Hyppää pääsisältöön

Peuranpää pahvista

Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.
Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),kartonki,käsityöt (tuote),askartelu,Sisustus

Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

Tarvikkeet:

 • tukevaa pahvia
 • lyijykynä
 • katkoteräveitsi
 • leikkuualusta
 • hiekkapaperia
 • sanomalehtiä, karttoja, kuviollista paperia tai tapettia
 • tapettiliisteriä
 • pensseli

Kaikkien osien kaavat A4-kokoisina

Pään siluetin kaavat A3-kokoisina

Tämä pahvinen peuranpää koostuu kuudesta osasta: turvasta, päästä sarvineen, kaulasta, taustalevystä ja kahdesta pään siluetista. Voit käyttää valmiita kaavoja tai tehdä omat (Camilla suurensi A4-kokoiset kaavansa kaksinkertaisiksi).

Tee näin:

 1. Jäljennä paperikaavat tukevalle pahville lyijykynällä. Leikkaa osat pahvista terävällä katkoteräveitsellä leikkuualustan päällä. Ota huomioon, että joudut tekemään saman viillon useita kertoja, ennen kuin pahvi leikkaantuu.
 2. Leikkaa osiin lovet kaavojen mukaan. Suhteuta lovien leveys käyttämääsi pahviin. Lovien tulee olla hieman pahvin paksuutta leveämmät mutta ei liikaa, koska muuten rakennelmasta tulee liian löyhä.
 3. Tasoita osien reunat hiekkapaperilla.
 4. Peuranpää tehdään pahvista, joten siitä voi muokata omannäköisensä monella eri tavalla. Camilla päätti antaa päälle hieman lisää ilmettä ja päällysti sen kartoilla ja sanomalehtien sivuilla. Jäljennä kaavat paperille ja leikkaa osat irti. Päällystä ainakin pään siluetit kummaltakin puolelta.
 5. Sivele paperiosille tapettiliisteriä ja liimaa ne pahviosien päälle. Paina pois mahdolliset ilmakuplat.
 6. Liisterin kosteus saattaa turvottaa paperia, joten leikkaa reunat siisteiksi liisterin kuivuttua. Leikkaa paperiin lovet.
 7. Kun kaikki osat ovat täysin kuivia, laita ne painon alle, jotta mahdolliset kuprut tasoittuvat.
 8. Kokoa peuranpää. Kaikkien osien kokoaminen samanaikaisesti on hieman hankalaa, mutta älä taivuta pahvia liian voimakkaasti, jotta se ei murru. Yhdistä ensin pää sarvineen ja pään siluetit ja sitten loput osat.
 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.