Hyppää pääsisältöön

Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertti avaa orkesterimusiikin maailmaa Dvořákin 9. sinfonian avulla

Harjoitukset alkamassa Musiikkitalossa.
Harjoitukset alkamassa Musiikkitalossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle rso,Musiikkitalo,Radion sinfoniaorkesteri

RSO tekee orkesteria ja musiikin tekemisen työkaluja tutuksi koko perheelle suunnatussa konsertissa 4.2. Musiikkitalossa. Aihetta avataan Dvořákin 9. sinfonian avulla ja oppaina ovat kapellimestari Janne Nisonen ja pianisti Jukka Nykänen. Heidän kanssaan pohditaan mm. minkälaisia tunnelmia orkesteri voi luoda, miten säveltäjä käyttää orkesteria ideoidensa toteuttamiseen, miten Dvořákin uusi kotimaa Yhdysvallat kuuluu teoksessa, ja mitä tarkoittaa pastoraalimusiikki ja scherzo. Lisäksi tutustutaan orkesterisoittimiin ja soitinryhmiin.

Janne Nisonen on opiskellut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Hannu Linnun ja Atso Almilan johdolla. Tapiola Sinfoniettan lisäksi Nisonen on johtanut mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Deutsche Kammerphilharmonie -orkesteria, Kamariorkesteri Avanti!a ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria. Viime syksynä hän aloitti Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Myös viulistina tunnettu Nisonen on toiminut Tapiola Sinfoniettan ensimmäisenä konserttimestarina Nisonen vuodesta 2007.

Jukka Nykänen on opiskellut pianonsoiton lisäksi mm. sävellystä, improvisaatiota sekä lied- ja kamarimusiikkia. Hän on esiintynyt mm. Helsingin juhlaviikoilla, Espoon kansainvälisellä pianoviikolla, Kuhmon kamarimusiikissa, LuostoClassicissa sekä Turun, Mäntän, Lemin ja Joroisten musiikkijuhlilla. Nykänen esiintyy säännöllisesti televisiossa mm. RSO Musiikkitalossa -konserttiohjelman kommentaattorina.

4.2. klo 15
SINFONIAORKESTERI TUTUKSI

Janne Nisonen, kapellimestari
Jukka Nykänen, juonto ja piano
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.