Hyppää pääsisältöön

No Direction Home, Don't Look Back ja Nobel 2016: Bob Dylanille omistettu viikonloppu Teemalla 28.–29.1.

Bob Dylan studiossa
Bob Dylan studiossa Kuva: Don Hunstein Bob Dylan,No Direction Home,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Something is happening here!
Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2016 saaneesta Bob Dylanista sekä Martin Scorsesen ohjaama suurdokumentti No Direction Home, molemmat ensiesityksinä Ylessä. Sunnuntaina on vuorossa D.A. Pennebakerin dokumenttiklassikko Don't Look Back.
La 28.1. klo 20–24, su 29.1. klo 21.
Kaikki ohjelmat Areenassa 30 päivää.

Laulan aina kun kirjoitan, jopa proosaa kirjoittaessani."― Bob Dylan, 1966

"Bob Dylan on luonut uusia runollisia ilmaisuja suureen amerikkalaiseen lauluperinteeseen." Näin perusteli Ruotsin akatemia kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntämistä laulaja-lauluntekijä, runoilija Bob Dylanille 13.10.2016. Tuoreelle Nobel-kirjailijalle omistettu viikonloppu Teemalla kattaa 75-vuotiaan Dylanin koko pitkän ja vaikuttavan uran, mutta paino on luomistyön kannalta ratkaisevissa alkuvuosissa.

Nobel 2016

Erikoispitkä Teemalauantai alkaa Ruotsin television uudella ohjelmalla Nobel 2016: Bob Dylan, jossa toimittaja Ann Victorin kulkee Amerikassa keikkailevan, toimittajia karttavan Dylanin jäljillä ja rakentaa henkilökuvaa toisenlaisesta nobelistista.

No Direction Home

Teemalauantain pitkä elokuva on No Direction Home: Bob Dylan, Martin Scorsesen vuonna 2005 ohjaama perusteellinen, definitiivinen ja moniääninen kertomus Bob Dylanin noususta sukupolvensa ääneksi ja palvotuksi rocktähdeksi. Tämä on yli kolmetuntisen dokumenttielokuvan ensiesitys Ylessä.

Scorsesen elokuva keskittyy Bob Dylanin elämään ja musiikkiin vuosina 1961–1966. Dylan teki sinä aikana ensin pitkän matkan kotikaupungistaan Minnesotan Hibbingistä New Yorkin Greenwich Villagen folk-skenen keskeiseksi nimeksi. Supertähteyteen Dylan nousi tehtyään kiistellyn ratkaisunsa ryhtyä soittamaan “sähköistä musiikkia”. Folk-luopiosta tuli aivan uudenlaisen rock-lyriikan tiennäyttäjä ja kansainvälinen kulttuurivaikuttaja.

Dokumentti sisältää harvinaista materiaalia varhaisista esiintymisistä, ja siinä haastatellaan taiteilijoita ja muusikoita, joiden tiet ristesivät Dylanin kanssa noina vuosina. Dylan itse kertoo avoimesti ja laajasti uransa ratkaisevista hetkistä.

Mukana on aarteita Dylanin henkilökohtaisista arkistoista, Dylanin esiintymisiä Newport Folk Festivalilla 1963–65 ja D. A. Pennebakerin dokumentista pois jätettyjä kuvia. Haastatteluissa puhuvat muiden muassa Allen Ginsberg, Pete Seeger ja Joan Baez.

Don't Look Back

Dylan-viikonlopun sunnuntaissa esitetään D.A. Pennebakerin ohjaama, klassikon aseman saavuttanut dokumenttielokuva Don't Look Back. Siinä seurataan Dylanin Englannin-kiertuetta muutosten vuonna 1965.

Bob Dylan -viikonloppu Teemalla 28.–29.1.2017

Teemalauantai 28.1.

  • Klo 20.00 Nobel 2016: Bob Dylan (Nobel 2016: Litteraturpriset), Ruotsi 2016. Tv-dokumentti, ohjaus Ann Victorin.
  • Klo 20.30 No Direction Home: Bob Dylan, USA 2005. Dokumenttielokuva, ohjaus Martin Scorsese.

Sunnuntai 29.1.

  • Klo 21.00 Don’t Look Back, USA 1967. Dokumenttielokuva, ohjaus D.A. Pennebaker.

Lisäksi Areenassa 6.2.2017 asti

  • Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The Basement Tapes Continued), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Sam Jones.

Lue lisää:

Video ei enää katsottavissa

Klassikon aseman saanut Dylan-dokumentti Don't Look Back

D.A. Pennebakerin Don’t Look Back eli Älä katso taaksesi (1967) on paitsi hienon dokumentaristin ehkäpä hienoin dokumenttielokuva myös mahdollisesti kaikkien aikojen paras elokuva Bob Dylanista.
Elokuva nyt Areenassa

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa