Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kuun metsän Kaisa

Kuun metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen, legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottet´n kohtalonomaisesta ystävyydestä.
Kaisa Gauriloff oli legendaarinen kolttasaamelainen sadunkertoja. Kuva: Lily Gallois Kuun metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen, legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottet´n kohtalonomaisesta ystävyydestä. yle tv1

TV1 maanantaina 6.2.2017 klo 21.30 - 22.55, uusinta lauantaina 11.2. klo 12.35
Yle Areenassa 30 päivää

Kuun metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen, legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin kohtalonomaisesta ystävyydestä.

Kaisa Gauriloff on kolttasaamelaisen elokuvantekijän ja dokumentin ohjaajan Katja Gauriloffin isoisoäiti. Elokuva pohjautuu Crottetin alkuperäisiin teksteihin, kirjeisiin ja teoksiin.

Unien johdattamana Lappiin

Kaisan ja Robertin tarina nivoutuu dokumenttielokuvassa vahvasti kolttasaamelaisten toisen maailmansodan aikana kokemaan elämänmullistukseen.

Vuonna 1938 Robert matkusti uniensa johdattamana Lappiin, Suenjelin kolttakylään, jossa hän tutustui Kaisaan. Alkoi loppuelämän mittainen ystävyys, jonka aikana Robert tallensi lukuisia Kaisan kertomia legendoja ja myöhemmin julkaisi niistä kirjoja.

Koltat on pelastettava!

Toisen maailmansodan puhkeaminen muutti kolttien elämän lopullisesti, silla koltat menettivät lähes kaiken sodan seurauksena. Kansa joutui jättamään ikiaikaisen kotipaikkansa ja oli vaarassa tuhoutua kokonaan.

Robert toimi kolttien puolestapuhujana sodanjälkeisessä Euroopassa tavoitteenaan turvata kolttien elämantapa ja tulevaisuus. Hän lahjoitti näille kirjojensa tuotot, sekä keräsi perustamansa säätiön avulla suuren summan rahaa Euroopasta kolttien hyvaksi.

Robertin ansiosta koltat saivat turvattua tulevaisuutensa, ja Robert sai turvattua rakastamansa kansan.

Ohjaaja Katja Gauriloffin dokumentissa kolttasaamelainen sadunkertoja Kaisa Gauriloff kohtaa 1930-luvulla sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin.
Ystävykset Kaisa Gauriloff ja Robert Crottet. Ohjaaja Katja Gauriloffin dokumentissa kolttasaamelainen sadunkertoja Kaisa Gauriloff kohtaa 1930-luvulla sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin. yle tv1

Ajankohtainen tarina

Historialliset tapahtumat sitoo yhteen Kaisan omalla äänellään kertoma ikiaikainen vanha kolttalegenda revontulien synnystä, joka on toteutettu animaation keinoin.

Elokuva on yha häkellyttävällä tavalla ajankohtainen maailmassa, jossa sodat ovat arkipaivää, ja ne ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan maanpakoon.

Ohjaus: Katja Gauriloff. Tuotanto: Oktober, Suomi, 2015.

Lisää aiheesta:
Katja Gauriloff Kulttuuricocktailissa

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.