Hyppää pääsisältöön

Päivän isoin musauutinen: Ultra Bra tekee paluun Ruisrockissa, Provinssissa ja Ilosaarirockissa

Yön viimeinen drinkki aamiaiseksi vaihtuu, usein myös festareilla. Tätä tilannetta Ultra Bra kuvailee tunnetuimmassa kappaleessaan, Sinä lähdit pois.

Ultra Bran jäsenet pukivat jälleen keltaiset sadetakit päälleen. // Kuva: Promokuva: Aleksi Koskinen

Keltaiset sadevaatteet liittyvät ensi kesänä hyvin olennaisesti festarivarustukseen, sillä Ultra Bran paluu festarilavoille 16:n vuoden tauon jälkeen on totta.

Yksi ysärin merkittävimmistä suomalaisbändeistä tekee siis näyttävän paluun estradeille. Ainutkertaiset keikat soitetaan kolmella Suomen suurimmalla festivaalilla: Ruisrockissa, Provinssissa ja Ilosaarirockissa.

Yhtyettä on kosiskeltu usein paluukeikoille. Kun sellaisten mahdollisuutta jälleen viime joulukuussa tiedusteltiin, bändi huomasi, että ensimmäistä kertaa ne saattaisivat onnistua.

- Meillä on niin paljon jäseniä bändissä, että aina jollain on ollut levy tekeillä tai vastaavaa. Tänä vuonna ihmisten aikataulut sopivat kerrankin yhteen ja päätös keikoista syntyi nopeasti, säveltäjä Kerkko Koskinen kommentoi tiedotteessa.

Mikäs se Ultra Bra olikaan?

Ultra Bra on suomalainen poliittissävytteinen popyhtye, joka perustettiin vuonna 1994. Bändi lopetti aktiivisen toimintansa vuonna 2001. Paluu on iso juttu varsinkin 90-luvun teineille, koska bändin ikoninen asema suomalaisessa musiikkikentässä on kiistaton.

Ultra Bran musiikki syntyi pääosin Anni Sinnemäen runollisista ja omintakeisista lyriikoista ja Kerkko Koskisen kunnianhimoisista sävellyksistä.

Yhtyeen merkittävin albumi on tuplaplatinaa myynyt Kroketti, joka julkaistiin vuonna 1997. Levyn suurimmiksi hiteiksi nousivat muun muassa biisit Älä soita tänne enää koskaan ja Sinä lähdit pois.

Ultra Bran jäsenet ovat edelleen vahvasti läsnä kotimaisessa musiikissa. Esimerkiksi Kerkko Koskinen ja Vuokko Hovatta esiintyvät Kerkko Koskinen Kollektiivissa ja Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi sekä Antti Lehtinen vaikuttavat Scandinavian Music Groupissa.

Kerkko Koskisen mielestä on tuntunut palkitsevalta, että joka vuosi joku ryhmä nuoria muusikoita pyytää häneltä nuotteja esityksiinsä.

- Myös meille itsellemme bändi ja sen musiikki ovat tietysti tärkeitä. Ultra Bra oli meidänkin nuoruuttamme.

Ultra Bra on esiintynyt telakoitumisen jälkeen vain Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa Helsingin Tavastialla marraskuussa 2007 ja Helsingin jäähallissa Pekka Haaviston presidenttikampanjan tukikonsertissa tammikuussa 2012.

Poikkeuksellinen festariyhteistyö

Ultra Bran paluu on myös poikkeuksellinen festariyhteistyö, sillä yleensä festarit haluavat kilpailla keskenään eri vetonauloilla. Nyt Ruisrock, Provinssi ja Ilosaarirock jopa järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden Helsingin Tavastialla Ultra Bran paluun takia.

On kuitenkin selvää, että tämän kokoluokan paluun takia on tarvittu enemmän paukkuja kuin vain yksi festarikeikka.

Kaikki edellä mainitut festivaalit järjestetään eri viikonloppuina, ja jokaisen profiili on hieman erilainen.

Mielenkiintoisen tilanteesta tekee myös se, että Ilosaarirockista tulee ensi kesänä aiempaa varteenotettavampi kilpailija Provinssille ja Ruisrockille. Siitä tulee aidosti kolmepäivänen festari, kun perjantain klubipäivä vaihtuu ihan oikeaksi festaripäiväksi.

YleX on Ruisrockin yhteystyökumppani ja tänäkin vuonna vahvasti mukana festareilla!

Tarkennus 25.1. klo 12:31 Maija Vilkkumaa on yksi Kerkko Koskinen Kollektiivin jäsenistä, mutta ei siis ollut Ultra Brassa.

Lue myös:

Nyt se on varmaa - Ultra Bra tekee paluun

Öinen huhu: Ultra Bra tekee paluun vaalikonsertissa!