Hyppää pääsisältöön

Lehmillä ja vedonlyöjillä eri suosikit UMK:ssa - #Lehmälive soittaa UMK-biisejä läpi vuorokauden

Kaksi vasikkaa kurkottaa kameraan.
#Lehmälive'ssä testataan, mikä UMK-biisi heruttaa lehmistä eniten maitoa. Kaksi vasikkaa kurkottaa kameraan. Kuva: YLE #lehmälive, vasikat

Knucklebone Oscar on tähän mennessä #Lehmälive'ssä heruttanut eniten maitoa, mutta vedonlyöntitoimiston suosikki on Emma.

Puoli seitsemän #lehmälive'ssä soitetaan kaikki UMK-ehdokkaat lehmille kymmenen päivän aikana. Samalla niiden maidontuotantoa seurataan. Eniten maitoa heruttanut kappale on luonnollisesti tämän Uuden Maidon Kisan voittaja.

Kun lehmät ovat kuulleet seitsemän ehdokasbiisiä, #Lehmälive'n johdossa on Knucklebone Oscarin Caveman kappale. Lehmät heruttivat kappaleen soidessa maitoa keskimäärin 34,2 litraa päivässä.

Toiseksi eniten lehmät lämpenivät My First Bandin kappaleelle Paradise (34,0 litraa). Jaetulla kolmannella sijalla ovat 33,9 litran keskilypsyllä Anni Saikku (Reach Out For The Sun) ja Zühlke (Perefect Villain).

UMK:n ehdokaskappaleet ovat nähtävissä ja kuultavissa suorassa #Lehmälive'ssä läpi vuorokauden.

Vedonlyöntitoimisto veikkaa voittajaksi Emmaa

#Lehmälive'n tuottama tulos poikkeaa täysin kansainvälisen vedonlyöntitoimisto Unibetin arvioista. #Lehmälive'ssä johtopaikkaa tällä hetkellä pitävä Knucklebone Oscar on nimittäin vedonlyöntitoimiston listan hännillä. Jos Knucklebone Oscar voittaa UMK:n, sijoitetut roposet tulevat vedonlyöjän tilille takaisin 51 kertaisesti.

Vedonlyöntitoimiston ykkössuosikki on Emman kappale Circle of Light. Emman voittaessa vedonlyöjälle luvataan voittoa 1.5 kertoimella. Lehmät saattavat kuitenkin vielä lämmetä Emmalle, sillä hänen kappaleensa soi #Lehmälive'ssä vasta ensi perjantaina.

Ennen Emmaa lehmät kuulevat myös muut vielä soittamatta olevat ehdokkaat. Tiistaina navetassa soi Club La Persé (My Little World), keskiviikkona Günther & D'Sanz (Love Yourself) ja torstaina lehmät lypsävät Lauri Yrjölän (Helppo elämä) tahdissa.

#Lehmälive'n lopputulos julkistetaan Puoli seitsemän suorassa lähetyksessä perjantaina 27. tammikuuta (TV 1 klo 18.30). UMK-voittaja selviää lauantaina 28. tammikuuta (TV2 klo 21).

#Lehmälive toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston maataloustieteen laitoksen Viikin opetus- ja tutkimustilan yksikön kanssa.

Lehmät tykkäävät rauhallisesta musiikista

Musiikin vaikutusta lehmien maidontuotantoon on tutkittu myös tieteellisesti. Leicesterin yliopistossa tehdyssä kokeessa lehmille soitettiin sekä klassista että nykymusiikkia. Parhaiten maitoa herui, kun navetassa soi Beethovenin Pastoraalisinfonian sekä Simon ja Garfunkelin Bridge Over Troubled Waterin tapaiset rauhalliset sävelmät. Jokainen lehmä tuotti maitoa keskimäärin 0.73 litraa enemmän kuin silloin, kun kajareista soi tymäkämpi rock, kuten Mudin Tigerfeet.

Tutkimuksen tehnyt tohtori Adrian North arvelee, että rauhallinen musiikki vähentää eläinten stressiä ja lisää sitä kautta maidontuotantoa.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän