Jokainen ystävyyssuhde on mahdollisuus haavoittua. Voiko henkisiltä kolhuilta suojautua, vai johtaako itsesuojelu aina yksinäisyyteen? Emma koittaa olla riippumaton Samista ja ajautuu äkkiä kiertoradalle kohti mustaa aukkoa.
Joskus ystävyys sattuu, kaveri pettää ja vanhinkin bestis kääntää takkinsa. Varmaan jokainen kokee elämänsä aikana sekä jaettua että petettyä luottamusta. Mitä sille pitäisi tehdä? Onko puolustautumistoimet viisainta aloittaa etukäteen vai pitäisikö vieraille uskaltaa avata sisimpänsä kerta toisensa jälkeen?
Jokainen valitsee kuinka paksun suojamuurin tunteidensa ympärille rakentaa. Tähän ratkaisuun vaikuttavat kuitenkin varhaiset ystävyyskokemukset, joita taas ei yleensä voi itse valita. Lapset ovat tunnetusti julmia toisilleen, teinit taas suorastaan säälimättömiä. Ei ole ihme, että moni pelkää tai jopa välttelee konflikteja ystävän kanssa.
Moni aikuinen kantaa mukanaan muistoa kiusaamisesta. Mitä on kiusaaminen, jos ei toisen sulkemista sosiaalisen piirin ulkopuolelle? Kiusaamisen kohteeksi joutuminen on käytännössä arpapeliä ja siihen voi riittää lähes mikä tahansa syy hassusta nimestä vääriin housuihin. Silti kiusaamisen ydin on luoda vaikutelma, että se on ansaittua.
“Mikä minussa on vikana?” on kysymys, joka opitaan jo lapsuudessa. Teininä varmuutta etsitään ryhmään kuulumisesta. “Mikä muissa on vikana?” on joka ryhmäpukuun sonnustautuneen teinijengin pohjimmainen tunnuslause. Teiniporukkaan ei kuitenkaan voi jäädä ikuisesti. Opiskelijahaalarit suovat joillekin pidemmän siirtymäajan, mutta lopulta jokaisen on seisottava omillaan ja kohdattava maailma omin nahoin. Silloin ystävyyskriisin sattuessa voi tulla toistaneeksi lapsuuden vanhoja kaavoja, vaikkei niin tarvitsisi tehdä.
Totuus on, että aikuisena emme ole enää muiden armoilla kuten lapset. Aikuisella on keinoja muuttaa omia olosuhteitaan, ja myös ratkaista ristiriitoja muiden kanssa. Jos ystävä pettää tai työilmapiiri haisee, voi aina vaihtaa maisemaa tai nostaa kissan pöydälle. Ystävän menettäminen sattuu, mutta se ei määritä tulevia ystävyyssuhteita.
Eristäytyminen on myös ratkaisu, mutta vaarallinen sellainen. Uhkiin keskittyminen ja korostunut itsesuojelu johtaa helposti yksinäisyyteen. Yksinäisyys taas ei johda mihinkään, paitsi vakavaan uhkaan hengelle ja terveydelle. Yksinäisyyden suuri ironia on, että sitä kokee niin valtava määrä ihmisiä – Suomessa joka viides kärsii elämänsä aikana yksinäisyydestä.
Vuorovaikutus, ystävyys ja toiselle avautuminen on kieltämättä aina riski. Täydellistä ystävää ei ole olemassakaan, ja jokainen ottaa joskus takkiin ihmissuhteiden sokkeloisessa viidakossa. Puolustautua voi eristäytymällä tai vain jatkamalla eteenpäin. Mitä iloa on vahvimmasta panssarista jos sen takana istuu aivan yksin?
Vieraiden esittelyt
Hannu Nyrhinen, mustien aukkojen tutkija
Hannu Nyrhinen on teoreettinen fyysikko ja gravitaatiotutkija. Hän työskentelee Fysiikan tutkimuslaitoksella Helsingin yliopistossa. Nyrhinen tekee väitöskirjaa mustista aukoista ja gravitaatioilmiöistä suhteellisuusteoriaa laajentavissa malleissa.
Päiväkirjaklubilaiset:
Päiväkirjaklubi on suosittu kuukausittainen tapahtuma Korjaamolla, missä luetaan noloja, ihania ja kamalia otteita nuoruuspäiväkirjoista.
Risto Koo Järvinen, stand up -koomikko
Risto Koo Järvinen on stand up -koomikko, lavarunoilija ja Huonon kirjallisuuden seuran sekä Päiväkirjaklubin perustaja, joka tunnetaan muun muassa Naurun tasapainosta parin vuoden takaa. Hänen esikoiskirjansa Lasiinsylkijä julkaistiin vuonna 2016.
Tuula Kolehmainen, stand up -koomikko
Tuula Kolehmainen on stand up -koomikko, akateemikko ja pöytälaatikkorunoilija. Hän oli mukana Vuoden tulokas stand up -kilpailun finaalissa 2016. Päiväkirjaklubin lisäksi Kolehmaisen voi nähdä tänä keväänä ympäri Suomen Vuoden tulokas -finalistien kiertueella.
Eeva Vekki, stand up -koomikko
Eeva Vekki on stand up -koomikko, kokenut improvisaationäyttelijä ja Päiväkirjaklubin vetäjä. Hänen ystäväkirjeensä podcastin viidennessä jaksossa neuvoo, miten jättää huono ystävä.
Ystäväkirjeessä Pupulandia-blogin Jenni Rotonen lukee kirjeensä yksinäiselle.