Hyppää pääsisältöön

Sota tietoverkossa – dokumentti kybersodankäynnin keinoista

Israel ja USA kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan.
Dokumenttielokuva pureutuu syvälle moderniin sodankäyntiin ja sen salattuihin kaavoihin. Israel ja USA kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan. yle tv1

TV1 sunnuntaina 19.8.2018 klo 22.50 - 00.40
Katsottavissa Areenassa

Israel ja Yhdysvallat kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan. Mato levisi hallitsemattomasti yli sataan maahan ja paljasti järjestelmällisen kyberoperaation.

Modernia sodankäyntiä

Oscar-palkitun ohjaajan Alex Gibneyn dokumenttielokuva Sota tietoverkossa (12) pureutuu syvälle moderniin sodankäyntiin ja sen salattuihin kaavoihin.

Dokumentissa kerrotaan, kuinka Israelin ja Yhdysvaltain kehittämä Iranin ydinvoimaloihin iskenyt, hienostunut Stuxnet-mato oli vain pieni osa Yhdysvaltain suurta Nitro Zeus -kyberoperaatiota. Jopa satoihin tuhansiin koneisiin yli 115 maassa levinnyt mato johti lopulta operaation paljastumiseen.

Haastateltavana on muun muassa YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen apulaispääsihteeri Olli Heinonen.

Oscar-palkittu elokuva Pentagonista

Alex Gibneyn tuotantoa ovat muun muassa vuonna 2007 Oscarin saanut dokumenttielokuva Taksi pimeyteen (Taxi to The Dark Side) sekä vuonna 2015 kolmella Emmyllä palkittu, skientologiasta kertova dokumentti Going Clear.

Taksi pimeyteen -dokumentti kokoaa todistusaineistoa siitä, miten kidutukset Afganistanissa ja Irakissa olivat johdonmukaista seurausta Pentagonin hyväksymästä politiikasta.

Zero Days. Tuotanto: Jigsaw Productions / Participant Media, Yhdysvallat, 2016. Sota tietoverkossa -dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Katso Alex Gibneyn Oscar-palkittu dokumenttielokuva Taksi pimeyteen:

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.