Hyppää pääsisältöön

Sellisti Queyras ei kompastele genrerajalla

Sellisti Jean-Guihen Queyras'n crossover-pyrinnöt juontuvat lapsuuteen, kun naapurissa asustivat turkkilaissyntyiset Chemiranin veljekset. Silloin kanssakäyminen keskittyi jalkapalloon, mutta nyttemmin mukaan on tullut musiikki, jota sekä Queyras että Chemiranit harjoittavat korkealla tasolla mutta eri genreissä. Huippusellisti ja lähi-idän perinneperkussioihin erikoistuneet veljekset ovat perustaneet yhtyeen, seuranaan bysanttilaisen lira-viulun soittaja Sokratis Sinopoulos. Tuloksena syntyneessä levyssä on samaa pakotonta kohtaamisen iloa kuin lasten jalkapallossa.

Queyras / Thrace
Queyras / Thrace Uudet levyt

Levyn otsikko Traakia tekee kunniaa uteliaalle, avoimelle yleis-lähi-itäläiselle muinaisheimolle, ja ohjelmisto on kasattu Turkin, Makedonian, vanhan Persian sekä Balkanin alueen perinne- ja populaarimusiikista. Tavoitteena ei siis ole kattava musiikkikulttuuriesittely, kuten vaikkapa Jordi Savallin viime projekteissa, vaan ilonpito musiikin merkeissä.

Sellisti Queyras selviää genrerajan yli kompuroimatta. Hän tapailee melko uskottavasti mikrointervalleja ja ornamentteja, suunnilleen ymmärtää kelluvien rytmien iskutukset ja tavoittelee välillä jopa lähi-idän perinteisten jousisoitinten nasaalia sointia. Ilahduttavan harvoin Queyras sortuu sellistien helmasyntiin eli vibrato-hehkutukseen, joka tässä kontekstissa on tavallistakin turhempaa. Fiksusti Queyras jättää improvisaatiot enimmäkseen Sinopoulosille ja Chemiraneille.

Sinopoulos soittaa liraansa turhankin siististi eikä juuri riehaannu revittelyyn, mikä toisaalta rakentaa paremman yhteyden klassisen sellon kanssa. Hengen tälle levylle luovatkin Chemiranin veljekset, joiden sielukas, soinniltaan ja yksityiskohdiltaan rikas perkussiotaide kantaa kappaleet perille asti - paitsi ei Witold Lutoslawskin Sacher-variaatiota ja Jörg Widmannin Etude digitalea. Mokomat modernistiset soolosellokappaleet eivät rakenna siltoja vaan törmäävät ilmaisullisesti genremuuriin, eivätkä sisällä samaa yhdessä soittamisen iloa kuin levy muuten.

"Thrace - Sunday Morning Sessions". - Jean-Guihen Queyras, sello, Sokratis Sinopoulos, lira, sekä Bijan ja Keyvan Chemirani, zarb ja daf. (Harmonia Mundi, HMC 902242)

Kuuntele Uudet levyt 20.1.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.