Hyppää pääsisältöön

Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva: Konmarita mielesi!

Kolumni: Satu Lähteenkorva, Vaakakapinan psykologi.
Kolumni: Satu Lähteenkorva, Vaakakapinan psykologi. Kuva: Yle vaakakapina

Useimmilla meistä on liikaa asioita, tapahtumia, kavereita ja tavaroita. Osaamme lisätä asioita kalenteriin, mutta emme taitavasti vähentää. Tiedämmekö oikeasti, kuinka ääriään myöten elämä kannattaa täyttää – tai toisaalta, miten paljon jättää väljyyttä?

Uskon, että tiedämme, jos pysähdymme kuuntelemaan.

Karsimisesta on tullut merkittävä hyvinvointitaito, sillä tämä aikamme huutaa lakkaamatta tekemään, olemaan ja omistamaan enemmän. Vähentäminen edellyttää pysähtymistä ja valintaa. Karsiminen pakottaa meidät kysymään: “Mitä todella olen ja kaipaan?”.

Jokaisen minuuteen liimautuu asioita, jotka eivät ole sitä oikeaa “omaa minää”. Se on ymmärrettävää. Näin meille kaikille käy, varsinkin intensiivisissä kausissa tai väsyneenä. Lopulta elämä voi olla niin täynnä asioita, ettei itsestä jaksa enää pitää huolta.

Asioita lisäämällä on lisätty myös pahoinvointia. Väsynyt ihminen ei yleensä tykkää itsestään. Tästä seuraa helposti tilanne, jossa ihminen itsetunto alentuneena alkaa tehdä hyvää muille, saadakseen arvoa ja hyväksyntää - muilta.

Toinen pakokeino on piiloutuminen, jääkaapin kautta sohvan pohjalle. Huono oravanpyörä pyörii näin. Pyörän pysäyttäminen yksin on vaikeaa, sillä se edellyttää pettymyksen tuottamista jollekin. Pysähtyminen ja karsiminen on ein sanomista.

Mutta miten ihmeessä karsiminen tuo sitten hyvinvointia? Eikö juuri menettäminen ja luovuttaminen tee huonoa ihmiselle?

Jos karsitaan elämälle ja persoonalle merkityksellisiä asioita, niiden menettäminen sattuu. Mutta elämäämme on kertynyt paljon tarpeetonta, väsyttävää ja persoonaamme piilottavaa ylimääräistä. Elämässämme on siten sekä sitä todellista minää että todellista minää peittävää sälää. Sälän karsiminen tuo hyvinvointia. Karsiminen korostaa ja vahvistaa sitä, mikä on ydintä sinussa ja säilyttämisen arvoista elämässäsi. Karsiminen tuo ihmisen omaa persoonaa näkyviin.

Kodinmuutossa roinaa karsiessamme eli “konmarittaessa” huomaamme tämän konkreettisesti. Olisiko nyt hyvä kohta elämässä kokeilla “mentaali-konmarit”!

Voisiko näin tammikuun lopussa pysähtyä näkemään, mitä elämässäsi voisi karsia, mille sanoa ei?

Ja jos poistaisit vuoden 2017 kalenteristasi nyt yhden tapahtuman, yhden kaverin tai yhden tavoitteen, mitä tulisi tilalle?

Persoonallista matkaa kohti muutosta toivotellen! -Satu

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina