Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Sota tietoverkossa

Israel ja USA kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan.
Dokumenttielokuva pureutuu syvälle moderniin sodankäyntiin ja sen salattuihin kaavoihin. Israel ja USA kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan. yle tv1

TV1 maanantaina 30.1.2017 klo 21.30 - 23.20, uusinta lauantaina 4.2. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Israel ja Yhdysvallat kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan. Mato levisi hallitsemattomasti yli sataan maahan ja paljasti järjestelmällisen kyberoperaation.

Modernia sodankäyntiä

Oscar-palkitun ohjaajan Alex Gibneyn dokumenttielokuva Sota tietoverkossa (Zero Days) (12) pureutuu syvälle moderniin sodankäyntiin ja sen salattuihin kaavoihin.

Dokumentissa kerrotaan, kuinka Israelin ja Yhdysvaltain kehittämä Iranin ydinvoimaloihin iskenyt, hienostunut Stuxnet-mato oli vain pieni osa Yhdysvaltain suurta Nitro Zeus -kyberoperaatiota. Jopa satoihin tuhansiin koneisiin yli 115 maassa levinnyt mato johti lopulta operaation paljastumiseen.

Haastateltavana on muun muassa YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen apulaispääsihteeri Olli Heinonen.

Oscar-palkittu elokuva Pentagonin politiikasta

Alex Gibneyn tuotantoa ovat muun muassa vuonna 2007 Oscar-palkinnon saanut dokumenttielokuva Taksi pimeyteen (Taxi to The Dark Side) sekä vuonna 2015 kolmella Emmyllä palkittu, skientologiasta kertova dokumentti Going Clear.

Taksi pimeyteen -dokumentti kokoaa todistusaineistoa siitä, miten kidutukset Afganistanissa ja Irakissa olivat johdonmukaista seurausta Pentagonin hyväksymästä politiikasta.

Zero Days. Tuotanto: Jigsaw Productions / Participant Media, Yhdysvallat, 2016.

Katso Alex Gibneyn Oscar-palkittu dokumenttielokuva Taksi pimeyteen: