Hyppää pääsisältöön

Tuikkukynttilöiden alumiinikuorista virkattu lampunvarjostin

Tuikkukynttilöiden alumiinikuorista virkattu lampunvarjostin
Tuikkukynttilöiden alumiinikuorista virkattu lampunvarjostin Kuva: Yle/Strömsö Lee Esselström,Strömsö,uudelleenkäyttö,kierrätys,varjostimet,virkkaus

Strömsön Lee teki lampunvarjostimen loppuun palaneiden tuikkukynttilöiden alumiinikuorista ja vanhasta varjostinkehikosta. Reunusta metallikuorten pohjat pykäpistoilla ja kiinteillä silmukoilla ja yhdistä ne toisiinsa, niin saat modernin valaisimen, joka luo seinille jännittäviä varjoja.

Useimmat tietävät, että loppuun palaneiden tuikkukynttilöiden alumiinikuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Syksyn ja talven aikana niistä kertyy kotiin paljon jätettä, ja siksi Lee halusi tehdä niistä jotain uutta, valaista kierrätystä toisesta näkökulmasta.

Lee kokeili tähän ohueen metalliin erilaisia tekniikoita. Alumiinikuoriin on hauska pakottaa kuvioita, joista muodostuu toiselle puolelle kohokuva. Lasten kanssa niistä voi leikata tähtiä, joita voi käyttää talvisina koristeina. Käsistään kätevä tekee kuorista jotain vielä veistoksellisempaa. Lee yritti piirtää kuoreen kasvot, mutta tällainen taiteilu vaatii jo hieman enemmän kuin muutaman minuutin harjoittelua.

Lopulta Lee visioi tekevänsä alumiinikuorista hienon kukkaruukun, vyön tai lampunvarjostimen ja antoi katsojien äänestää, minkä esineen he haluaisivat nähdä tv:ssä. Lopputulos on tämä!

Tarvikkeet:

 • vanha varjostinkehikko
 • vanha lampunjalka
 • spraymaalia
 • loppuun palaneiden tuikkukynttilöiden alumiinikuoria (tässä noin 75 kpl)
 • vanhat sakset
 • pihdit
 • kynttilä
 • talouspaperia
 • terävä parsinneula/paksu ompeluneula
 • lankaa (mieluiten puuvillaista, Lee käytti bambusekoitelankaa)
 • virkkuukoukku (lankaan sopiva, tässä nro 3,5)
 • pyykkipoikia

Huomioi paloturvallisuus! Varmista, että varjostinkehikko on niin iso, että varjostin ei tule liian lähelle lamppua. Jos olet epävarma, voit aina käyttää kuumenematonta lamppua.

Tee näin:

 1. Poista vanhan varjostinkehikon kangas ja maalaa kehikko ja lampunjalka spraymaalilla haluamasi värisiksi.
 2. Leikkaa pois tuikkukynttilän alumiinikuoren reunat. Poista metallikanta ja steariini.
 3. Hiero pohja sileäksi saksien kahvaosalla.
 4. Pitele pohjaa pihdeillä ja sulata loput steariinijäämät kynttilän liekin päällä. Pyyhi ne nopeasti pois talouspaperilla.
 5. Leikkaa pohja pyöreäksi ja siistiksi.
 6. Toista vaiheita 2–5, jotta saat tarvitsemasi määrän ympyröitä. Lee arvioi aluksi tarvitsevansa noin 130 ympyrää, mutta työn edetessä määräksi tarkentui 75 kappaletta. Määrä riippuu kehikon koosta. Tee ensin puolet arvioimastasi määrästä ja tarvittaessa lisää myöhemmin, kun olet sovittanut työtä kehikkoa vasten.
 7. Ompele ympyröiden reunaan pykäpistoja. Älä vielä päättele langanpäitä.
 8. Virkkaa kuhunkin pykäpistoon noin kaksi kiinteää silmukkaa. Virkatun reunan tulee olla tasainen. Jos se alkaa kiristää tai aaltoilla, lisää tai vähennä silmukoiden määrää.
 9. Ompele ympyrät riveiksi jättämiäsi langanpäitä käyttäen. Leen varjostimeen riitti viisi riviä, kun aluksi hän oli arvioinut määräksi 6–7 riviä. Sovita työtä omaa kehikkoasi vasten ja päätä rivimäärä.Jokaisessa ympyrässä on siis neljä kiinnityspistettä tasaisin välein: ylhäällä, alhaalla ja kummallakin sivulla.
 10. Ompele rivit allekkain niin, että niistä syntyy matto. Kun olet ommellut yhteen 30–40 ympyrää, sovita mattoa kehikkoa vasten niin näet, montako ympyrää vielä tarvitset.
 11. Päättele ylimääräiset langanpäät ylimmän rivin langanpäitä lukuun ottamatta, joilla työ ommellaan myöhemmin kehikkoon. Jätä päättelemättä myös muutama langanpää maton lyhyistä sivuista.
 12. Virkkaa kehikon yläreunan ympärille kerros kiinteitä silmukoita.
 13. Kierrä kiinteitä silmukoita niin, että ne osoittavat alaspäin.
 14. Ripusta matto kehikkoon pyykkipojilla varmistaaksesi, että se on riittävän iso. Asettele ympyrät tasaisesti kehikolle.
 15. Ompele ympyrät virkattuun reunaan.
 16. Ompele maton lyhyet sivut yhteen jättämiäsi langanpäitä käyttäen.
 17. Nosta varjostin lampunjalan päälle ja asettele se siten, että se näyttää hyvältä.