Hyppää pääsisältöön

Janne Kataja riemastui paikallislehtien pikku-uutisista

Keijo kaivaa kuopan, otsikko, paikallislehti, janne kataja
Keijo kaivaa kuopan, otsikko, paikallislehti, janne kataja Kuva: Yle / Mikko Lehtola keijo kaivaa kuopan, otsikko, paikallislehti, janne kataja

Viihteen monitoimimies Janne Kataja tempaisi viime syksynä ja tilasi kestotilauksena kaikki Suomen paikallislehdet kotiinsa. Hänen mukaansa Suomi näyttäytyy niiden kautta hyvin toimeliaana paikkana.

“Yhdessä lehdessä oli sen tapainen otsikko, että Keijo kaivaa kuopan. Jutusta selviää, että kuopassa on tarkoitus paistaa rosvopaistia. Isossa lehdessä ei ikinä voisi olla tuollaista otsikkoa, hauskaa että pieni lehti on otsikoinut jutun noin.“

Vaikka paikallislehtiä on tipahdellut Janne Katajan postiluukkuun jo useamman kuukauden ajan, hän on edelleen hurmaantunut paikallislehtien välittämästä mikromaailmasta.

- Se maailma on valloittava. Uutiset ovat mikroskooppisen pieniä, mutta tosi tärkeitä, koskettavia ja hauskoja. Jos paikallislehdet eivät näitä tarinoita kertoisi ja tallentaisi, niin kuka sen tekisi.

Alunperin Kataja sai idean tempaukseensa Jani Halmeelta, joka poimii paikallislehdistä uutisia twitterin Kotimaankatsaukseensa. Kataja kuunteli Halmeen innostunutta puhetta viime syksyn Sanomalehtien Liiton järjestämässä palkintojenjakogaalaassa ja päätti siltä istumalta kantaa kortensa kekoon paikallislehtien puolesta.

Suomessa ilmestyy yli 130 paikallissanomalehteä. Kataja ryhtyi näiden kaikkien lehtien kestotilaajaksi ja aikoo jatkaa tilaamista niin kauan intoa riittää. Tempauksen kokonaishintaa hän ei ole vielä laskenut, mutta arvelee ettei se oli aivan mahdoton. Todennäköisesti näin onkin, sillä suurin osa lehdistä lähetettäneen hänelle vapaakappaleina. Kaikkien paikallislehtien tilaaminen kestotilauksena maksaisi yli 10 000 euroa.

Avaa Instagram postaus

Janne Katajan vaimo ei ole ollut ideasta aivan yhtä innostunut. Etenkään kun hän on nähnyt mitä vauhtia postilaatikko viikottain täyttyy.

- Lehtiä tulee paljon, ja valehtelisin jos väittäisin, että olen jokaisen lehden lukenut, mutta Riihimäellä ei tarvitse ainakaan postinkantajien ryhtyä leikkaamaan nurmikoita, Kataja virnuilee.

janne kataja, paikallislehdet, puumalan seurakuntaan on tullut hallintohenkilöitä
janne kataja, paikallislehdet, puumalan seurakuntaan on tullut hallintohenkilöitä Kuva: Yle / Mikko Lehtola janne kataja, paikallislehdet, puumalan seurakuntaan on tullut hallintohenkilöitä

“Puumala-lehdessä oli juttu seurakuntaan tulleista hallintohenkilöistä. Voi tietysti kysyä, miksi riihimäkeläistä kiinnostaa Puumalan seurakunnan hallintohenkilöt. Hauskaa jutussa on se, että samassa jutussa kerrotaan henkilön historiasta kiinnostavia asioita. Se on kuin mielenkiintoisen kirjan alku. Samalla kun syö voileipää, niin on kiinnostavaa lukea ja tutkia tällaisia juttuja.”

Lehdistä löytämiään tarinoita Kataja käyttää muun muassa stand up -keikoillaan.

- Yhden jutun otin lähes sellaisenaan eräältä yleisönosastolta. En voi kertoa koko tarinaa, mutta sen voi paljastaa, että siinä kerrotaan mummosta, hänen kissastaan ja kukista. Siinä on niin hyvä punchline, että se oli pakko ottaa.

Kataja paljastaa myös tutkailevansa sen alueen lehtiä, minne hän on menossa keikalle. Usein tilaisuuksissa on samoja ihmisiä, joista hän on lehdistä lukenut.

- Ihmiset ovat tosi hämmentyneitä, kun tiedän heistä enemmän, kuin he ovat luulleet. Ihmisten yllättyneisyyttä on tosi hauska katsoa.

Katajan mukaan paikallislehtiä parjataan turhaan siitä, että niiden journalismi on liikaa mainostajiin päin kallelleen.

- On ihan ymmärrettävää, että lehdessä mainostanut vaatekauppa saa näkyvyyttä lehdessä. Sehän on molempien etu. Toimitus tarvitsee ilmoitusmyyntiä pysyäkseen hengissä ja yrittäjä ilmoituksen lisäksi journalistisen näkökulman.

Kaiken kaikkiaan Kataja pitää paikallislehtiä toimituksellisesti korkeatasoisina. Asioihin pystyy hänen mukaansa perehtymään seikkaperäisesti, koska tilaa on enemmän kuin isommissa lehdissä.

janne kataja, paikallislehdet, hautajaisilmoitukset ovat uteliaan ihmisen esoteeristä tiedettä,
janne kataja, paikallislehdet, hautajaisilmoitukset ovat uteliaan ihmisen esoteeristä tiedettä, Kuva: Yle / Mikko Lehtola janne kataja, paikallislehdet, hautajaisilmoitukset ovat uteliaan ihmisen esoteeristä tiedettä,

“Tositarinat ovat parhaita tarinoita ja hautajaisilmoituksista niitä löytyy. On kiinnostavaa tutkia, missä ihminen on syntynyt ja kuollut ja pohtia, miten hän on päätynyt tuolta tuonne. Ilmoitusten symbolit ovat kiehtovia. Niiden kautta selviää, mihin järjestöihin ihminen on kuulunut ja mikä hänelle on ollut tärkeää. Googletan symboleja välillä ajankulukseni.”

Katajan mukaan monet asiat saavat mittasuhteet paikallislehtien myötä, kun esimerkiksi tajuaa mitä kaikkea ihmiset tekevätkään työkseen. Suomi näyttäytyy paikallislehtien kautta Katajan mukaan hyvin toimeliaana. Pienillä paikkakunnilla on yllättävän paljon erilaisia yrityksiä ja tapahtumia.

- Ongelmana on huono kotiseutuitsetunto ja vähättelyn kulttuuri. Kun lähdetään pois pieneltä paikkakunnalta, niin haukutaan se läksiäiseksi.

Kataja toivoo, että seuraavat urbaania elämää karkuun lähtevät maallemuuttajat pystyisivät kertomaan jo toisenlaista viestiä pienistä paikkakunnista.

- Uskoisin, että he voivat muuttaa kielteisen mielikuvan.

Sanomalehtiviikkoa vietetään 30.1.–3.2.2017

31.1. Juttua täydennetty lehtitilausten kustannusten osalta.