Hyppää pääsisältöön

Peuranpää pahvista

Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.
Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kartonki,käsityöt (tuote),askartelu,sisustus

Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

Tarvikkeet:

 • tukevaa pahvia
 • lyijykynä
 • katkoteräveitsi
 • leikkuualusta
 • hiekkapaperia
 • sanomalehtiä, karttoja, kuviollista paperia tai tapettia
 • tapettiliisteriä
 • pensseli

Kaikkien osien kaavat A4-kokoisina

Pään siluetin kaavat A3-kokoisina

Tämä pahvinen peuranpää koostuu kuudesta osasta: turvasta, päästä sarvineen, kaulasta, taustalevystä ja kahdesta pään siluetista. Voit käyttää valmiita kaavoja tai tehdä omat (Camilla suurensi A4-kokoiset kaavansa kaksinkertaisiksi).

Tee näin:

 1. Jäljennä paperikaavat tukevalle pahville lyijykynällä. Leikkaa osat pahvista terävällä katkoteräveitsellä leikkuualustan päällä. Ota huomioon, että joudut tekemään saman viillon useita kertoja, ennen kuin pahvi leikkaantuu.
 2. Leikkaa osiin lovet kaavojen mukaan. Suhteuta lovien leveys käyttämääsi pahviin. Lovien tulee olla hieman pahvin paksuutta leveämmät mutta ei liikaa, koska muuten rakennelmasta tulee liian löyhä.
 3. Tasoita osien reunat hiekkapaperilla.
 4. Peuranpää tehdään pahvista, joten siitä voi muokata omannäköisensä monella eri tavalla. Camilla päätti antaa päälle hieman lisää ilmettä ja päällysti sen kartoilla ja sanomalehtien sivuilla. Jäljennä kaavat paperille ja leikkaa osat irti. Päällystä ainakin pään siluetit kummaltakin puolelta.
 5. Sivele paperiosille tapettiliisteriä ja liimaa ne pahviosien päälle. Paina pois mahdolliset ilmakuplat.
 6. Liisterin kosteus saattaa turvottaa paperia, joten leikkaa reunat siisteiksi liisterin kuivuttua. Leikkaa paperiin lovet.
 7. Kun kaikki osat ovat täysin kuivia, laita ne painon alle, jotta mahdolliset kuprut tasoittuvat.
 8. Kokoa peuranpää. Kaikkien osien kokoaminen samanaikaisesti on hieman hankalaa, mutta älä taivuta pahvia liian voimakkaasti, jotta se ei murru. Yhdistä ensin pää sarvineen ja pään siluetit ja sitten loput osat.