Hyppää pääsisältöön

Peuranpää pahvista

Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.
Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),kartonki,käsityöt (tuote),askartelu,Sisustus

Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

Tarvikkeet:

 • tukevaa pahvia
 • lyijykynä
 • katkoteräveitsi
 • leikkuualusta
 • hiekkapaperia
 • sanomalehtiä, karttoja, kuviollista paperia tai tapettia
 • tapettiliisteriä
 • pensseli

Kaikkien osien kaavat A4-kokoisina

Pään siluetin kaavat A3-kokoisina

Tämä pahvinen peuranpää koostuu kuudesta osasta: turvasta, päästä sarvineen, kaulasta, taustalevystä ja kahdesta pään siluetista. Voit käyttää valmiita kaavoja tai tehdä omat (Camilla suurensi A4-kokoiset kaavansa kaksinkertaisiksi).

Tee näin:

 1. Jäljennä paperikaavat tukevalle pahville lyijykynällä. Leikkaa osat pahvista terävällä katkoteräveitsellä leikkuualustan päällä. Ota huomioon, että joudut tekemään saman viillon useita kertoja, ennen kuin pahvi leikkaantuu.
 2. Leikkaa osiin lovet kaavojen mukaan. Suhteuta lovien leveys käyttämääsi pahviin. Lovien tulee olla hieman pahvin paksuutta leveämmät mutta ei liikaa, koska muuten rakennelmasta tulee liian löyhä.
 3. Tasoita osien reunat hiekkapaperilla.
 4. Peuranpää tehdään pahvista, joten siitä voi muokata omannäköisensä monella eri tavalla. Camilla päätti antaa päälle hieman lisää ilmettä ja päällysti sen kartoilla ja sanomalehtien sivuilla. Jäljennä kaavat paperille ja leikkaa osat irti. Päällystä ainakin pään siluetit kummaltakin puolelta.
 5. Sivele paperiosille tapettiliisteriä ja liimaa ne pahviosien päälle. Paina pois mahdolliset ilmakuplat.
 6. Liisterin kosteus saattaa turvottaa paperia, joten leikkaa reunat siisteiksi liisterin kuivuttua. Leikkaa paperiin lovet.
 7. Kun kaikki osat ovat täysin kuivia, laita ne painon alle, jotta mahdolliset kuprut tasoittuvat.
 8. Kokoa peuranpää. Kaikkien osien kokoaminen samanaikaisesti on hieman hankalaa, mutta älä taivuta pahvia liian voimakkaasti, jotta se ei murru. Yhdistä ensin pää sarvineen ja pään siluetit ja sitten loput osat.
 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Näin ompelet käsilaukun vanhasta nahkatakista

  Vanhan nahkatakin uusi elämä.

  Vanhat nahkatakit sopivat erinomaisesti käytettäväksi uudelleen. Niitä myydään usein halvalla kirpputoreilla ja käytettyjen tavaroiden liikkeissä, ja ne on suhteellisen helppo pestä. Useimmilla tavallisilla ompelukoneilla pystyy ompelemaan nahkaa, ellei se ole kovin paksua.

Strömsö

 • Suuri kakkutyömaa – leivo korkea kakku

  Näin vältät vinon lopputuloksen.

  Kakun tärkein ominaisuus on, että maistuu hyvältä, mutta juhlapöydässä se saa viedä huomion, olla ylenpalttinen ja loistaa kauneudellaan.

 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.