Hyppää pääsisältöön

Analyysissä tuleva Vain elämää -kausi: Nikke Ankaralla mahdollisuus uudeksi Mikael Gabrieliksi, Robin näyttää kaikille olevansa aikuinen

Tämän vuoden Vain elämää -ohjelman yllätyskortti on Petra Gargano, joka ei ole Tiktak-uransa jälkeen ollut juuri julkisuudessa.

Nämä artistit nähdään Vain elämää -ohjelman kuudennella kaudella. // Kuva: Promokuva / Petri Aho

Vain elämää ja SuomiLOVE pitävät huolen siitä, että suomalaisten kyynelkanavat eivät ehdi kuivua.

Ohjelmat ovat toistaiseksi vuorotelleet niin, ettei niitä ole koskaan esitetty samaan aikaan. Tämä trendi jatkuu: SuomiLOVE on eetterissä nyt, uusi Vain elämää -kausi starttaa 21. huhtikuuta.

Seiska kertoi Vain elämää -ohjelman kuudennen kauden osallistujat jo viime syksynä. Artistivalinnat vahvistettiin viime viikonloppuna. Osallistujakavalkadi on jälleen täyttä timanttia. Mukana ovat Robin, Nikke Ankara, Laura Voutilainen, Irina, Olli Lindholm, Petra ja Samu Haber.

Uuden kauden jaksoja aletaan kuvaamaan tänään maanantaina 23. tammikuuta Espanjassa.

Näitä asioita voimme odottaa tulevilta jaksoilta.

Nikke Ankara on kiintiöräppäri, jolla on suuri mahdollisuus parrasvaloihin

Nyt on 25-vuotiaan Nikke Ankaran paikka nousta aivan sinne suomiräppäreiden kirkkaimpaan eturiviin.

Jokaisella Vain elämää -kaudella on ollut mukana räppäri – ja he ovat olleet niitä, jotka ovat nostaneet eniten omaa profiiliaan ohjelman kautta. Cheekistä tuli koko kansan suosikki ohjelman ensimmäisellä kaudella, Elastisen hymy oli vastustamaton ohjelman kolmoskaudella. VilleGallen ja Anssi Kelan ystävyys oli neloskauden kohokohta. Viime kauden “voittaja” oli ehdottomasti Mikael Gabriel, joka ei enää ollut se suomiräpin paha poika, jona hänet oli opittu tuntemaan. Mikael Gabriel on nyt koko kansan Miklu.

MG:ssä katsojat hurmasi räppärin avoimuus. Hän jakoi rohkeasti vaikeita lapsuuskokemuksiaan ajasta, jolloin hänet otettiin huostaan. Vain elämää -kaudella näimme positiivisen, herkän ja bulin artistin, joka esitti oivia tulkintoja muiden kappaleista ja joka puhui tärkeästä suhteestaan luontoon ja kasveihin.

Myös Nikke Ankaralla on takanaan haastavia hetkiä, joista tulemme taatusti kuulemaan lisää Vain elämäässä. Ankara katosi ja vaipui psykoosiin joulukuun lopulla 2014. Häntä etsittiin kolmen päivän ajan, kunnes räppäri ilmoittautui poliisille. Asiaa käsiteltiin mediassa laajasti. Myöhemmin Ankara kertoi, että psykoosin syynä oli useita päivä kestänyt juhliminen ja päihteiden sekakäyttö.

Tammikuun puolivälissä vuonna 2015 Ankara ilmoitti uransa päättyneen.

Ankara vietti kaksi kuukautta psykiatrisella osastolla, jonka jälkeen hän ohjautui avohoitoon. Hän myös teki päätöksen jatkaa uraansa. Toukokuussa 2015 räppäri teki näyttävän paluun julkaisemalla kappaleet Koska sä eroot ja Leima.

Ankaran vaikeista ajoista on kulunut vasta vähän aikaa. Jos artisti on päässyt näistä hetkistä yli ja pystyy sekä uskaltaa puhua niistä avoimesti, hän tulee olemaan tulevan kauden Miklu, koko kansan Nikke.

Vuonna 2014 Nikke Ankara lupaili YleX:n haastattelussa, että hän vetää stadionkeikan vuonna 2018. Sen toteutuminen on askeleen verran lähempänä, jos Ankara hurmaa katsojat MG:n tapaan.

Nikke Ankara. // Kuva: YleX

Robinin poikkeukselliset lähtökohdat

Suomessa ei ole ketään niin rakastettavaa artistia kuin Robin.

