Hyppää pääsisältöön

No Direction Home: Bob Dylan

Kooste kuvista Martin Scorsesen dokumenttielokuvasta (trailerista) No Direction Home: Bob Dylan.
Kooste kuvista Martin Scorsesen dokumenttielokuvasta (trailerista) No Direction Home: Bob Dylan. No Direction Home,Bob Dylan,Teemalauantai,Martin Scorsese

No Direction Home: Bob Dylan saa ensiesityksenä Ylessä osana Teeman Dylan-viikonloppua 28.–29.1.
Lauantai 28.1. klo 20.30. Areenassa 30 päivää.

“Synnyin vuoden 1941 keväällä. Euroopassa riehui toinen maailmansota ja pian siihen liittyisi myös Yhdysvallat. Maailmaa oltiin räjäyttämässä kappaleiksi, ja kaaos tunki nyrkkiään kaikkien uusien tulokkaiden kasvoihin. Jos ihminen syntyi noihin aikoihin tai oli jo elossa, hän tunsi entisen maailman väistyvän ja uuden tulevan tilalle. Aivan kuin kellot olisi käännetty takaisin hetkeen, jolloin eKr. muuttui jKr:ksi.” –Bob Dylan

Martin Scorsesen perusteellinen, definitiivinen, moniääninen dokumenttielokuva No Direction Home: Bob Dylan on tarinoiden, muistojen, musiikillisten vaikutteiden ja kertojanäänten runsaudensarvi, jolla on pituutta yli kolme ja puoli tuntia. Silti siihen on mahtunut vain kolmasosa Bob Dylanin elämästä, tarkemmin viisi ratkaisevaa vuotta 1961–1966.

Suurta kertomusta kuljettaa Bob Dylan itse, ja se alkaa pikkukaupunkilaispojan maailmaa järisyttäneistä ensikosketuksista musiikkiin. Mukana ovat Dylanin varhaisvaiheet, muutto Hibbingistä Minnesotasta New Yorkiin, ensiesiintymiset Greenwich Villagen folkklubeilla, levytyssopimus ja läpimurto, nousu nuoren sukupolven profeetaksi, julkisuus ja palvonta, siirtyminen kantaaottavasta folkista monitulkintaiseen rockiin, fanien hämmennys, rocktähteys. Elokuva päättyy vuoteen 1966 ja moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena Dylan vetäytyi pitkäksi aikaa julkisuudesta.

Taiteilijan muotoutumisen ja aikakauden tarinaa on kertomassa poikkeuksellisen avomielisen Dylanin lisäksi suuri joukko Dylanin lähipiiriä ja kollegoja, muun muassa Joan Baez, Allen Ginsberg, Suze Rotolo, Dave Van Ronk ja Pete Seeger. Haastatteluja tehtiin vuosikausia, ja moni avainhenkilöistä kuoli ennen elokuvan valmistumista.

Mukana on yltäkylläisesti musiikkia, sekä Dylanin omaa että häneen syvästi vaikuttanutta: countrya, bluesia, folkia, rockia... Ainutlaatuisia arkistojen aarteita. Erityisen vahvasti nousevat esiin Murray Lernerin ja D.A. Pennebakerin taltioimat dramaattiset esiintymiset Newportin Folk Festivalilla 1965 ja Englannin-kiertueella 1966. Dylan siirtyi akustisesta folkista sähköiseen rockiin, ja osa faneista piti häntä folkin ja sukupolvensa pettäneenä Juudaksena.

“Folkmusiikin näyttämö oli ollut paratiisi, joka minun oli jätettävä siten kuin Aatami joutui jättämään yrttitarhan. Liian täydellinen. (...) Edessäni avautui omituinen maailma, ukkospilven kaltainen maailma rosoisine salamoineen. Moni ymmärsi sen väärin eikä kyennyt koskaan korjaamaan käsityksiään. Minä taas painuin suoraan sekaan. Se oli apposen avoin maailma. Varmaa oli ainoastaan se, että ellei se ollut Jumalan johtama, ei sen johtaja ollut paholainenkaan.”–Bob Dylan

Pennebaker teki Dylanin vuotta aiemmalla, akustisella Englannin-kiertueella kuvatusta materiaalista elokuvan Don’t Look Back, jota pidetään yhä yhtenä kaikkien aikojen parhaista musiikkidokumenteista. Se esitetään Teemalla sunnuntaina 29.1. kello 21.

Sitaatit Bob Dylanin teoksesta Muistelmat – Osa 1 (2005), suomennos Erkki Jukarainen.

Bob Dylan
Bob Dylan Bob Dylan,Teemalauantai,Nobelin kirjallisuuspalkinto

Bob Dylan -viikonloppu Teemalla 28.–29.1.2017

Teemalauantai 28.1.

 • Klo 20.00 Nobel 2016: Bob Dylan (Nobel 2016: Litteraturpriset), Ruotsi 2016. Tv-dokumentti, ohjaus Ann Victorin.
 • Klo 20.30 No Direction Home: Bob Dylan, USA 2005. Dokumenttielokuva, ohjaus Martin Scorsese.

Sunnuntai 29.1.

 • Klo 21.00 Don’t Look Back, USA 1967. Dokumenttielokuva, ohjaus D.A. Pennebaker.

Kaikki ohjelmat Areenassa 30 päivää.

Lisäksi Areenassa 6.2.2017 asti

 • Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The Basement Tapes Continued), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Sam Jones.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!