Hyppää pääsisältöön

Yö ja usva

Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit

Alain Resnais'n dokumenttielokuva tuo keskitysleirien kauhut jokaisen omalletunnolle.
Teemalauantaissa 21.1.2017 klo 21.00. Areenassa 30 päivää. Samana iltana myös Keskitysleirien salattu totuus sekä Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet.

Elokuvan historiasta on vaikea löytää yhtä kaunista, koskettavaa, kipeää ja kantaaottavaa elokuvaa kuin Alain Resnais'n ohjaama Yö ja usva (Nuit et brouillard). Vuonna 1955 valmistunutta puolen tunnin mittaista elokuvaa pidetään yhtenä ohjaajan tärkeimmistä teoksista.

Mustavalkoiset valokuvat kertovat järkyttävää tarinaa keskitysleirien arjesta, josta inhimillisyys on kaukana. Värifilmille kuvatut otokset esittävät, millaiselta Auschwitzin kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen. Kirjailija Jean Cayrolin teksti ja Hanns Eislerin musiikki kuljettavat selkäpiitä karmivaa, mutta lyyrisen kaunista teosta.

Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit

Yö ja usva tuo keskitysleirien kauhut jälleen kerran olohuoneisiin ja jokaisen omalletunnolle. Ruumisröykkiöt ja huolellisesti liike-elämää varten lajitellut tukka- ja kultahammaspinot pakottaa katsojan pohtimaan, miten ja miksi ihminen kykenee noin järjestelmälliseen pahuuteen. Moraalisesti ja älyllisestä haastava Yö ja usva on dokumenttielokuva, joka jokaisen pitäisi ehdottomasti nähdä.

  • Yö ja usva (Nuit et brouillard), Ranska 1955. Dokumenttielokuva, ohjaus Alain Resnais.

Lue lisää:

Teemalauantai muistaa vainojen uhreja

Kolme dokumenttielokuvaa holokaustista: Alain Resnais'n klassikko Yö ja usva, aikanaan esittämättä jääneestä keskitysleirielokuvasta kertova Keskitysleirien salattu totuus sekä Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet, jossa ohjaaja Lanzmann muistelee suurteoksensa Shoahin syntyvaiheita.

Kaikki ohjelmat nyt Areenassa

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa