Hyppää pääsisältöön

Tittitiididi! Täysin uudistuneessa UMK:ssa yllätysvoittaja, aika paljon bumtsibumia ja Huutokauppakeisaristakin tuttu hahmo

UMK-finaalin yllätysvoittaja Norma John lähtee edustamaan Suomea Blackbird-biisillään ensi toukokuussa Eurovision laulukilpailuun Kiovaan, Ukrainaan.

Lauantaina 28. tammikuuta suomalaiset jännittivät, kuka on seuraava viisuedustaja.

Tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailu oli yksi iso kisa, jossa oli mukana kymmenen artistia. Tällä kertaa jokainen artisti pääsi siis esiintymään live-yleisön eteen vain kerran, joten kilpailun luonne muuttui täysin.

Katsojien oli paljon vaikeampaa päättää omaa ennakkosuosikkiaan kuin aiemmin, koska kukaan ei ollut nähnyt live-esityksiä ennen finaalia. Mielipide piti siis muodostaa vain kappaleiden ja niiden musavideoiden pohjalta.

UMK:n ennakkosuosikiksi nousi kokkolalainen Emma kappaleellaan Circle of Light. Ennakkoäänestyksen perusteella toiseksi sijoittui pitkän linjan yhtye My First Band biisillään Paradise. Kolmanneksi eniten ennakkoääniä puolestaan kahmi Zühlke _Perfect Villain -_viisullaan.

Lopullinen kärkikolmikko oli lähes samanlainen. Ainoastaan koko kisan yllätysvoittaja Norma John puuttui ennakkosuosikeista. Zühlke tuli siis toiseksi ja Viisukuppilankin eli viisufanien palkitsema ennakkosuosikki Emma jäi kolmanneksi.

Koko osallistujakaartin yllätysnimi Günther ei noussut kärkikahinoihin ollenkaan, vaikka yritys oli kova. 

UMK oli tänä vuonna huipputuottajien kisa

Tällä kertaa UMK:n nimekkäimmät osallistujat löytyivät taustatiimeistä, sillä mukana oli joukko huipputuottajia.

Emman Circle of Light -kappaleen tekivät Robinia ja Jannika B:tä tuottanut Jonas Olsson sekä Antti Tuiskun ja Kaija Koon luottotyypit Aku Rannila ja Saara Törmä. Club La Perséen biisin tuotti Jaakko ”JS16” Salovaara ja My First Bandin taustalla toimi Antti Tuiskun taustalta tuttu Jurek Reunamäki, joka tuottaa myös My First Bandin seuraavan levyn. Anni Saikun Reach Out For The Sun -kappaleen puolestaan tekivät LCMDF-yhtyeestä tuttu Mia Kemppainen ja muun muassa Waves-kappaleestaan tuttu Perttu, joka noteerattiin myös YleX Läpimurto -listauksessa.

Lisäksi tänä vuonna UMK:ssa oli mukana erityisen paljon jo aiemmin tv:stä tuttuja hahmoja: X Factor -kolmonen vuodelta 2010, _Idols-_finalisti vuodelta 2013, Voice of Finland -finalisti vuodelta 2014 ja _Huutokauppakeisari-_ohjelmasta tuttu Kirsi Nisonen alias Club La Persé -kollektiivin Ellen Vivian. Ja lisäksi molemmat uudistetun BumtsiBum! -ohjelman kapteenit, toinen voittajaduo Norma Johnissa ja toinen My First Band -yhtyeessä.

Norma Johnin Leena Tirronen tunnettiin aiemmin artistinimellä Leena Ihmemaassa. Hän teki X Factor -menestyksensä jälkeen vuonna 2010 yhden sooloalbumin.

Miten voittaja erottui?

Norma John oli ainoa indie-edustaja koko UMK-finaalissa pianoballadillaan. Dramaattiinen, vähäeleinen ja elokuvamainen esitys jäi mieleen poikkeuksellisen tummasävyisenä ja tyylikkäänä vetona. _Blackbird-_kappale voi toimia myös kansainvälisillä areenoilla, sillä viisukansa tunnetusti pitää balladeista. Laulaja Leena Tirronen oli lähes paikoillaan koko esityksen ajan luottaen vain vahvaan tulkintaansa toisin kuin muut kärkikolmikossa.

Ennakkosuosikki Emma haki vaikutteita esitykseensä ja tyyliinsä Game of Thronesista ja geishoista ja Ronja Ryövärintyttärestä. Hänen koreografiansa perustui tuliympyrän sisällä liikkumiseen. Taustavisuaalien metsämaisema taas viittasi Emman Circle of Light -musavideoon.

Kolmanneksi sijoittunut Zühlke luotti koko kisan ajan seksikkyyteen. _Perfect Villain -_musiikkivideo, jossa artisti laulaa alasti suihkussa, herätti myös pienimuotoisen kohun.

Vuoden 2017 semifinaalit käydään 9. ja 11. toukokuuta ja viisufinaali 13. toukokuuta 2017.

Katso koko UMK-finaali alta.

Lue myös:

Krista Siegfrids: Rakennan nyt mun uraa Ruotsissa

Kaikki UMK-musavideot julki – mukana myös poppari Isac Elliot ja vloggaaja Pinkku Pinsku

Voihan Teeny Weeny String Bikini – UMK-artisti Günther rakastaa nyt Suomea 

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.