Hyppää pääsisältöön

Oscar, Emmy, SAG, Tony ja monta muuta: erilaisia palkintogaaloja järjestetään poskettoman paljon – lue tämä, niin tiedät, mistä niissä palkitaan

Vain 12 ihmistä on voittanut neljä suurinta viihdealan palkintoa: Oscarin, Emmyn, Grammyn ja Tonyn.

Moni himoaa näitä palkintoja. // Kuva: Tuuli Laukkanen / YleX

Mahtavaa, Emma Stone!

Yhdysvaltalaisnäyttelijä voitti viime viikonloppuna parhaan naispääosan esittäjän palkinnon vuosittaisessa SAG-gaalassa.

Hurraa! Onneksi olkoon!

Paitsi että mikä ihme on SAG-gaala?

SAG on yksi monista elokuva- ja tv-alan palkintogaaloista. Itse asiassa eri gaaloja on niin paljon, että niiden merkitystä voi kyseenalaistaa – elokuva- ja tv-alan gaalojen lisäksi kun järjestetään vielä tukuttain erilaisia musiikkigaaloja.

Etenkin alkuvuodesta eri gaaloja järjestetään niin paljon, että niiden seuraaminen voi synnyttää kaksi epämukavaa tunnetta: ähkyn ja tietämättömyyden siitä, mitä nämä gaalat oikein ovat.

Ne ovat kuitenkin niitä megatapahtumia, joista viihdemaailmassa puhutaan.

Ja olisihan se kiva tietää, mistä oikein puhutaan.

Valtaosa tunnetuimmista palkintogaaloista on yhdysvaltalaisia, sillä maa on länsimaisen viihdeteollisuuden keskipiste. Monissa maissa, kuten Suomessa, järjestetään omia palkintogaaloja, joita voi kutsua sen maan versioiksi esimerkiksi Grammy-gaalasta.

Otetaan nyt siis haltuun ne tärkeimmät palkintogaalat ja tarkastellaan, mitä niissä oikein palkitaan.

Elokuva- ja tv-ala

Oscar: se isoin ja kuuluisin

Oscar-gaala on tunnetuin ja tärkein elokuva-alan palkintogaala, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1929. Oscar-gaalan palkinnot jakaa reilusta kuudesta tuhannesta jäsenestä koostuva Yhdysvaltojen elokuva-akatemia.

Eniten henkilökohtaisia Oscar-palkintoja on voittanut vuonna 1966 menehtynyt The Walt Disney -viihdeteollisuusyhtiön perustaja Walt Disney. Disney voitti uransa aikana yhteensä 31 Oscar-pystiä, joista yhden kuolemansa jälkeen.

Pääosanäyttelijöistä eniten Oscar-voittoja on Katherine Hepburnilla – ei suinkaan Meryl Streepillä, jolla on eniten Oscar-ehdokkuuksia. Hepburn voitti neljä parhaan naispääosan Oscaria. Miehissä eniten päänäyttelijän Oscar-palkintoja on napannut Daniel Day-Lewis, jolle palkinto on myönnetty kolmesti.

Oscar-gaalan historian menestyneimmän elokuvan titteliä jakavat Ben-Hur, Titanic sekä Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu, jotka ovat voittaneet 11 Oscar-palkintoa.

Tänä vuonna La La Land -elokuva sivusi elokuvien ehdokkuusennätystä 14 ehdokkuudellaan. Aiemmin saman verran ehdokkuksia on ollut elokuvilla Kaikki Eevasta ja Titanic.

Ainoa suomalainen Oscar-voittaja on Janne Kontkanen, joka palkittiin teknisellä Oscarilla Dreamworks-elokuvayhtiölle kehittämästään 3d-teknologiasta. Teknologiaaa on käytetty vuodesta 2008 Dreamworksin animaatioelokuvissa.

Oscar-gaala järjestetään vuosittain Los Angelesin Dolby-teatterissa. Gaala pidetään tänä vuonna 26. helmikuuta. Yle Teema näyttää gaalan suorana aamuyöllä 27. helmikuuta kello 03:30 alkaen.

Leonardo DiCaprio voitti viime vuonna (vihdoin) ensimmäisen Oscar-palintonsa. // Kuva: EPA / Handout

Jussi, se Suomen Oscar

Suomalainen vastine Oscar-gaalalle on Jussi. Jussi-palkintoja on jaettu vuodesta 1944 lähtien.

Yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista Jussi-gaalan hetkistä koettiin vuonna 2012. Tuolloin näyttelijä Joonas Saartamo piti huiman kiitospuheen, jolla hän kiitti kymmeniä ihmisiä ja otti kantaa muun muassa käynnissä olleisiin presidentinvaalikampanjoihin. Neliminuuttinen tykitys päättyi raikuviin aplodeihin.

Tämän vuoden Jussi-gaala järjestetään 24. maaliskuuta Helsingin Kaapelitehtaalla.

Emmy on tv-puolen tärkein palkinto

Emmy-palkinto on televisiopuolen vastine Oscar-gaalalle. Emmy-palkintoja jaetaan eri alakohtaisissa tapahtumissa ympäri vuoden, mutta päähuomio kiinnityy Primetime Emmy- ja Daytime Emmy -palkintogaaloihin. Primetime Emmyt jaetaan nimensa mukaisesti niiden ohjelmien kesken, jotka lähetetään parhaaseen katseluaikaan. Daytime Emmyt jaetaan päiväsaikaan esitettyjen sarjojen kesken.

