Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari André de Ridder suunnitteli nykymusiikkifestivaalin Helsinkiin

André de Ridder
Taiteellinen johtaja André de Ridder Musica novan pressitilaisuudessa avajaispäivänä Musiikkitalossa. Taustalla tapahtuman säveltäjiä mm. Sauli Zinovjev, Sebastian Hilli, Andrew Norton, Michel van der Aa ja Perttu Haapanen. André de Ridder Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen André de Ridder

Saksalainen kapellimestari André de Ridder on Musica nova Helsinki 2017 -festivaalin taiteellinen johtaja. Liian tiukkaan pakettiin säännelty viulunsoitto sinkautti teini-ikäisen Ridderin aikanaan uusille musiikkiväylille.

Sattumalla on sijansa André de Ridderin elämässä. Hän syntyi muusikkoperheeseen vuonna 1971. Lyypekissä sekä Berliinissä vietettyihin lapsuus- ja nuoruusvuosiin kuuluivat nokkahuilu, piano sekä viulu, josta tuli hänen pääinstrumenttinsa.

Musiikki oli kotona koko ajan läsnä, mutta nykymusiikki ei kuulunut kodin äänimaailmaan. Ehkä emme edes puhuisi Andre de Ridderistä Musica novan yhteydessä, jollei hän 15-vuotiaana olisi vaihtanut viulunsoiton opettajaa. Tämä laittoi Ridderin soittotekniikan uusiksi ja soitatti teinillä puolisen vuotta “vapaita kieliä”.

André de Ridderin pelastukseksi koitui aikamme musiikki

Muutos pysäytti Ridderin toden teolla. Hänen oli löydettävä jokin muu väylä musiikilliselle luovuudelleen.

André de Ridderin pelastukseksi koitui aikamme musiikki: hän alkoi säveltää jousikvartettoja, orkesterikappaleita ja kuoromusiikkia. Samaan aikaan hän pisti kavereidensa kanssa pystyyn bändin, jolle sävelsi biisejä ja jossa hän lauloi ja soitti kitaraa. Elämä oli kiinnostavan kaksijakoista: toisaalta Darmstadtia, toisaalta uutta aaltoa, rokkia ja poppia.

Klassisen ja ei-klassisen nykymusiikin toisiaan inspiroiva rinnakkainelo kuvaa edelleen hyvin André de Ridderiä sekä muusikko-kapellimestarina että taiteellisena johtajana. Se näkyy myös Musica novassa: tapahtuman teema vuonna 2017 on Open spaces. Festivaali venyttää genrerajoja ja tarjoaa tilaa niin nykymusiikiklassikoille kuin kiinnostavimmalle elektroniselle musiikille. Musica nova vie aikamme musiikin myös uusiin tiloihin, Kiasmaan ja G Livelabiin, joissa musiikin rento kuuntelu on enemmän kuin sallittua.

Musica nova Helsinki | Videostriimit verkossa

säveltäjä Andrew Norman
Säveltäjä Andrew Norman. säveltäjä Andrew Norman Kuva: Jesse Anderson Andrew Norman

ke 1.2.2017 klo 19
Musiikkitalo, konserttisali
Radion sinfoniaorkesteri
André de Ridder, kapellimestari
Nora Fischer, sopraano
Helsingin kamarikuoro, valm. Nils Schweckendiek
Sauli Zinovjev: Batteria, kantaesitys (Ylen tilaus)
Michel van der Aa: Spaces of Blank
Sebastian Hilli: Reachings
Andrew Norman: Play (teos korvaa Tyondai Braxtonin Telekinesis-teoksen kantaesityksen)
Yle Radio 1 & yle.fi/klassinen

Alttoviulisti Atte Kilpeläinen.
Alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Kuva: Antti Hannuniemi atte kilpeläinen

pe 3.2.2017 klo 19
Musiikkitalo, konserttisali
Helsingin kaupunginorkesteri
Pierre-André Valade, kapellimestari
Atte Kilpeläinen, alttoviulu
Ville Hiilivirta, käyrätorvi
Miska Miettunen, käyrätorvi
Joonas Seppelin, käyrätorvi
Ilkka Puputti, käyrätorvi
Gérard Grisey: Les espaces acoustiques
Yle Radio 1 & yle.fi/klassinen

Musica nova 2017 radiossa | Yle Radio 1

Ke 1.2.2017 klo 19.03
Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. André de Ridder, sol. Nora Fischer, sopraano. Helsingin kamarikuoro (harjoittanut Nils Schweckendiek). - Sauli Zinovjev: Batteria (kantaesitys, Ylen tilaus). Michel van der Aa: Spaces of Blank. Sebastian Hilli: Reachings. Andrew Norman: Play (ensiesitys Euroopassa). - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Ke 1.2.2017 klo 22.05
Ajassa soi -ohjelma
Fokuksessa André de Ridder
Musica nova -festivaalin uusi taiteellinen johtaja, kapellimestari André de Ridder Ainomaija Pennasen haastateltavana.

Pe 3.2.2017 klo 19.03
Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
Joht. Pierre-André Valade, sol. Atte Kilpeläinen, alttoviulu, Ville Hiilivirta, Miska Miettunen, Joonas Seppelin ja Ilkka Puputti, käyrätorvi. - Gérard Grisey: Les espaces acoustiques. - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Riikka Holopainen.

Ke 8.2.2017 klo 22.05
Ajassa soi -ohjelma
Fokuksessa Erkki Veltheim
Musica nova 2017 -festivaalilla kuullaan kaksi uutta Erkki Veltheimin teosta. Mutta kuka Erkki Veltheim oikein on? Ainomaija Pennanen tapasi suomalaissyntyisen, nykyään Australiassa asuvan säveltäjän. Ohjelmassa kuullaan myös Veltheimin teos Ganzfeld experiment. (Äänitetty 5.2.2017 G Livelab).

To 9.2.2017 klo 19.03
Tapiola Sinfoniettan konsertti
Joht. Mario Venzago, sol. Kari Kriikku, klarinetti. - György Ligeti: Ramifications. Michel van der Aa: Hysteresis. Jarkko Hartikainen: Habitus (kantaesitys). Georg Friedrich Haas: Open spaces. György Ligeti: Kamarikonsertto. - Suoran lähetyksen Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiolasalista toimittaa Ainomaija Pennanen.

Ke 15.2.2017 klo 22.05
Ajassa soi -ohjelma
Fokuksessa Lukas Ligeti
Lukas Ligeti: Thinking Songs (Ji Hye Jung, marimba); Delta Space (Ilmo Ranta, piano). Toimittajana Ainomaija Pennanen. (Äänitetty 10.2.2017 Musiikkitalon Camerata-salissa.)

Ke 22.2.2017 klo 22.05
Ajassa soi -ohjelma
Kamus-kvartetin konsertti
Lukas Ligeti: Moving Houses. Outi Tarkiainen: Trois Poèmes. György Ligeti: Jousikvartetto 2. Toimittajana Ainomaija Pennanen. (Äänitetty 11.2.2017 Musiikkitalon Camerata-salissa.)

Ke 1.3.2017 klo 22.05
Ajassa soi -ohjelma
Fokuksessa Qasim Naqvi
Toimittaja Ainomaija Pennanen tapasi Helsingin Musica nova -festivaalilla vierailleen Qasim Naqvin. Ohjelmassa kuullaan myös Naqvin teos Preamble stargaze-yhtyeen esittämänä. (Äänitetty 5.2.2017 G Livelab).