Hyppää pääsisältöön

Optikkobisnes on keskittynyt kolmelle ketjulle

Näöntarkastuksen opettelua optometrin koulutusohjelmassa.
Optikot ovat näönmäärittämisen ammattilaisia. Näöntarkastuksen opettelua optometrin koulutusohjelmassa. Kuva: Yle,Taisto Lapila Näöntarkastus,optikkoala,optikot,linssit (optiikka),optikkoliikkeet

Kolme neljäsosaa Suomen silmälasi- ja optikkobisneksestä on keskittynyt kolmelle ketjulle, Instru Optiikkalle, Silmäasemalle ja Specsaversille.

Optisen alan markkinaosuudet vuonna 2015
Optisen alan markkinaosuudet vuonna 2015 Kuva: Yle, Miiku Lehtelä optikkoliikkeet,optikot,markkinaosuus,Markkinaosuus

Instru Optiikan liikevaihto on 116 miljoonaa, Silmäaseman 85 miljoonaa ja Specsaversin 40 miljoonaa.

Optikkoliikkeiden markkinajohtajien liikevaihto.
Suurimpien optikkoliikkeiden liikevaihto vuodelta 2015 Optikkoliikkeiden markkinajohtajien liikevaihto. Kuva: Yle, Miiku Lehtelä optikkoala,optikkoliikkeet,liikevaihto,Liikevaihto

Suomen suurin optinen toimija on Instru Optiikka Oy. Yrityksen brändejä ovat Instrumentarium, Keops ja Nissen. Suomessa liikkeitä on yli 200. Lähes kaikissa yrityksen liikkeissä on saatavilla myös silmälääkärin palveluita.

Instru optiikka Oy kuuluu optiikan alan johtavaan hollantilaiseen Grand Vision N.V.-ryhmään, jolla on 3,2 miljardin euron liikevaihto. Konserni listattiin Amsterdamin pörssiin vuonna 2015. Grand Visionin enemmistön omistaa Curacaoon ja Bermudaan ulottuvien yritysten kautta hollannin rikkaimpiin kuuluva Van der Vormin suku.

Isot toimijat kasvattavat markkinaosuuksiaan ostamalla pieniä paikallisia optikkoliikkeitä. Instru Optiikka osti keväällä 2016 Synsamilta kahdeksan pienillä paikkakunnilla sijaitsevaa optikkoliikettä.

Silmäasemalla on
myös silmäsairaaloita

Ainoa suomalainen iso toimija on Silmäasema, jolla on 13 silmäsairaalaa ja noin 130 optikkoliikettä. Liikevaihdosta puolet tulee silmäkirurgiasta, puolet optiikasta.

Suomalainen pääomasijoitusyhtiö Intera Partners osti Silmäasema Fennica -konsernin pari vuotta sitten ja on nyt yrityksen pääomistaja. Omistaja suunnittelee Silmäaseman listaamista pörssiin. Myös Silmäasema on laajentanut toimintaansa: se osti vuonna 2016 useita paikallisia optikkoliikkeitä.

Joulukuussa 2016 Silmäasema laajensi toimintaansa Viroon, josta se osti kahdeksan liikettä käsittävän Tallinna Optiikan. Ketju on Suomen yrityksen tytäryhtiö.

Specsavers toi
silmänpohjakuvaukset

Brittitaustainen Specsavers on kolmanneksi suurin toimija. Se valloitti Suomea kymmenen vuotta sitten myymällä halpoja silmälaseja. Uudelleen se ravisteli markkinoita nelisen vuotta sitten, kun se otti silmänpohjakuvaukset osaksi optikoiden näöntutkimusta.

Specsavers on maailman suurin yksityisomisteinen optisen ajan yhtymä. Sen perusti 1980-luvulla brittiläinen Perkinin perhe. Specsaversilla on lähes 1800 myymälää ympäri maailmaa. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2015 yli 2 miljardia euroa. Yritys on rekisteröity Guernseyn saarelle.

Tasavahvat Synsam
ja Fenno Optiikka

Isojen toimijoiden vanavedessä sinnittelee kaksi yritystä, Fenno Optiikka ja Synsam, kumpikin noin 6-7 prosentin markkinaosuudella.

Suomalaiset optikot perustivat Fenno Optiikan vuonna 2008. Tuolloin Specsavers osti Keskolta Tähtioptikko -ketjun. Noin 70 Tähtioptikko-ketjun yrittäjää irtautui uudesta omistajasta ja perusti oman optikkoketjun.

Synsam kuuluu pohjoismaiden johtaviin optikkoketjuihin. Sillä on lähes 500 optikkoliikettä, joista noin 40 toimii Suomessa. Synsamin omistaa kansainvälinen pääomasijoittaja CVC Capital Partners. Sen kotipaikka on Luxemburg.

Sekä Fenno Optiikalla että Synsamilla oli Suomessa vuonna 2015 runsaan 20 miljoonan euron liikevaihto.

Kommentit