Vuonna 2015 Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi valittu poppari on jo valloittanut kaikkien suomalaisten sydämet. Siksi Robinin lähtökohdat ohjelmaan ovat hyvin erilaiset kuin muilla: eihän hänellä oikeastaan ole mitään voitettavaa.

Mutta koska kyseessä on Robin, niin hän tulee todennäköisesti poistumaan ohjelmasta voittajana. Robin voi ohjelman kautta tuoda suurelle yleisölle esille itsestään sen puolen, jota he eivät vielä välttämättä tiedä: Robin on nyt täysikäinen, ei mikään lapsi tai teini. Se näkyy hänen käytöksessään.

Robin on ollut ainakin median edessä kypsä, mutta muutamia vuosia sitten hänen puheillaan ei ollut sen suurempaan merkitystä kuin hänen nuorille faneilleen. Nyt koko Suomen katseet ovat kiinnittyneet turkulaispoppariin. Vain elämää -ohjelmassa tärkeintä biisien lisäksi on se, että pystyy keskustelemaan asioista syvällisesti. Tähän Robin on valmis. Hän tulee osoittamaan, ettei ole teinitähti, vaan vakavasti otettava koko kansan artisti.

On mielenkiintoista nähdä, mitä Robinin kappaleita artistit ottavat haltuun. Olisi erittäin hauskaa, jos joku tekisi täysin omanlaisensa version Robinin debyyttisinkku Frontside Olliesta. Nikke Ankara on ollut mukana kahdella Robinin sinkulla. Esittääkö Ankara joko Parasta just nyt- tai Yö kuuluu meille -kappaleen vai haastaako hän itseään ja nappaa jonkin muun biisin Robbarin tuotannosta?

Robin. // Kuva: YleX

Samu Haber tuo englannin kielen ohjelmaan

Sunrise Avenuen laulaja, kitaristi ja keulamies on toistaiseksi tunnetumpi Saksassa kuin Suomessa. Tähän Vain elämää voi tuoda muutoksen. Haber on loistava laulaja, joten hän tekee taatusti hienoja ja koskettavia versioita muiden artistien kappaleista.

Mutta kiinnostaako yleisöä se, kun muut esittävät Samu Haberin eli Sunrise Avenuen biisejä?

Vain elämää -ohjelmassa on aiemmin ollut vain kaksi artistia, joiden tuotantossa oli vain englanninkielisiä kappaleita. He ovat ohjelman ensimmäisellä kaudella esiintynyt Negative-yhtyeen Jonne Aaron ja toisella kaudella nähty Anna Abreu. Molemmat ovat ohjelman jälkeen tehneet soolotuotantoa suomen kielellä.

Vuonna 2002 perustettu Sunrise Avenue on julkaissut musiikkia ainoastaan englanniksi.

Yksi Vain elämään hienouksista on se, kun artistit ovat ottaneet muiden kappaleita haltuun ja muuttaneet omaa esitystä varten biisin sanoja. Toimiiko sama englannin kielellä? Osa kappaleiden sisällöstä menee monien kohdalla auttamattomasti ohi – elleivät muut artistit käännä Haberin kappaleita suomen kielelle.

Samu Haber. // Kuva: Teemu Saarinen

Irina on tulevan kauden Chisu

Irina on selkeä ja turvallinen valinta uudelle kaudelle. Hän lukeutuu niihin artisteihin, joiden osallistumista olisi odottanut jo aiemmin.

Irinalla on tukuttain kappaleita, joista muut artistit voivat ammentaa komeita versioita. Esimerkiksi Juulian totuudet, Kymmenen kirosanaa ja Pokka ovat sellaisia kappaleita, joiden on pakko soida Espanjan auringon alla.

Viime kaudella Chisu oli se, joka esitti koskettavimpia tulkintoja muiden kappaleista. Uudella kaudella Irina voi ottaa tämän tontin haltuunsa.

Irina. // Kuva: Lars Johnson

Täydellinen yllätysvalinta: Tiktakin Petra

Kun uuden Vain elämää -kauden osallistujat julkistettiin, monien huulille nousi sama kysymys: kuka Petra?

Petra eli Petra Gargano tuli tutuksi vuosituhannen vaihteessa kultavuosiaan viettäneestä Tiktak-yhtyeestä, jonka päälaulaja hän oli.

Tiktak lopetti vuonna 2007. Sen jälkeen yhtyeen jäsenet eivät ole paistatelleet julkisuuden valokeilassa, vaikka osa heistä on jatkanut musantekoa joko soolona tai muissa yhtyeissä.

Petra on julkaissut soolona kolme albumia, mutta ne eivät ole nousseet musalistojen kärkipäähän. Siksi Vain elämää -valintaa voi pitää suurena yllätyksenä.

