Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Ammatti ei suojele

Piirretty sairaanhoitaja.
Piirretty sairaanhoitaja. Syke (tv-sarja),kipusisko

Lain mukaan terveydenhuollossa täytyy toimia näytön ja hyvien käytäntöjen perusteella. Mitä ihmettä sairaanhoitaja Marleena tekee enkeliparantajan luona?

''Mä maadoitan sut ensin ja sitten kutsutaan paikalle sun oma enkeli.'' Esikoistaan odottava sairaanhoitaja Marleena on törmännyt länsimaisen lääketieteen rajallisuuteen: painajaismaiseen valintatilanteeseen, jossa huonoista vaihtoehdoista on noukittava vähiten huono. Sen sijaan, että kantaisi tilanteesta vastuuta aikuisen lailla, Marleena työntää pois tyhmät tosiasiat ja vie rahansa enkeliparantajalle.

Tuntuu käsittämättömältä, että Marleena kääntyy niin kauas siitä järjestelmästä, jonka vaikutuspiirissä viettää kaiken työaikansa. Miksei Marleena luota lääketieteeseen? Miksi mennä hädän tullen puoskarin luo? Terveydenhuolto on valtava ala, ja kaikki me olemme omanlaisiamme otuksia. Terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat aivan yhtä alttiita höpsöille uskomuksille, virheajattelulle tai epäsuotuisille elämäntavoille kuin kaikki muutkin ihmiset. Ei siihen tarvita edes epätoivoista tilannetta.

Jos terveydenhuoltoalan koulutus kitkisi ihmisistä taipumuksen luottaa enemmän omaan uskomusjärjestelmään kuin tieteelliseen näyttöön, terveydenhuollon influenssarokotekattavuus olisi sataprosenttinen. Ei tarvitsisi joka talvi kuulla, miten jännä yhteensattuma on influenssarokotteiden ja pitkien sairauspoissaolojen yhtäaikaisuus. Yksikään hoitaja ei kehtaisi sanoa olevansa kategorisesti "lääkevastainen". Ei olisi jokaisella höpöhöpödieettipalstalla kiintiöhoitajaa, joka kertoisi kärsivänsä joutuessaan syöttämään potilailleen ravitsemuksellisesti kelvotonta sairaalaruokaa.

Ammatissa hankittu tieto ei sen enempää muutu myöskään terveellisyyttä hehkuvaksi vapaa-ajaksi.

Mutta koska terveydenhuoltolaki velvoittaa meitä hoitamaan potilaitamme ainoastaan toimivilla menetelmillä, tekee ehkä mieli kysyä, mitä Marleenan ammattietiikalle kuuluu. Suosittelisiko Marleena uskomushoitoa potilaalleen, jota voitaisiin kuitenkin yhä auttaa myös näyttöön perustuvilla, tutkitusti tehoavilla menetelmillä? Sepä se. Jos hoitajan yksityisajattelu ja ammatin vaatimukset ovat ristiriidassa, työaikana ammatti menee edelle. Aina. Se lääkevastainen hoitaja toteuttaa lääkehoitoa lääkärin määräämällä tavalla. Potilaat saavat sokeroidut jogurttinsa, vaikka ne olisivat hoitajan mielestä myrkkyä. Ehkä jopa se influenssarokotteessa salaliittoja näkevä hoitaja ohjaa potilaansa rokotteelle, jos tämä kuuluu riskiryhmään.

Ammatissa hankittu tieto ei sen enempää muutu myöskään terveellisyyttä hehkuvaksi vapaa-ajaksi. Vaikka työn puolesta tietäisi miten paljon liikkumattoman elämäntavan tai merkittävän ylipainon todennäköisistä terveysvaikutuksista, sohvalta nouseminen voi silti olla ylivoimaista. Sairaudet, masennus ja muut mielenterveyden häiriöt tai elämäntilannekriisit eivät kysele tutkintoa.

Jotkut kysyvät, miten voisi luottaa ammattihenkilöön, joka ei itsekään näytä elävän ohjauksensa mukaan. Netissä levitellään ylipainoisten ravitsemusterapeuttien kuvia ja taivastellaan huonokuntoisen näköisiä sairaanhoitajia. Ja saako juoda viikonloppuna viinaa, jos kaikki päivät tekee muille AUDIT-testejä?
Hoitajilla on niin vähän vapaa-aikaa, että antaapa heidän tehdä sillä, mitä huvittaa. Ja voihan terveydenhuollon ammattihenkilön uskottavuus olla myös ymmärrystä siitä, ettei aina ole helppoa tehdä itselleen hyvää.

Nainen hymyilee.
Nainen hymyilee. Syke (tv-sarja),s4 ep04
Marleena taistelee elinluovutuksen puolesta.
Marleena taistelee elinluovutuksen puolesta. Syke (tv-sarja)