Hyppää pääsisältöön

Musta aukko

Piirretyssä kuvassa nainen avaruuspuvussa ja numero yhdeksän.
Piirretyssä kuvassa nainen avaruuspuvussa ja numero yhdeksän. yle draama


Tilaa podcast.

Jokainen ystävyyssuhde on mahdollisuus haavoittua. Voiko henkisiltä kolhuilta suojautua, vai johtaako itsesuojelu aina yksinäisyyteen? Emma koittaa olla riippumaton Samista ja ajautuu äkkiä kiertoradalle kohti mustaa aukkoa.

Joskus ystävyys sattuu, kaveri pettää ja vanhinkin bestis kääntää takkinsa. Varmaan jokainen kokee elämänsä aikana sekä jaettua että petettyä luottamusta. Mitä sille pitäisi tehdä? Onko puolustautumistoimet viisainta aloittaa etukäteen vai pitäisikö vieraille uskaltaa avata sisimpänsä kerta toisensa jälkeen?

Jokainen valitsee kuinka paksun suojamuurin tunteidensa ympärille rakentaa. Tähän ratkaisuun vaikuttavat kuitenkin varhaiset ystävyyskokemukset, joita taas ei yleensä voi itse valita. Lapset ovat tunnetusti julmia toisilleen, teinit taas suorastaan säälimättömiä. Ei ole ihme, että moni pelkää tai jopa välttelee konflikteja ystävän kanssa.

Moni aikuinen kantaa mukanaan muistoa kiusaamisesta. Mitä on kiusaaminen, jos ei toisen sulkemista sosiaalisen piirin ulkopuolelle? Kiusaamisen kohteeksi joutuminen on käytännössä arpapeliä ja siihen voi riittää lähes mikä tahansa syy hassusta nimestä vääriin housuihin. Silti kiusaamisen ydin on luoda vaikutelma, että se on ansaittua.

“Mikä minussa on vikana?” on kysymys, joka opitaan jo lapsuudessa. Teininä varmuutta etsitään ryhmään kuulumisesta. “Mikä muissa on vikana?” on joka ryhmäpukuun sonnustautuneen teinijengin pohjimmainen tunnuslause. Teiniporukkaan ei kuitenkaan voi jäädä ikuisesti. Opiskelijahaalarit suovat joillekin pidemmän siirtymäajan, mutta lopulta jokaisen on seisottava omillaan ja kohdattava maailma omin nahoin. Silloin ystävyyskriisin sattuessa voi tulla toistaneeksi lapsuuden vanhoja kaavoja, vaikkei niin tarvitsisi tehdä.

Totuus on, että aikuisena emme ole enää muiden armoilla kuten lapset. Aikuisella on keinoja muuttaa omia olosuhteitaan, ja myös ratkaista ristiriitoja muiden kanssa. Jos ystävä pettää tai työilmapiiri haisee, voi aina vaihtaa maisemaa tai nostaa kissan pöydälle. Ystävän menettäminen sattuu, mutta se ei määritä tulevia ystävyyssuhteita.

Eristäytyminen on myös ratkaisu, mutta vaarallinen sellainen. Uhkiin keskittyminen ja korostunut itsesuojelu johtaa helposti yksinäisyyteen. Yksinäisyys taas ei johda mihinkään, paitsi vakavaan uhkaan hengelle ja terveydelle. Yksinäisyyden suuri ironia on, että sitä kokee niin valtava määrä ihmisiä – Suomessa joka viides kärsii elämänsä aikana yksinäisyydestä.

Vuorovaikutus, ystävyys ja toiselle avautuminen on kieltämättä aina riski. Täydellistä ystävää ei ole olemassakaan, ja jokainen ottaa joskus takkiin ihmissuhteiden sokkeloisessa viidakossa. Puolustautua voi eristäytymällä tai vain jatkamalla eteenpäin. Mitä iloa on vahvimmasta panssarista jos sen takana istuu aivan yksin?

Vieraiden esittelyt

Hannu Nyrhinen, mustien aukkojen tutkija
Hannu Nyrhinen on teoreettinen fyysikko ja gravitaatiotutkija. Hän työskentelee Fysiikan tutkimuslaitoksella Helsingin yliopistossa. Nyrhinen tekee väitöskirjaa mustista aukoista ja gravitaatioilmiöistä suhteellisuusteoriaa laajentavissa malleissa.

Päiväkirjaklubilaiset:
Päiväkirjaklubi on suosittu kuukausittainen tapahtuma Korjaamolla, missä luetaan noloja, ihania ja kamalia otteita nuoruuspäiväkirjoista.

Risto Koo Järvinen, stand up -koomikko
Risto Koo Järvinen on stand up -koomikko, lavarunoilija ja Huonon kirjallisuuden seuran sekä Päiväkirjaklubin perustaja, joka tunnetaan muun muassa Naurun tasapainosta parin vuoden takaa. Hänen esikoiskirjansa Lasiinsylkijä julkaistiin vuonna 2016.

Tuula Kolehmainen, stand up -koomikko
Tuula Kolehmainen on stand up -koomikko, akateemikko ja pöytälaatikkorunoilija. Hän oli mukana Vuoden tulokas stand up -kilpailun finaalissa 2016. Päiväkirjaklubin lisäksi Kolehmaisen voi nähdä tänä keväänä ympäri Suomen Vuoden tulokas -finalistien kiertueella.

Eeva Vekki, stand up -koomikko
Eeva Vekki on stand up -koomikko, kokenut improvisaationäyttelijä ja Päiväkirjaklubin vetäjä. Hänen ystäväkirjeensä podcastin viidennessä jaksossa neuvoo, miten jättää huono ystävä.

Eeva Vekki hymyilee kameralle, Kuvaan lisätty kaksi palloa.
Eeva Vekki Eeva Vekki hymyilee kameralle, Kuvaan lisätty kaksi palloa. yle draama
Risto Järvinen pitelee hohtavaa mikrofonia.
Risto Koo Järvinen Risto Järvinen pitelee hohtavaa mikrofonia. yle draama
Tuula Kolehmainen lavalla mikrofoni kädessään. Kuvaan lisätty grafiikkaa.
Tuula Kolehmainen Tuula Kolehmainen lavalla mikrofoni kädessään. Kuvaan lisätty grafiikkaa. Kuva: Perttu Torvinen yle draama
Hanny Nyrhinen katsoo kameraan, kuvaan lisätty piirretyt, siniset ruusut.
Hannu Nyrhinen Hanny Nyrhinen katsoo kameraan, kuvaan lisätty piirretyt, siniset ruusut. yle draama

Ystäväkirjeessä Pupulandia-blogin Jenni Rotonen lukee kirjeensä yksinäiselle.

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Huono ystävä

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

 • Kotiottelu

  Osa 7: Joukkuepelissä saadaan mustelmia. Kirje: Jari Hanska

  Osa 7 Kun kahdesta kaverista tulee kolmen kopla, onko joku aina joukon häviäjä? Emma vierailee kommuunissa, ja etsii neuvoja Miian ja Samin kanssa asumiseen apinatutkijalta sekä kiekkolegendalta. Ystäväkirjeessä toimittaja-käsikirjoittaja Jari Hanskan pukuhuonekannustuspuhe, joka nostaa rapakuntoisimmankin eläkejärjestelmän voittoon toisella puoliajalla.

 • Kohtaamisia

  Osa 6: Ystävystyminen on leikkiä. Kirje:Susinukke Kosola

  Osa 6 Mistä keinot ylittää epävarmuus ja ystävystyä rohkeasti myös aikuisena? Emma kohtaa taiteilijan ja hyvän haltijattaren, joka vapauttaa hänet nolouden pinteestä. Sami pyytää hurjaa palvelusta. Ystäväkirjeessä runoilija Susinukke Kosolan kirje menetetylle ystävälle.

 • Hurja putki

  Osa 5: Kriisissä ystävyys testataan. Kirje: Eeva Vekki

  Osa 5 Kestääkö ystävyys kateuden ja kriisit, vai pitäisikö huonosta ystävästä ottaa ero? Emma hoitaa eroahdistusta tositelevisioputkella, kuulee tunnustuksia huonosta ystävyydestä ja tapaa tunnetun näyttelijäkaksikon, joiden ystävyys on kestänyt 40 vuotta. Ystäväkirjeessä koomikko Eeva Vekki ja kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Mi-nun per-hee-ni

  Osa 4: Samilla on vauvakuume. Kirje: Kasper Strömman

  Osa 4 Miltä tuntuu miehen vauvakuume? Voiko hyvän ystävän kanssa jakaa ilojen ja surujen lisäksi yhteisen perheen? Emma tapaa vanhemmuuskumppanina perheen perustaneen äidin, ja kuulee, mitä tekemistä on muumimukilla ja vauvojen tekemisellä. Ystäväkirjeessä Kasper Strömmanin kirje lapselleen.

 • Lokerossa

  Osa 3: Onko naisten juttuja olemassa? Kirje:Thelma Siberg

  Osa 3 Voivatko miehet ja naiset koskaan todella olla ystäviä? Vai johtaisiko koko sukupuolijaottelu historian romukoppaan? Emma kohtaa sateenkaarilipun tuoman turvan, ja kuulee kuinka monta barbia tarvitaan tyttönä olemiseen. Ystäväkirjeessä näyttelijä Thelma Sibergin kirje rakkaalle ystävälle.

