Hyppää pääsisältöön

Lapin kamariorkesteri veistää Sörensenin hiljaisuutta

Lapin kamariorkesteri on viime vuosina alkanut muiden puuhien ohessa levyttää tanskalaista nykymusiikkia tanskalaiselle Dacapo-levymerkille. Tämä kertoo siitä, että orkesterin osaamiseen luotetaan myös kansainvälisesti ja myös silloin kun nuottitelineellä on jotain joka vaatii kovaa työtä ja hyvää asennetta. Kuulijan näkökulmasta olennaista ei kuitenkaan ole tällainen napapiirin sankaritarina, vaan se että kuuluville tulee todella hienoa musiikkia - tällä kertaa Bent Sörenseniä.

Bent Sörensen / Mignon
Bent Sörensen / Mignon Uudet levyt

Sörensen säveltää hiljaista, kaunista ja uusromanttista musiikkia, jonka tyylissä häilyy sama menetetyn tonaalisuuden nostalgia kuin vaikkapa Valentin Silvestrovilla. Sörensenin teoksissa on kuitenkin enemmän detaljeja, kerroksia ja särmiä, sanalla sanoen enemmän musiikillista mielenkiintoa.

Levyn ohjelmisto antaa kattavan kuvan Sörensenin yhtyemusiikista tällä vuosituhannella. Mukana on laaja pianokonserttomainen Mignon - Papillon, lyhyempi teos pianolle ja yhtyeelle ja kaksi vartin mittaista, vaativaa yhtyeteosta. Hiljaisuudesta, korkeista äänistä ja herkän monimutkaisista eleistä kokoonpannut ääniveistokset ovat pikkuriikkiselle orkesterille äärimmäisen vaativaa soitettavaa, mutta Lapin kamariorkesteri on harjoitellut nuoteista musiikin esille. Kimmeltävät, hauraat tekstuurit sujuvat levollisen sointuisasti, mikä lienee mahdollista vain sallivan ja rohkean yhteishengen avulla ja Korundi-salin akustisella tuella. Uusi konserttimestari Reetta Kataja on ehkä tuonut soittoon vielä lisää tarkkuutta ja kirpeyttä.

Kapellimestari John Storgårds on kuitenkin kaapannut levyn kaksi sooloviuluteosta itselleen. Vaikka aina en luota Storgårdsin käsityötaitoon viulistina, Sörensenin sävelkieltä hän muotoilee plastisesti ja hallitusti. Saman voi sanoa pianosolisti Katrine Gislingestä, joka ryöpsäyttelee Sörensenin tyypilliset eleet sopivalla pidättyväisyydellä.

Äkkinäinen voi luulla, ettei tanskalaisen nykymusiikin pitäisi kuulua Lapin ainoan orkesterin ydintehtäviin. Mutta John Storgårdsin työ Rovaniemellä ei ole ollut äkkinäistä vaan pitkäjänteistä. Sekä orkesteri että yleisö ovat kasvaneet moniin musiikkeihin, myös tällaiseen.

Bent Sörensen: Mignon - Papillons; Serenissima; Sinful Songs; The Lady of Shalott; Ständchen; The Weeping White Room. - Lapin kamariorkesteri sekä Katrine Gislinge, piano, ja John Storgårds, viulu ja kapellimestari. (Dacapo, 8.226134)

Kuuntele Uudet levyt 3.2.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

 • Sankaribaritoni äänessä – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta! Klikkaa luukkuja ja pääset kuuntelemaan oopperaa, liediä, suomalaista laulustoa sekä orkesterikappaleita, kamari- ja pianomusiikkia. Ensimmäisessä luukussa esiintyjiä on yhden sijaan kolme, ole hyvä!

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.