Hyppää pääsisältöön

Värejä etsimässä

Helen Czerski ja pala lasuriittia
Helen Czerski ja pala lasuriittia Helen Czerski ja pala lasuriittia Kuva: BBC teeman tiede

Kolmeosainen BBC:n tiedesarja väreistä, jotka kertovat maailmamme tarinan.
Teema torstaisin 2.–16.2. klo 21.00. Areenassa 14 päivää

Elämme värikkäässä maailmassa. Sateenkaarista sademetsiin, valtameristä vaatteisiin. Mutta värit, joita näemme ja jotka ovat meille itsestään selvä asia, ovat monimutkaisempi ja kiehtovampi ilmiö kuin ensi näkemältä luulisi.

Kolmeosaisessa sarjassa fyysikko Helen Czerski selvittää, mitä värit ovat, miten ne toimivat ja miten niistä voi lukea planeettamme tarinan. Tylsän harmahtavasta kivipallosta on elämän myötä tullut säkenöivä jalokivi. Eikä sarjassa unohdeta niitäkään värejä, joita ihminen ei näe.

Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti
Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti Helen Czerski yllään "The Dress" eli Internetissä vuonna 2015 kuohuttanut mekko, jonka väristä kiisteltiin ankarasti Kuva: BBC teeman tiede

Osa 1: Maapallon värit. Planeettamme tarina perustuu viiteen väriin. Valkoinen auringonvalo on kaikkien spektrin värien lähde, ja okran väri merkitsee hetkeä, jona elämästä tuli mahdollista.

Osa 2: Elämän värit. Väreillä on suuri merkitys kaikelle elämälle ja sen biologisille prosesseille. Kasvit kommunikoivat eläinten kanssa värien avulla, ja klorofylli tekee kasveista vihreitä.

Osa 3: Sateenkaaren tuolla puolen. Näkyvän valon lisäksi on olemassa värejä, joita ihmissilmä ei näe. Infrapuna- ja röntgensäteiden avulla voimme tutkia sekä kaukaisia taivaankappaleita että ihmiskehoa.

 • Värejä etsimässä (Colour: The Spectrum of Science), Britannia 2015. Tuotanto BBC

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!