Hyppää pääsisältöön

Prisma: Voiko painovoimaa hallita?

Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta.
Lentokone- ja avaruusinsinööri Ron Evans tutki painovoimaa Britannian puolustusvoimien palveluksessa. Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta. Kuva: Scott Chasserot 2016 yle tv1

TV1 keskiviikkona 1.2.2017 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 4.2. klo 8.05 ja tiistaina 7.2. klo 23.30
Yle Areenassa 14 päivää

Maailmankaikkeuden perusvoimiin kuuluva painovoima pitää meidät maan päällä ja sitoo koko universumin yhteen. Painovoimaa ei silti ymmärretä täysin, sillä se on salaperäisin luonnon perusvoimista.

Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta. Jos unelma painovoiman hallinnasta toteutuisi joskus, se mullistaisi maailmamme ja toisi kaukaisetkin tähdet ulottuvillemme.

Osittain Suomessa kuvatussa BBC:n dokumentissa tutustutaan uraauurtaviin hankkeisiin, joilla yritetään hallita painovoimaa.

Suomessa työskennellyt venäläinen tutkija Jevgeni Podkletnov väitti 1996, että hän oli onnistunut mahdottomassa eli hallitsemaan painovoimaa. Podkletnov kertoo dokumentissa, millä perusteella hän päätteli luoneensa antigravitaatiokentän.

Project Greenglow – The Quest For Gravity Control. Tuotanto: BBC, Britannia, 2016. Lukijana Juhani Rajalin.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.