Hyppää pääsisältöön

Värejä etsimässä

Helen Czerski ja pala lasuriittia
Helen Czerski ja pala lasuriittia Helen Czerski ja pala lasuriittia Kuva: BBC teeman tiede

Kolmeosainen BBC:n tiedesarja väreistä, jotka kertovat maailmamme tarinan.
Teema torstaisin 2.–16.2. klo 21.00. Areenassa 14 päivää

Elämme värikkäässä maailmassa. Sateenkaarista sademetsiin, valtameristä vaatteisiin. Mutta värit, joita näemme ja jotka ovat meille itsestään selvä asia, ovat monimutkaisempi ja kiehtovampi ilmiö kuin ensi näkemältä luulisi.

Kolmeosaisessa sarjassa fyysikko Helen Czerski selvittää, mitä värit ovat, miten ne toimivat ja miten niistä voi lukea planeettamme tarinan. Tylsän harmahtavasta kivipallosta on elämän myötä tullut säkenöivä jalokivi. Eikä sarjassa unohdeta niitäkään värejä, joita ihminen ei näe.

Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti
Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti Kuva: BBC teeman tiede

Osa 1: Maapallon värit. Planeettamme tarina perustuu viiteen väriin. Valkoinen auringonvalo on kaikkien spektrin värien lähde, ja okran väri merkitsee hetkeä, jona elämästä tuli mahdollista.

Osa 2: Elämän värit. Väreillä on suuri merkitys kaikelle elämälle ja sen biologisille prosesseille. Kasvit kommunikoivat eläinten kanssa värien avulla, ja klorofylli tekee kasveista vihreitä.

Osa 3: Sateenkaaren tuolla puolen. Näkyvän valon lisäksi on olemassa värejä, joita ihmissilmä ei näe. Infrapuna- ja röntgensäteiden avulla voimme tutkia sekä kaukaisia taivaankappaleita että ihmiskehoa.

  • Värejä etsimässä (Colour: The Spectrum of Science), Britannia 2015. Tuotanto BBC
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa