Hyppää pääsisältöön

Mikko Joensuu 360° ohjaajan sanoin

mikko joensuu_360_kuva11
mikko joensuu_360_kuva11 Kuva: Lauri Leskinen/Yle mikko joensuu

Syksyllä 2016 sain Metropolian opiskelijana mahdollisuuden ohjata yle.fi/musiikin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistuotantona 360-musiikkivideon. Tehtävää vastaanottaessani en osannut arvata, kuinka intensiivinen ja haastava tämä matka tulisi olemaan. Nyt kun video on vihdoin julkaistu, on hyvä palata hieman ajassa taaksepäin ja raottaa kulisseja.

360-videoiden ja virtuaalitodellisuuden tarinankerronnassa minua kiinnostavat eniten niiden tarjoamat uudet mahdollisuudet muihin julkaisualustoihin nähden. Harva media pystyy vangitsemaan katsojan huomion ja tempaamaan mukaansa yhtä voimakkaasti ja nopeasti kuin virtuaalitodellisuus, jota koetaan virtuaalilasit päässä ja kuulokkeet korvilla. Laadukkaan sisällön tuotanto ei ole helppoa, mutta vielä suurempana haasteena on saada katsojat laitteiden äärelle. Lasien päähän pukeminen kuitenkin palkitsee, suosittelen kokeilemaan!

Katso videoklippi desktopilla tästä:

Katso videoklippi kännykällä VR-laseilla tai ilman

Mikko Joensuu 360° on ennen kaikkea kokonaisvaltainen virtuaalinen kokemus, joka toimii parhaiten virtuaalilaseilla. Se on oma tila, jossa kappaleeseen voi rauhassa keskittyä. Visuaalinen maailma katsojan ympärillä pyrkii ruokkimaan mielikuvitusta ja herättämään erilaisia tuntemuksia. Seitsemänminuuttinen kokemus vie paikkoihin, jotka vaikuttavat etäisesti tutuilta, mutta eivät kuitenkaan ole tässä maailmassa.

Videon tarina on narratiivinen, mutta alleviivaamista on pyritty välttämään. Henkilöiden ja tapahtuminen avulla kokemusta kuljetetaan luontevasti eteenpäin. Eri kohtauksissa pyritään herättämään katsojassa tunteita, jotka ovat tavalla tai toisella meille kaikille tuttuja.

Katso videoklippi kännykällä VR-laseilla tai ilman

Mielikuvitus ja kyky nähdä korostuivat tässä projektissa monta kertaa. Suunnittelu oli haastavaa, sillä alkusyksystä referenssejä vastaavista projekteista oli tarjolla vasta vähän. Ideoiden visualisointi oli myös haastavaa. Kuvaustilanteita varten tehtiin testejä ja harjoiteltiin, mutta itse kuvaukset tehtiin sokkona. Vain studion rakennuksessa käytettiin apuna järjestelmää, jonka avulla kameran 360 asteen kuvaa saattoi tarkastella reaaliaikaisesti tietokoneen ruudulta.

Kuvausvaiheessa pyrittiin luomaan pohja, jonka päälle olisi mahdollisimman helppoa maalata uutta maailmaa. Kameran paikallaan pysyminen antoi paljon tilaa ja mahdollisuuksia. Video sai vielä kokonaan uuden tason graafisessa jälkikäsittelyssä.

Katso videoklippi kännykällä VR-laseilla tai ilman

Iso kiitos kaikille projektiin osallistuneille opiskelijoille, ohjaaville opettajille sekä upeille näyttelijöillemme. Kiitos myös artisti Mikko Joensuulle, bändille sekä Ylen väelle, jotka heittäytyivät rohkeasti ja ennakkoluulottomasti mukaan projektiin ja antoivat meille opiskelijoille varsin vapaat kädet touhuta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Arto Tommiska
Ohjaaja, Metropolia AMK

Katso musiikkivideo desktopilla tästä:

Katso musiikkivideo kännykällä VR-laseilla tai ilman