Hyppää pääsisältöön

Tummaihoinen näyttelijä on historiallisesti ehdolla jokaisessa Oscar-kategoriassa – #OscarsSoWhite-keskustelulla on selvästi ollut merkitystä

Lisäksi naisnäyttelijöitä osataan nykyään kysyä samat kysymykset kuin miehiltä.

Denzel Washington on parhaan miespääosan Oscar-ehdokas. // Kuva: EPA / Ettore Ferrari

Tämän vuoden Oscar-ehdokkaat julkistettiin 24. tammikuuta. Ehdokaslistauksessa huomio kiinnittyi kahteen seikkaan. Ensimmäinen niistä on La La Landin huima suosio: Ryan Goslingin ja Emma Stonen tähdittämä musikaali sivusi 14 Oscar-ehdokkuudella kaikkien aikojen ennätystä Titanicin ja Kaikki Eevasta -elokuvan kanssa.

Toinen huomio on se, että nyt tehtiin historiaa: koskaan aiemmin tummaihoinen näyttelijä ei ole ollut ehdolla jokaisessa näyttelijäkategoriassa.

Fences-elokuvan Denzel Washington on ehdolla parhaan miespääosan palkinnon saajaksi, Hidden Figures -leffan Octavia Spencer sekä Livingin Ruth Negga parhaaksi naispääosan esittäjäksi. Miessivuosan Oscar-ehdokkaaksi valittiin Mahershala Ali, joka näytteli Moonlight-elokuvassa. Parhaan naissivuosan palkinnosta kamppailevat Fencesin Viola Davis sekä Moonlightissa esiintynyt Naomie Harris.

Miksi sillä, että jokaisessa kategoriassa on ehdolla tummaihoinen näyttelijä, on merkitystä? Eihän tällaisella asialla pitäisi olla väliä vuonna 2017.

Mutta kyllä sillä on. Kahtena viime vuotena Oscar-gaala on saanut roimasti kritiikkiä siitä, että yhdessäkään kategoriassa ei ole ollut ehdolla tummaihoista näyttelijää. Vuosien 2015 ja 2016 Oscar-gaalojen yhteydessä aiheesta keskusteltiin Twitterissä pitkään trendanneella hashtagilla #OscarsSoWhite.

Viime vuonna esimerkiksi Will Smith, Jada Pinkett Smith ja Spike Lee boikotoivat Oscar-gaalaa syrjinnän vuoksi.

Kahtena viime vuotena Oscar-gaala on saanut roimasti kritiikkiä siitä, että yhdessäkään kategoriassa ei ole ollut ehdolla tummaihoista näyttelijää.

Jo ennen vuotta 2015 Oscarit ovat olleet pääasiassa valkoihoisten juhla. Viime vuoteen mennessä tällä vuosituhannella oli asetettu 320 Oscar-ehdokasta, joista vain nelisenkymmentä oli ei-valkoisia.

On mahdollista, että tämän vuoden ehdokasvalinnoissa tummaihoisten näyttelijöiden aiempaa laajempi esilläolo on sattumaa.

Ihan yhtä lailla on mahdollista, että #OscarsSoWhite-keskustelulla on ollut merkitystä. Ilman keskustelua #OscarsSoWhite-ilmiöstä olisi voinut tulla tapa. Tällöin Oscar-ehdokkaita valitseva raati voisi joko vahingossa tai tahallaan suosia valkoihoisia näyttelijöitä ja sivuuttaa muut.

Nyt huomio on erikseen kiinnitetty siihen, että näin ei käy.

Oscar-ehdokkaiden valinnasta vastaa noin 6 000 Elokuva-akatemian jäsentä. Raati koostuu pitkälti valkoihoisista miehistä; tyypillinen äänestäjäjäsen oli yli 60-vuotias valkoinen mies. Vielä viime vuonna naisia oli jäsenistä alle neljännes, mustia kaksi prosenttia ja latinoja vielä vähemmän.

Akatemian puheenjohtaja Cheryl Boone Isaacs sanoi ennen viime vuoden Oscar-gaalaa, että akatemia aikoo muuttaa käytäntöjään, jotta mukaan saadaan myös muita kuin valkoisia ikääntyneitä miehiä. Isaacsin asettama tavoite kuului, että vuonna 2020 jäsenistö olisi selvästi nykyistä monimuotoisempi.

Viime syksynä akatemia otti askeleen monimuotoisuuden suuntaan. Akatemia lähetti jäsenkutsun 633 henkilölle, joista 46 prosenttia oli naisia ja 41 prosenttia muita kuin valkoihoisia. Suuntaus on tavoitteen mukainen. Sillä saattoi myös olla merkitystä tämän vuoden Oscar-ehdokasvalintoihin.

Naiset osaavat puhua muistakin aiheista kuin ulkonäöstä ja vaatesuunnittelijoista

#OscarsSoWhite ei ole ainoa somekohu tai -kampanja, joka on liittynyt viime vuosien Oscar-gaaloihin.

Vuonna 2014 sosiaalisessa mediassa levisi hashtag #AskHerMore. Se oli somekampanja, jonka tarkoitus oli saada haastattelijat kysymään punaiselle matolle saapuvilta naistähdiltä muuhunkin kuin heidän ulkonäköönsä tai gaala-asuunsa liittyviä kysymyksiä. Punaisella matolla oltiin totuttu siihen, että miehet puhuvat ammatistaan eli näyttelemisestä, naiset siitä, kenen vaatesuunnittelijan puhu heillä on yllään ja kuinka nätti manikyyri oli tullut otettua.

#AskHerMore kritisoi myös punaiselta matolta tuttua Mani Camia eli naisille tarkoitettua kameraa, jolle haastattelija pyysi naispuolista haastateltavaa näyttämään huolitellut kyntensä.

Vuonna 2015 Mani Camia ei enää nähty Oscar-gaalassa.

Monet näyttelijät lähtivät voimakkaasti mukaan #AskHerMore-kampanjaan. Kampanjan julkkiskasvoksi nousi Reese Witherspoon. Witherspoon sanoi punaisen maton haastattelussa vuoden 2015 gaalassa, että kampanjan on tarkoitus saada ihmiset ymmärtämään, että naisnäyttelijät ovat enemmän kuin se asu, joka heillä on yllään.

Viime vuonna #AskHerMore-kampanja oli esillä huomattavasti edellisvuotta pienemmin. Se kertoo siitä, että punaisen maton haastattelijat olivat ottaneet kampanjasta kopin: naisethan osaavat puhua esimerkiksi siitä kuinka roolihahmoa kehitetään ja miten kohtauksesta saa kaiken irti.

Vuoden 2017 Oscar-gaala pidetään 26. helmikuuta. Parin viime vuoden perusteella gaalan epäkohdista käydyllä keskustelulla on ollut merkitystä. Epäkohdat eivät kuitenkaan Hollywoodista lopu. Jokin aihe saattaa nousta esille tänäkin vuonna. Se on vain hyvä asia, sillä ilman keskustelua epäkohtia ei välttämättä edes huomata.

Vuoden 2017 tärkeimpien kategorioiden Oscar-ehdokkaat ovat:

Paras elokuva

Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Paras ohjaaja

Denis Villeneuve (Arrival)
Mel Gibson (Hacksaw Ridge)
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Barry Jenkins (Moonlight)

Paras miespääosa

Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Ryan Gosling (La La Land)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Denzel Washington (Fences)

Paras naispääosa

Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Paras miessivuosa

Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Lucas Hedges (Manchester by the Sea)
Dev Patel (Lion)
Michael Shannon (Nocturnal Animals)

Paras naissivuosa

Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Nicole Kidman (Lion)
Octavia Spencer (Hidden Figures
Michelle Williams (Manchester by the Sea)

Lisäys 25.1. klo 15:09 Tummaihoisista näyttelijöistä ehdolla parhaaksi naissivuosaksi on myös Viola Davis.

Lue myös:

Ryan Gosling on ulkonäkönsä ja imelän meemihistoriansa vanki − välillä unohtuu, kuinka hyvä näyttelijä hän oikeasti on

Golden Globe -gaalan parhaat: Meryl Streepin ja Ryan Goslingin koskettavat puheet, herkkä äiti-tytär-tribuutti ja täysin pieleen mennyt halaus