Hyppää pääsisältöön

Optikot ja silmälääkärit taistelevat silmäeuroista

Silmälääkäreiden ja optikkojen edustajat pääsivät muutama päivä sitten osittaiseen yhteisymmärrykseen kummankin osapuolen rooleista kun asiakkaiden silmiä tutkitaan ja kun heille määrätään silmälaseja. Yhteisymmärrys on eräänlainen välirauha kiistassa, joka on edennyt jo valituksiin valvoville viranomaisille.

Kiistan taustalla ovat optikkoliikkeiden muutama vuosi sitten aloittamat silmänpohjankuvaukset. Optikot laajensivat näin työnkuvaansa perinteisestä näönmäärittämisestä eli silmälasien määräämisestä laajempiin silmätutkimuksiin.

Silmälääkäreiden mielestä kuvaukset ja optikkojen niistä tekemät diagnoosit voivat pahimmillaan vaarantaa potilasturvallisuuden, sillä kuvien avulla ei pystytä tutkimaan koko silmänpohjaa.

”Meillä on näyttöä siitä, että kuvaaja ei tiedä mistä on kysymys. Hän voi mainita jotakin epämääräistä asiakkaalle, joka tulkitsee, että asiat ovat hyvin. Meillä on useita esimerkkejä siitä, että ihmisille on tämän turvallisuudentunteen myötä kehittynyt pysyvä näkövamma ja jopa sokeutumisia”, sanoo MOT:n haastattelema ylilääkäri Kai Kaarniranta Suomen Silmälääkäriyhdistyksestä.

Kisan taustalla on myös sote-uudistus ja julkisten rahojen uudelleenjako. Suomessa myydään vuosittain noin miljoonat silmälasit. Bisneksessä liikkuu satoja miljoonia euroja.

Optinen toimiala havittelee itselleen uusia tehtäviä. Alalla tehdyssä tutkimuksessa seurattiin hoitoketjuja.

”Rutiininomaisia seurantatehtäviä, jälkiseuranta-asioita vastuutettiin enemmän optikoille, kun meidän yleinen malli on tällä hetkellä. Sillä me todettiin, että valtakunnan tasoon siirrettynä on saatavissa 40-50 miljoonan euron vuotuiset säästöt”, toimitusjohtaja Panu Tast Näe ry:stä sanoo.

Optometrian eettinen neuvosto on laatinut optikoiden ja silmälääkäreiden kanssa ohjeistuksen, jossa painotetaan muun muassa tiedonvaihdon tärkeyttä. Optikon on ohjattava silmäoireinen henkilö lääkärin arvioitavaksi. Lääkärin tulisi antaa optikolle palaute mahdollisesta diagnoosista.

MOT: Rahankiiltoa silmissä
TV1 maanantai 30.1.2017 klo 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 31.1.2017 MK

Kommentit