Hyppää pääsisältöön

Benjamin, viimeinen yö

Jean-Noël Briend ja Sava Lolov ovat Walter Benjamin oopperassa Benjamin, viimeinen yö
Jean-Noël Briend ja Sava Lolov ovat Walter Benjamin Jean-Noël Briend ja Sava Lolov ovat Walter Benjamin oopperassa Benjamin, viimeinen yö Kuva: Stofleth parrasvalot

Ooppera kertoo saksanjuutalaisen filosofin viimeisestä yöstä. Ennen oopperaa nähdään dokumentti Benjaminista ja teoksen synnystä.
Teema lauantaina 28.1. klo 15.35 alkaen. Uusinta sunnuntaina 29.1. klo 11.05 alkaen. Molemmat ohjelmat Areenassa 30 päivää

Walter Benjamin (1892–1940) oli saksalaissyntyinen, juutalainen kirjallisuuskriitikko ja filosofi, jonka maine on hänen kuolemansa jälkeen vain kasvanut ja kasvanut. Sveitsiläissäveltäjä Michel Tabachnikin ja ranskalaisfilosofi Régis Debrayn ooppera kertoo Benjaminin tarinaa hänen elämänsä viimeisten hetkien kautta.

Walter Benjamin asui natsien valtaantulon jälkeen maanpaossa Pariisissa, kunnes Ranska kukistui maailmansodassa. Kesällä 1940 hän pyrki monen muun tavoin pakoon Ranskasta saksalaismiehittäjän etsiessä maasta juutalaisia sekä poliittisia vihollisiaan – Benjamin oli kumpaakin.

Benjaminin onnistui saada viisumi Yhdysvaltoihin, minne hän aikoi matkustaa puolueettomien Espanjan ja Portugalin kautta. Benjamin pääsi rajan yli Espanjaan mutta teki itsemurhan syyskuussa 1940 kuultuaan, että Francon Espanja olisi perunut Ranskasta paenneiden läpikulkuviisumit ja valmistautuisi palauttamaan heidät natsien käsiin. Turhaan, kuten pian osoittautui: Benjaminin matkatoverit jatkoivat matkaansa Portugaliin ja edelleen turvallisesti Amerikkaan.

Tabachnikin ja Debrayn ooppera sijoittuu Benjaminin vaatimattomaan hotellihuoneeseen tuona syyskuisena yönä, jona Benjamin kertaa elämänsä tapahtumia, kohtaamisia, menestyksiä ja epäonnistumisia takautumien kautta. Hän kuvittelee keskustelevansa vanhojen ystäviensä kanssa. Hän pohtii omaa juutalaista identiteettiään ja internationalistista ihannettaan. Hannah Arendt ilmestyy nuhtelemaan älyköitä, jotka eivät ole ymmärtäneet Benjaminin ajattelun merkitystä. Chopinin pehmeät sävelet ja Wagnerin hautajaisvasket soivat.

Benjamin, viimeinen yö piirtää kuvan kiehtovasta mutta ristiriitaisesta ihmisestä ja on samalla hyvin ajankohtainen teos pakolaisuudesta ja epätoivoisesta turvapaikan etsinnästä.

Teos on saanut ensiesityksensä Lyonissa vuonna 2016. Pääroolissa nähdään tenori Jean-Noël Briend ja näyttelijä Sava Lolov. Esityksen on ohjannut John Fulljames ja orkesteria johtaa Bernhard Kontarsky.

Ennen oopperaa Teemalla nähdään dokumentti, jossa taustoitetaan Benjaminin tarinaa ja jossa tekijät kertovat oopperan synnystä.

  • Benjamin, viimeinen yö (Benjamin, dernière nuit), Ranska 2016.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa