Hyppää pääsisältöön

Prisma: Voiko painovoimaa hallita?

Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta.
Lentokone- ja avaruusinsinööri Ron Evans tutki painovoimaa Britannian puolustusvoimien palveluksessa. Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta. Kuva: Scott Chasserot 2016 yle tv1

TV1 keskiviikkona 1.2.2017 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 4.2. klo 8.05 ja tiistaina 7.2. klo 23.30
Yle Areenassa 14 päivää

Maailmankaikkeuden perusvoimiin kuuluva painovoima pitää meidät maan päällä ja sitoo koko universumin yhteen. Painovoimaa ei silti ymmärretä täysin, sillä se on salaperäisin luonnon perusvoimista.

Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta. Jos unelma painovoiman hallinnasta toteutuisi joskus, se mullistaisi maailmamme ja toisi kaukaisetkin tähdet ulottuvillemme.

Osittain Suomessa kuvatussa BBC:n dokumentissa tutustutaan uraauurtaviin hankkeisiin, joilla yritetään hallita painovoimaa.

Suomessa työskennellyt venäläinen tutkija Jevgeni Podkletnov väitti 1996, että hän oli onnistunut mahdottomassa eli hallitsemaan painovoimaa. Podkletnov kertoo dokumentissa, millä perusteella hän päätteli luoneensa antigravitaatiokentän.

Project Greenglow – The Quest For Gravity Control. Tuotanto: BBC, Britannia, 2016. Lukijana Juhani Rajalin.

Kommentit