Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Kun naisen sydän pettää

Mitä tapahtuu, kun naisen sydän pettää?
Toimittaja Anne Flinkkilän vieraina ovat Lotta Pukkila, Pia Kahila ja ylilääkäri Anna-Mari Hekkala. Mitä tapahtuu, kun naisen sydän pettää? yle tv1

TV1 keskiviikkona 1.2.2017 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 4.2. klo 17.10 ja sunnuntaina 5.2. klo 9.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Inhimillisessä tekijässä puhutaan naisten sydänvaivoista. Vieraina ovat Pia Kahila, Lotta Pukkila ja Sydänliiton uusi ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Sydänkohtaus viisikymppisenä

Pia Kahila oli menestynyt kilpatanssija- ja valmentaja ja kiersi ympäri Eurooppaa myös kansainvälisenä tuomarina. Vaikka tanssi Pian mielestä on enemmän taidetta kuin urheilua, elämä oli varsin kurinalaista ja Pia oli hyvässä kunnossa.

Nykyisen aviomiehensä, legendaarisen tv-persoonan Heikki Kahilan Pia löysi tanssin parista.

Kymmenen vuotta sitten, viisikymppisen Pian elämä kuitenkin pysähtyi, kun sydänkohtaus pisti menevän naisen polvilleen.

Pia oli ollut kummallisen väsynyt ja käynyt useaan otteeseen lääkärillä puhumassa asiasta. Kokeissa ei kuitenkaan mitään näkynyt ja kun ikääkään ei ollut viittäkymppiä enempää, niin sydämeen ei kiinnitetty huomiota.

Kukaan ei hoksannut vahvaa perimää, ei Pia itsekään tajunnut ottaa molempien vanhempien sepelvaltimotautia esille. Sydänkohtaus tuli kauppareissulla, pallolaajennus tehtiin ja Pia lähetettiin kotiin peruslääkearsenaalin kanssa.

Uusi sydän pitäisi saada

Kolmikymppisen Lotta Pukkilan sydäntarina on toisenlainen. Lotta sairasti pikkuvauvana leukemian ja hoidosta jäi jälkiä, jotka olivat viedä kymmenvuotiaan Lotan hengen.

Sydän ei toiminut kunnolla ja pienen tytön oireita epäiltiin myös psykosomaattisiksi. Loppujen lopuksi Lotta sinnitteli koulun ja opiskelut huonosti toimivan sydämen kanssa, ei voinut liikkua ja poti tuskaa siitä, miten voisi olla yhteiskunnassa hyödyksi, vaikka ei terve olekaan.

Kuusi vuotta sitten oli kuitenkin tosipaikka edessä: oli löydettävä uusi sydän, koska vanhan sydän sanoi sopimusta irti.

Mikä on sinun sydäntarinasi?

Sydänliiton uusi ylilääkäri, kokenut kardiologi Anna-Mari Hekkala tuntee sekä sydänvaivat että sydänsiirrot.

Usein kuulee sanottavan, että naisten sydänoireet ovat erilaisia kuin miesten, ei välttämättä niitä tyypillisiä rintakipuja ja puutumisia. Anna-Marin mukaan tyypillisiä ja epätyypillisiä oireita on sekä miehillä että naisilla, mutta usein naisten oireet saatetaan laittaa vaihdevuosivaivojen piikkiin. Näin kävi Piallekin ja kun syitä ei löytynyt, tuli esiin sekin ajatus, että vika on korvien välissä.

Anna-Mari painottaakin sitä, että lääkärin tehtävä olisi kaivaa jokaisesta ihmisestä esiin se oma sydäntarina, uskaltaa kysyä outojakin kysymyksiä.

Pialta hän olisi voinut kysyä, että millaisen tanssin jälkeen se väsymys tuli erityisesti, mitä olit syönyt ennen tai kuinka vaikeaa palautuminen oli. Anna-Mari kertoo myös mielenkiintoisesta särkyneen sydämen syndroomasta, jota esiintyy vain naisilla.

Tanssit on tanssittu

Pia joutui sydänkohtauksensa jälkeen monen tosiasian eteen. Hyväkuntoiselle naiselle ei tahtonut löytyä sopivaa lääkitystä ja Piaa vietiin moneen kertaan tajuttomana sairaalaan.

Tanssit oli tanssittu ja edessä oli työkyvyttömyyseläke.

Puolentoista vuoden jälkeen tuli sitten yllättävä henkinen romahdus. Pia sanoo kyselleensä itseltään, että kun en ole tanssija, niin kuka minä olen. Lääkitys auttoi nukkumaan ja tietynlainen irtipäästäminen auttoi henkisesti.

Vieras sydän rinnassa

Lotta puolestaan oli toisenlaisten kysymysten edessä. Uusi elämä oli edessä ja nyt piti uskaltaa hypätä uuteen tuntemattomaan. Lotta sopeutui uuteen sydämeen hyvin eikä miettinyt sitä, keneltä sydän ja millaisten tapahtumien jälkeen uusi sydän hänelle tuli. Mielessä on vain kiitollisuus siitä, mitä oli saanut.

Lotta löysi liikunnan ja on opetellut nyt kolmikymppisenä juoksemaan ja kilpailee elinsiirron saaneiden kisoissa. Mikä sisu siis!

Anna-Mari muistuttaa, että sydämensiirto on iso asia ja kaikkien tarinat eivät ole yhtä onnekkaita. On ollut esimerkiksi jopa itsemurhia sen takia, että ihminen ei kerta kaikkiaan sopeudu siihen, että jonkun toisen sydän sykkii omassa rinnassa.

Pöydässä parhaat asiat

Pia ja Lotta pohtivat nykyisiä elämäntapojaan ja Pia sanoo, että ajan merkitys on muuttunut. Johtuuko se sitten iästä vai mistä, niin nyt tasainen tavallinen arki ilman suuria tunnekuohuja on parasta.

Pöydässä on parhaat asiat, turha niitä on säästää. Puolison kanssa on yhteisiä projekteja meneillään, joten tanssi on aina sydämessä mukana.

Lotta sanoo, että saa suurta iloa pienistä asioista, sellaisista, jotka ovat muille tuiki tavallisia, kuten että jaksaa kävellä portaat asuntoon. Tai että tuntee liikkuessaan sydämen sykkeen sormenpäissään. Arki on timanttia, hän sanoo.

Anna-Mari nauraa, että Pia ja Lotta ovat priimusoppilaita sydänterveyden luokalla ja kelpaavat esimerkiksi myös kenelle tahansa, joka haluaa pitää sydämestään huolta: tupakoimattomuus, sopiva liikkuminen, hyvä ruoka ja avoin, positiivinen mieli.

Kommentit