Hyppää pääsisältöön

Adolf Eichmannin oikeudenkäynti – draamaelokuva tv-lähetyksestä, joka muutti maailmaa

Tosipohjaisen draamaelokuvan päärooleissa nähdään Martin Freeman ja Anthony LaPaglia.
Tuottaja Milton Fruchtmanin roolissa nähdään Martin Freeman ja ohjaaja Leo Hurwitzina Anthony LaPaglia. Tosipohjaisen draamaelokuvan päärooleissa nähdään Martin Freeman ja Anthony LaPaglia. Kuva: BBC Pictures Yle TV1,adolf eichmannin oikeudenkäynti

TV1 keskiviikkona 25.7.2018 klo 22.25 - 00.00
Yle Areenassa 30 päivää

Tosipohjainen draamaelokuva kertoo historiallisesta tapauksesta vuonna 1961, kun SS-everstiluutnantti Adolf Eichmannin oikeudenkäynti näytettiin television välityksellä ja natsien teot paljastuivat koko maailmalle.

Elokuvan Adolf Eichmannin oikeudenkäynti (16) päärooleissa nähdään karismaattiset näyttelijät Martin Freeman ja Anthony LaPaglia.

Ohjaaja mustalla listalla

Adolf Eichmannia pidetään yhtenä holokaustin tärkeimmistä suunnittelijoista. Israelin tiedustelupalvelu nappasi Eichmannin ja aloitti miestä vastaan oikeudenkäynnin 11.4.1961.

Amerikkalainen tv-tuottaja Milton Fruchtman (Martin Freeman) ja senaattori Joseph McCarthyn mustalla listalla ollut tv-ohjaaja Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) halusivat televisioida oikeudenkäynnin. Minkälaisia vastoinkäymisiä miehet työssään kohtasivat?

Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen.
Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen. Kuva: BBC adolf eichmannin oikeudenkäynti
Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen.
Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen. Kuva: BBC Yle TV1,adolf eichmannin oikeudenkäynti
Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen.
Tositapahtumiin perustuva draama (16) kertoo vuoden 1961 historiallisesta tv-tapauksesta, jossa natsirikosoikeudenkäynti saatettiin koko maailman tietoisuuteen. Kuva: BBC akuutti yle tv1

Miksi holokaustia ei huomattu?

Jerusalemissa neljä kuukautta kestänyt oikeudenkäynti taltioitiin tarkasti. Päivän päätteeksi materiaalista työstettiin julkaistava versio ja se toimitettiin jakeluun maailmalle. Oikeudenkäynti näytettiin 37 maassa ja siitä tuli maailman ensimmäinen kansainvälinen tv-tapahtuma.

Silminnäkijöiden kertomukset ja kuvat järkyttivät koko maailmaa. Miten holokausti, kansanmurha oli mahdollista? Miksi keskitysleirejä ei huomattu? Voisiko jotain vastaavaa tapahtua uudestaan?

Draamaelokuvan muissa rooleissa nähdään Politiikan nappula -sarjasta tuttu Rebecca Front, Peaky Blinders -sarjan näyttelijä Andy Nyman ja James Bondin Skyfall-elokuvan Nicholas Woodeson.

The Eichmann Show. Käsikirjoitus: Simon Block. Ohjaus: Paul Andrew Williams. Tuotanto: Feelgood Fiction, Vistaar Entertainment, Britannia, 2015. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.