Hyppää pääsisältöön

Suomalaistähtien biisejä katosi Spotifystä – Antti Tuiskun kappale putosi pois TOP 50 -listalta

Mä hiihdän -kappale ylittää katoamisen vuoksi kultarajan odotettua myöhemmin.

Antti Tuisku YleXPopissa. // Kuva: Tomi Mikola

Ainakin Antti Tuiskun Mä hiihdän ja Jenni Vartiasen Turvasana -kappaleet katosivat Spotifystä viime viikonlopun aikana.

Tuisku kirjoitti sunnuntaisessa Instagram-postauksessaan, että oli saanut parin päivän ajan faneiltaan viestejä siitä, että Mä hiihdän -biisiä ei löytyisi Spotifystä.

Avaa Instagram postaus

Myös Vartiainen kirjoitti sunnuntaina Instagram-postaukseensa, että tuore Turvasana-kappale olisi hävinnyt musiikkipalvelusta.

Tuisku mainitsee, että katoamisen seurauksena biisi oli tipahtanut yön aikana Spotifyn TOP 10 -listalta sijalle 45.

Nyt kappale on kuitenkin palannut Spotifyhyn, mutta se on pudonnut kokonaan pois Suomen TOP 50 -listalta.

- Tää on kyllä suoraan sanottuna ihan p****stä, Tuisku kirjoittaa toisen aiheeseen liittyneen Instagram-päivityksensä yhteydessä.

"Tää on kyllä suoraan sanottuna ihan p****stä."― Antti Tuisku

Samalla artisti mainitsee, että ongelma koskisi myös muita kappaleita. Näemmä se koski myös muita artisteja: myös Jenni Vartiainen julkaisi Instagramissa kuvan siitä, että hiljattain julkaistua Turvasana-kappaletta ei löytyisi palvelusta.

Tuiskun ja Vartiaisen Instagram-kuvien kommenttien perusteella ihmiset ovat huomanneet, että myös osa Nikke Ankaran, Reino Nordinin ja Gettomasan tuotannosta. Tuiskun ja Vartiaisen kappaleita ei kommenttien mukaan löytynyt myöskään Deezeristä.

Kuitenkin osa käyttäjistä kirjoittaa, että Mä hiihdän -kappale olisi toiminut Spotifyssä koko ajan. Osa on löytänyt biisin puhelimen Spotifystä, tietokoneversiosta eivät. Joillakin käyttäjillä kappale oli poistunut kokonaan, joillakin näkyi harmaana niin, ettei sitä voinut kuunnella.

Nyt ongelma näyttäisi olevan ohi ja biisit löytyvät jälleen musiikkipalveluista. Vartiainen kirjoittaa viimeöisessä Instagram-päivityksessään, että syy ei ollut Spotifyn, vaan vika johtui Lontoossa ilmenneessä kömmähdyksessä. YleX ei tavoittanut Spotifyn edustajaa kommentoimaan tapahtunutta.

Eli se siitä sitten, vai?

No ei oikeastaan.

Normijantterin kannalta musiikin digitalisoituminen on hieno juttu. Emme ole enää vuosiin olleet radion ja fyysisten tallenteiden varassa. Lähes kaikki maailman musiikki kulkee taskussa paikasta paikkaan, koko ajan.

Mutta tämä muutamien artistien tuotannon katoaminen kertoo siitä, kuinka haavoittuva digitaalinen järjestelmä voi olla.

Yksittäisten käyttäjien kannalta biisien parikin päivää kestänyt katoaminen ei ole lähtökohtaisesti kovin iso juttu. Onpahan mahdollista fiilistellä esimerkiksi Tuiskun vanhempaa tuotantoa.

Mutta artistille itselleen sillä on väliä.

Mä hiihdän -kappaleen katoaminen johti jo siihen, että biisi tipahti Spotifyn TOP50-listalta.

Vielä dramaattisempaa olisi ollut, jos kappale olisi kadonnut heti sen julkaisun jälkeen. Biisin menestyksen kannalta on tärkeää, että se lähtee isosti liikkeelle. Kappale saa huomattavasti soittokertoja, kun se nousee Spotifyn viraalisimmat-listalle. Sitä kautta Mä hiihdän nousi kohti Suomen Spotifyn kärkisijoja.

Nyt kappale on jo kaikille tuttu, ja löytyy monien päivittäisiltä soittolistoilta. Tuisku menetti todennäköisesti vähemmän kuunteluita nyt kuin jos kappale olisi hävinnyt Spotifystä aiemmin.

Katoaminen vaikuttaa kuitenkin siihen, että Mä hiihdän saavuttaa kultarajan reilusti oletettua myöhemmin. Kultarajaan vaaditaan 2 miljoonaa striimausta. Mä hiihdän -kappaleella on nyt reilut 1,7 miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssä.

Kultaraja menee todennäköisesti rikki lähitulevaisuudessa, mutta jos kappale ei olisi aivan näin iso hitti, sen hetkellinen katoaminen voisi johtaa siihen, että kultaraja jää saavuttamatta. Sillä voi olla merkitystä Jenni Vartiaisen Turvasana-biisin kohdalla, jolla on nyt reilut 600 000 kuuntelukertaa.

Kyse on myös rahasta. Jokainen menetetty kuuntelukerta on pois artistille maksettavasta rojaltista. Parissa päivässä edes Mä hiihdän -kappaleen kaltainen hittibiisi ei tuo artistille merkittäviä tienestejä, mutta useamman viikon katoamisella olisi jo merkitystä.
 

_YleX järjestää Lahden MM-hiihtojen After Ski -tapahtuman 1. maaliskuuta. Lue lisää täältä!

YleX After Ski valtaa Lahden 1. maaliskuuta Lahti2017 MM-kisoissa. // Kuva: YleX/Tuuli Laukkanen

Lue myös:

Biisianalyysissä Mä hiihdän: Antti Tuiskun intensiivinen uutuus on samaan aikaan mahtipontinen ja intiimi

Biisianalyysissä Turvasana: Jenni Vartiaisen odotettu uutuus on kappale, jonka musavideolle sopisi puolialaston Pete Parkkonen