Hyppää pääsisältöön

Mistä tunnistaa hyvän ratsastuskoulun?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mistä tietää, että ratsastuskoulu on tarpeeksi tasokas ja luotettava? SRL:n tallineuvoja Rosali Kivitie sanoo, että ratsastuskoulujen tasot vaihtelevat. Itselleen sopivan tallin löytää parhaiten kokeilemalla. Hyvässä ratsastuskoulussa on ammattitaitoinen henkilökunta, joka huolehtii sekä turvallisuudesta että hevosten hyvinvoinnista.

Varmin tapa saada luotettavaa opetusta on valita talli, joka kuuluu Suomen ratsastajainliittoon.
Jäsentallien opetusta, hevosenpitoa, siisteyttä ja turvallisuutta valvotaan SRL:n toimesta.
Jäsentallien lisäksi Suomessa on 26 SRL:n laatutallia, joissa tallin ylläpidosta huolehditaan erityisen hyvin. Kaikki jäsen- sekä laatutallit löytyvät listattuina SRL:n sivuilta.

Kun etsit ratsastuskoulua, mieti ensin millaisia asioita ratsastukseltasi toivot. Kaipaatko tuloksellista valmennusta, vai sunnuntaiharrastelua tai hevostenharjailua?

Suomessa on myös paljon talleja, jotka eivät kuulu liittoon. Se ei automaattisesti tarkoita, etteikö talli voisi olla tasokas ja tarjota hyvää opetusta. Kuului talli siis liittoon tai ei, kiinnitä valinnassasi huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

Ilmapiiri

Kun vierailee tallilla ensimmäistä kertaa, on yleensä helppo saada käsitys vallitsevasta ilmapiiristä. Tervehditäänkö sinua? Millainen tunnelma tallilla on? Auttavatko ihmiset toisiaan?

Hyvä ilmapiiri on tärkeä osa tallin viihtyvyyttä. Vaikka hevoset olisivat kuinka ihania, kukaan ei jaksa kauaa käydä tallilla, jossa syrjitään tai murjotetaan. Kyse on myös henkilökemiasta, ihmiset ovat erilaisia ja yhteisöjä on monenlaisia. Kokeilemalla löytää sellaisen, missä itse viihtyy.

Henkilökunta

Ratsastuksen opettajille ja valmentajille on olemassa tasoluokitukset. Selvitä, minkälaisen pätevyyden tallin henkilökunta omaa. On myös tärkeää, että henkilökunta on avointa ja ystävällisen oloista. Henkilökunnan kuuluu auttaa kaikenlaisissa kysymyksissä ja ongelmissa. Aluksi opetusta kannattaa käydä kokeilemassa muutamalla irtotunnilla. Ammattitaitoisillakin opettajilla on eri tyylejä opettaa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevoset

Hevosen hyvinvointi on tärkeimpiä kriteereitä hyvälle ratsastuskoululle. Jos hevonen ei voi hyvin, sen huomaa nopeasti myös ratsastuksen laadussa. Ovatko hevoset siis virkeitä ja helposti lähestyttäviä? Onko niiden ulkonäkö siisti ja terveen oloinen? Entä miten muut ratsastajat kohtelevat hevosia? Lisäksi kannattaa kurkata hevosen varusteiden siisteys ja ehjyys.

Talliympäristö

Tallin sisätilojen tulisi olla siistit, koska se vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin. Hevosten karsinoiden ja tarhojen taas tulee olla puhtaat ja tarpeeksi isot, jotta hevosella on aidosti hyvä olla.

Turvallisuus

Liiton jäsenen tai Green Cardin omistaja on aina vakuutettu liiton puolesta. Samoin SRL:n jäsentalleilla kokeilutuntilaiset ovat aina vakuutettuja. Selvitä kuitenkin aina, miten vakuutukset on ratsastuskoululla hoidettu. Jos talli ei kuulu liittoon, täytyy ratsastajan itse huolehtia, että oma tapaturmavakuutus kattaa ratsastuksen. Tarkkaile lisäksi käytetäänkö tunneilla kypärää, sekä käsitelläänkö hevosia asianmukaisesti ja turvallisesti.

Älä usko nettipalstoja, mene aina itse paikalle

Hyvää ratsastuskoulua ei voi löytää vain internetissä surffaamalla. Nettipalstat ovat täynnä kaikenlaisia mielipiteitä, joiden todenperäisyydestä ei ole mitään takeita. Älä siis turhaan käytä aikaasi lukemalla nimettömiä kommentteja. Mene mieluummin rohkeasti tallille tutustumaan ja muodostamaan omat näkemyksesi itse.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ensi viikolla lisää siitä, millainen on hyvä ratsastuksenopettaja.

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.