Hyppää pääsisältöön

Kohtalon kello

Ray Milland ja Charles Laughton elokuvassa Kohtalon kello
Päätoimittaja George Stroud (Ray Milland) ja lehtitalon omistaja Janoth (Charles Laughton) Ray Milland ja Charles Laughton elokuvassa Kohtalon kello Kohtalon kello,teeman elokuvat

Rikosjännärien harvinainen klassikko, jossa lehtimiehestä yritetään tehdä syntipukki murhaan.
Teema sunnuntaina 29.1. klo 18.00. Areenassa vain suorana

Elokuvan mainosjulisteen mukaan kyseessä on "kaikkien aikojen kummallisin ihmisjahti". Takautumina kerrottu tarina seuraa rikoslehden päätoimittajaa (Ray Milland), jota etsitään pomonsa (Charles Laughton) rakastajattaren murhaajana. Oman lehtitalon vartijoillakin on määräyksenä ampua tavattaessa kyselemättä. Miten syyttömän miehen elämä voi kääntyä päälaelleen parissa vuorokaudessa?

Lehden toimitus oli tuohon aikaan suosittu vertauskuva kiireiselle maailmalle, jossa päätöksiä tehdään nopeasti, töissä ollaan kellon ympäri ja vapaa-aika on tuntematon käsite. Tämäkin elokuva pyörii kerronnallisesti nopealla, napakalla dialogilla kuin The Front Page konsanaan. Juoni sen sijaan on noir-henkinen kavaluuden ja risteävien petosten vyyhti.

Kohtalon kello perustuu Kenneth Fearingin romaaniin. Fearing oli aikanaan omalaatuinen yhdistelmä: maineikas, yhteiskunnallisesti kantaaottava lyyrikko ja menestyksekäs kioskikirjailija. Romaani The Big Clock on filmattu uudestaan vuonna 1987 nimellä Ei pakotietä (No Way Out), pääosissa tuolloin Kevin Costner ja Gene Hackman.

Elokuva on nähty Suomen tv:ssä vain kerran aiemmin vuonna 1965.

  • Kohtalon kello (The Big Clock), USA 1948. O: John Farrow. N: Ray Milland, Charles Laughton, Maureen O'Sullivan
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa