Hyppää pääsisältöön

Viimeinen isku

Vasemmalla Robert Ryan, oikealla George Tobias elokuvassa Viimeinen isku
Vasemmalla Bill "Stoker" Thompson (Robert Ryan), oikealla manageri Tiny (George Tobias) Vasemmalla Robert Ryan, oikealla George Tobias elokuvassa Viimeinen isku Viimeinen isku,teeman elokuvat

Reaaliajassa tapahtuva klassikko, jossa nyrkkeilijä nousee kehään tietämättä, että mafia on maksanut managerille sopupelistä.
Teema lauantaina 1.4. klo 10.00. Areenassa 30 päivää

Asetelma on tuttu monesta rikostarinasta kuten muun muassa Quentin Tarantinon elokuvasta Pulp Fiction. Kehäraakki ottelee vielä yhden kerran, tarkoituksena tahallinen häviö ja hyvät rahat gangstereille. Runoilija Joseph Moncure Marchin vuonna 1928 julkaisema runoelma The Set-Up, ja siitä vuonna 1949 tehty elokuvasovitus, kertoo tällaisesta tilanteesta, mutta juonessa on ylimääräinen mutka: petollinen manageri pitää tappiota niin varmana ettei viitsi kertoa omalle nyrkkeilijälleen mafian kanssa tehdystä sopimuksesta.

Bill "Stoker" Thompson (Robert Ryan) alkaa olla jo ikämies nyrkkeilijäksi, mutta hänelle on sovittu ottelu nuorta tulokasta vastaan. Thompsonin vaimo (Audrey Totter) yrittää taivutella miestään jättämään ottelun väliin, mutta Thompsonin veri vetää kehään. Manageri (George Tobias) on jo ottanut rahat yhdeltä kaupungin pelätyimmistä gangstereista, joten ottelun toteutuminen ja nimenomaan sovitulla tuloksella on hänelle elintärkeä asia.

Robert Wisen ohjaama elokuva esittää tapahtumat reaaliajassa ja sen huipentuma on taitavasti kuvattu nyrkkeilyottelu. Opiskeluvuosinaan nyrkkeilyä harrastanut Robert Ryan suoriutuu fyysisesti vaativasta osasta uskottavasti.

Alkutekstistä elokuva eroaa muun muassa siinä, että päähenkilö on valkoinen eikä musta, ja myös loppuratkaisua on muutettu.

Elokuva voitti parhaan kuvauksen palkinnon Cannesissa 1949 sekä Baftan parhaan elokuvan palkinnon 1950.

 • Viimeinen isku (The Set-Up), USA 1949. O: Robert Wise. N: Robert Ryan, Audrey Totter, George Tobias
Kommentit
 • Uuden Kinon kevät 2019

  Lyhytelokuvia, joita näet televisiosta vain Yleltä.

  Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua. Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

Yle Teema