 • Hyrinää

  Osa 2: Pilaako seksi ystävyyden? Kirje: Katja Kettu

  Osa 2 Mitä tapahtuu, kun ystävyys siirtyy lakanoiden väliin? Miksi jonkun ystävän kanssa voi mennä sänkyyn, ja toista taas on niin vaikea koskettaa? Emma törmää friends with benefits -tutkijaan ja saa elämänohjeita polyamoriselta seksibloggarilta. Ystäväkirjeessä kirjailija Katja Ketun kirje ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Vain ystäviä

  Osa 1: Emma haluaa olla vain ystäviä. Kirje: Asa Masa

  Osa 1 Jotkut suhteet on luotu kestämään, toiset hajoamaan sanoihin: “Olis parempi jos me oltais vain ystäviä”. Fakta sekoittuu fiktioon ja tosielämä valtaa käsikirjoituksen, kun kolmekymppiset Emma ja Sami päättävät rakentaa ystävyyttä parisuhteensa savuaville raunioille. Miksi kuitenkin vain ystäviä? Ja voiko ystäviksi edes oppia? Emma etsii ratkaisua apinoista, muinaisilta kreikkalaisilta, sanakirjasta ja filosofilta. Ystäväkirjeessä rap-artisti Asa Masan kirje ystävälle, jota ei ole vielä tavannut.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Maria Pettersson

  Kirje 8: “Ystäväni, meidät halutaan erottaa.”

  Kirje 8 “Jos minun maani olisi miehittänyt sinun maasi ja isäni surmannut sinun isäsi, olisitko ryhtynyt ystäväkseni?” Maria Pettersson lukee kirjeensä eurooppalaiselle ystävälle.

 • Jari Hanska

  Kirje 7: “Ihan totta, nyt tsemppi päälle!”

  Kirje 7 “Ihan totta, nyt tsemppi päälle! Tätä menoa meille käy niinku MM-kisoissa 2003: Hukataan 5-1 johtoasema yhdessä hujauksessa!” Jari Hanska lukee pukuhuonekannustuspuheen rapakuntoiselle eläkejärjestelmälle.

 • Susinukke Kosola

  Kirje 6: ''Olen yliajatellut sinut pois ystävyydestämme.''

  Kirje 6 ''Sille, mitä olemme, ei ole sanaa.'' Susinukke Kosola lukee kirjeen menetetylle ystävälleen.

 • Eeva Vekki

  Kirje 5: Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu.

  Kirje 5 ''Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu, koska häntä ei kiinnosta. Huono ystävä vie enemmän energiaa kuin antaa.'' Eeva Vekki lukee kirjeensä kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Kasper Strömman

  Kirje 4: ''En nimittäin aio olla ystäväsi ja kerron miksi.''

  Kirje 4 ''Minun puolestani saat siis etsiä ystäväsi muualta. Ja minä taas keskityn huolehtimaan sinusta niin kauan kuin elän.'' Kasper Strömman lukee kirjeen lapselleen ystävänä.

 • Thelma Siberg

  Kirje 3: ''Jokaisen ystävän kanssa on se oma juttu.''

  Kirje 3 ''Mä oon tuntenut lujaa ystävyyttä ja sielunsisaruutta sekä naiseen että mieheen.'' Thelma Siberg lukee kirjeen rakkaalle ystävälleen.

 • Katja Kettu

  Kirje 2: “Me emme kampaa toistemme hiuksia.”

  Kirje 2 “Meidän välillemme sopii nauru silloin kun maailma on liian kauhea itkettäväksi.” Katja Kettu lukee kirjeensä ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Asa Masa

  Kirje 1: “Tikulla pitkävihaista silmään”, sanoo Masa.

  Kirje 1 “En ole ikinä tavannut sua, mutta luulen, että meistä vois tulla ystäviä.” Asa Masa lukee kirjeen ystävälle, jota ei ole koskaan tavannut.

 • Mikä Huono ystävä?

  Hyviä aikeita ja paskoja ystäviä joka keskiviikko 30.11.

  Huono ystävä valloittaa korvasi ja sydämesi! Hyviä aikeita ja rikottuja rajoja Ylen hoteimmassa podcastissa - kuuntele kaikki jaksot Areenassa. #huonoystävä

 • Tekijät

  Kuka tätä podcastia oikein tekee?

  Kurkkaa äänen taakse ja selvitä kuka Huono ystävä -podcastia tekee!