Toisaalta Tiktakilla on paikkansa monien suomalaisten sydämissä. Tiktakin hittipankista löytyy useita klassikoita Lopeta-hitistä Heilutaan-bileraitaan. Joku tulee taatusti hurmaamaan katsojat liikuttavalla versiolla Kyyneleet-kappaleesta.

Petra. // Kuva: Promokuva / Petri Aho

Olli Lindholm joutuu viisaan vanhemman miehen roolin, mutta onko hänestä siihen?

Vain elämässä on lähes joka kaudella ollut se yksi vanhempi mies, joka on tuonut viisauttaan ja elämänkokemustaan esille. Se, että Hector antoi viime kaudella positiivista palautetta Mikael Gabrielille, tuntui vakuuttavammalta kuin se, että Lauri Tähkä kehui räppäriä maasta taivaisiin – yhtään Tähkää väheksymättä.

Hectorin lisäksi viisaan vanhemman miehen roolissa aiemmilla kausilla ovat olleet Vesa-Matti Loiri, Pave Maijanen, Pauli Hanhiniemi ja Neumann.

Nyt tässä roolissa on Olli Lindholm.

Mutta onko Olli Lindholm sellainen artisti, joka voi ottaa tällaisen tontin haltuun? on yksi suomirockin suosituimmista ja tunnetuimmista yhtyeistä, mutta samalla se on yhtye, josta heitetään ruokottomasti vitsejä. Sitä on muun muassa rinnastettu Nickelbackiin, jota pidetään yhtenä maailman vihatuimmista yhtyeistä.

Monet saattavat katsoa ohjelman tulevaa kautta siksi, että toivovat saavansa lisää syitä Yön vihaamiselle. Lindholmilta vaaditaan suurta karismaa ja isoja onnistumisia, jotta näin ei käy.

Lisäksi odotamme sitä, kuka saa kunnian tehdä oman versionsa Joutsenlaulusta.

Olli Lindholm. // Kuva: Promokuva / Petri Aho

Laura Voutilainen on todistanut olevansa yllätysvalmis

Muistatteko, kun Laura Voutilainen oli viimeksi esillä isossa suomalaisessa tv-ohjelmassa? Oli vuosi 2015, ja Voutilainen pääsi Tähdet, tähdet -ohjelman finaaliin. Tätä ennen Voutilainen hurmasi televisiossa vuonna 2012, jolloin hän toimi Idols-ohjelman tuomarina Jone Nikulan ja Tommi Liimataisen kanssa.

Tuomarina Voutilainen oli loistava. Hänen oma musahistoriansa ja huima tietämys musiikista tekivät hänestä pitkätukkamiehiä vakuuttavamman arvioijan ja arvostelijan.

Lisäksi Voutilainen yllätti katsojat esittämällä finaalijaksossa Kokonainen nainen -kappaleensa, joka oli sellainen rohkea bileralli, jota pitkän linjan iskelmätähdeltä ei oltu aiemmin nähty saati kuultu. Toivottavasti näemme Voutilaiselta vastaavia yllätysvetoja myös tulevalla Vain elämää -kaudella.

Valtaosa Voutilaisen kappaleista ovat sellaisia, jotka todennäköisesti sopivat kenen tahansa artistin suuhun. Laittaisiko Robin vähän lisää energiaa viime vuonna julkaistuun Miks ei -kappaleeseen? Tekisikö Nikke Ankara En mielestäin sua saa -hitistä päivitetyn ja katu-uskottavan räppiversion?

Laura Voutilainen. // Kuva: Promokuva / Petri Aho

Vain elämää alkaa Nelosella 21. huhtikuuta.

Muokattu 23.1. klo 12:42 Laura Voutilainen oli viimeksi isosti esillä televisiossa vuonna 2015 Tähdet, tähdet -ohjelmassa, ei vuoden 2012 Idols-tuomarina.

Muokattu 24.1. klo 11:24 Jonne Aaronin lisäksi myös Anna Abreu oli ohjelmassa mukana silloin, kun hän oli julkaissut vain englanninkielisiä kappaleita.

Lue myös:

Analyysi: Mikael Gabriel on Vain elämää -ohjelman vuoden 2016 voittaja – eikä niin käynyt sattumalta

Vain elämää -biisit valloittivat Spotifyn kärjen – Mikael Gabriel: "Näänkö mä vaan unta?"

Tuleeko Mikael Gabrielista koko kansan oma Miklu? Vain elämää -sarjan avausjakso lupaa hyvää