin. The Dream ja Tricky Stewart kertovat, miten Beyoncen Single Ladies -kappaleen tarttuva biitti syntyi. Discoa käsitellään mm. Chicin, Donna Summerin ja Bee Geesin kautta. 1980-luvun soundeja käydään läpi Blondien ja Madonnan kautta. Mukana myös Moby ja Tiësto.

Chic-kitaristi, musiikkituottaja Nile Rodgers. Kuva dokumenttisarjasta Soundbreaking.
Nile Rodgers, Chicin kitaristi. Chic-kitaristi, musiikkituottaja Nile Rodgers. Kuva dokumenttisarjasta Soundbreaking. Kuva: Colin Finlay Nile Rodgers,Chic,populaarimusiikki,soundbreaking

26.3. Jakso 6: Lainatusta omaan

Tässä jaksossa aiheena on sämplääminen. Sen pioneerit löytyvät hip hopista, jossa ensimmäisenä alettiin lainata pätkiä muista kappaleista. Sämpläämisestä on syntynyt kokonaan uusi genrensä, ja sen vaikutukset nykymusiikkiin ovat huomattavat. Jaksossa mukana mm. Run-DMC ja Walk this Way, Afrika Bambaataa, Public Enemy ja Beastie Boys.

Public Enemy -kokoonpano metroasemalla.
Public Enemy. Public Enemy -kokoonpano metroasemalla. Kuva: Glen E. Friedman/Yle Kuvapalvelu. public enemy

 

2.4. Jakso 7: Äänikuvia

Toiseksi viimeinen jakso käsittelee musiikkivideoita ja niiden vaikutuksia. MTV:n kulta-ajoista nykyhetken nettiaikaan, musiikin ja videon yhteisvaikutus on kiistaton. Videon voima oli mahtava jo ennen MTV:tä, sitä hyödynsivät niin Beatles, David Bowie kuin Blondiekin. Musiikkivideoiden uranuurtajia olivat mm. Michael Jackson, Madonna, Nirvana ja Eurythmics.

9.4. Jakso 8: Musiikki meissä

Päätösjaksossa keskitytään musiikin kuuntelemiseen ja eri muotoihin, joilla musiikkia on tallennettu. Vinyylistä kasettiin, cd-levystä mp3:seen. Musiikin fyysinen tallennusmuoto on vaikuttanut kautta aikojen siihen, miten ja missä musiikkia kuunnellaan. Se on myös määritellyt, miten säilömme musiikkia tai jaamme sitä. Tallennusmuodostaan huolimatta musiikin ydin pysyy samana, se muokkaa sitä mitä me olemme. Jaksossa keskiössä ovat mm. Frank Sinatra, Miles Davis, Marvin Gaye, Bob Dylan ja The Grateful Dead.

Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965
Mick Jagger ja Dylan-vinyyli. Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965 Kuva: The Bob Bonis Archive teeman rockdokumentit

Soundbreaking-sarjan kotisivut. Sarjan ensi-ilta USA:ssa oli marraskuussa 2016.

 • Soundbreaking: Stories from the Cutting Edge of Recorded Music (USA 2016). Kahdeksanosainen dokumenttisarja. Ohjaus Jeff Dupre, Maro Chermayeff. Tuotanto Higher Ground/Show of Force Production.

Soundbreaking Yle Teemalla 19.2.–9.4. sunnuntaisin klo 21. Uusinnat maanantaisin klo 17 ja perjantain myöhäisillassa elokuvan jälkeen. Jaksot Yle Areenassa 30 vrk.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!