HBO:n Game of Thronesista tuli viime vuonna historian menestynein tv-sarja Emmyjen määrällä mitattuna. GoT ohitti Frasierin, ja sillä on nyt 38 Emmy-palkintoa. Jo loppuneelle Frasierille myönnettiin 36 Emmy-palkintoa.

Yksi Emmy-historian koskettavimmista hetkistä koettiin vuonna 2015, kun Viola Davis voitti ensimmäisenä tummaihoisena naisena Emmy-palkinnon. Puheessaan Davis muun muassa siteerasi 1800-luvun vapaustaistelija Harriet Tubmania ja kiitteli kollegoitaan, jotka ovat raivanneet omalta osaltaan tummaihoisten naisten tietä valkokankaalle ja televisioon.

Emmy-voittaja Viola Davis. // Kuva: EPA

Kultainen Venla eli Suomen Emmy

Kultainen Venla on Suomen vastine Emmy-gaalalle. Kultainen Venla -gaala on järjestetty vuodesta 2011 lähtien, jolloin sitä edeltäneet Venla ja Kultainen TV yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Tämän vuoden Kultainen Venla -gaala järjestettiin 13. tammikuuta. Menestyneimmäksi sarjaksi nousi Yleisradion esittämä Sorjonen, joka kahmi kolme Kultaista Venlaa.

Lue myös: Analyysi tv-vuoteen 2016: Kultainen Venla -gaala kertoi sen, että suomalaiset vaativat laatua

Golden Globe ennakoi Oscareita

Golden Globe eli Kultainen maapallo on vuosittain jaettava televisio- ja elokuva-alan palkinto. Palkinnot jakaa noin 90-jäseninen Hollywood Foreign Press Association, joka muodostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaalaista toimittajista.

Vaikka palkinto on arvostettu, se on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Golden Globe -palkintojen valitsijaryhmä on on pienempi kuin muiden merkittävien palkintojen. Lisäksi Hollywood Foreign Press Associationin jäsenet eivät ole elokuva-alan ammattilaisia, vaan pääasiassa viihdetoimittajia.

Eniten Golden Globe -palkintoja on voittanut Meryl Streep, joka on palkittu seitsemän kertaa. Ehdokkuuksia Streepillä on huimat 28.

Elokuville myönnetyissä Golden Globe -palkinnoissa ennätystä pitää hallussaan La La Land, joka pokkasi tämän vuoden gaalassa 7 palkintoa. Golden Globe -voittajat pärjäävät usein varsin mukavasti myös Oscar-gaalassa.

Vuoden 2017 Golden Globe -gaala järjestettiin 8. tammikuuta Beverly Hills -hotellissa Kaliforniassa.

SAG eli Screen Actors Guild on ammattiliiton myöntämä palkinto

Screen Actors Guild -palkinto on Screen Actors Guild -nimisen yhdysvaltalaisen yli 120 000 näyttelijää edustava ammattiliiton järjestämä palkintogaala. Gaalassa jaetaan palkinnot vain näyttelemisestä tv-sarjoissa tai elokuvissa, ei esimerkiksi ohjaamisesta tai kuvaamisesta.

SAG Awardsin historian palkituimmat näyttelijät ovat Alec Baldwin ja Julianna Marqulies, jotka ovat voittaneet palkinnon kahdeksan kertaa.

Tämän vuoden SAG-gaalassa otettiin kantaa ihmisten oikeuksiin. Parhaan miessivuosan palkinnon Moonlight-elokuvan roolistaan voittanut Mahershala Ali mainitsi kiitospuheessaan, että oppi Moonlight-elokuvasta sen, mitä tapahtuu, kun ihmisiä vainotaan ja kun he sekoavat. Alin puheenvuoro yhdistettiin yhdysvaltalaismediassa Donald Trumpin päätöksiin estää tiettyjen “muslimimaiden” ihmisten pääsy Yhdysvaltoihin.

Vuoden 2017 SAG-gaala järjestettiin 29. tammikuuta.

BAFTA on gaala, jossa suomalaiset ovat pärjänneet

BAFTA eli The British Academy of Film and Television Arts on brittiläinen elokuvan, television ja interaktiivisen median palkintogaala, josta vastaa samanniminen järjestö.

BAFTA järjestetään neljässä osassa eri aikoina. Osat ovat elokuva, televisio, pelit ja lasten oma gaala.

Suomalaiset pelit ovat olleet edustettuna pelien BAFTA-gaaloissa 2000-luvulla. Remedyn Max Payne voitti vuoden parhaan PC-pelin palkinnon vuonna 2001. Vuonna 2013 Kajaanin ammattikorkeakoulun ryhmän valmistama Starcrossed-peli voitti Baftan British Academy Games Awardsin Ones to Watch -kategorian.

Vuoden 2016 BAFTA muistetaan etenkin siitä, kun Leonardo DiCaprio antoi pusukamerassa suukon Downton Abbey -sarjasta tutun Maggie Smithin poskelle.

Musiikkigaalat

Grammy on musiikin Oscar

Grammy on yhdysvaltalainen musiikkipalkinto, joka rinnastetaan usein elokuva-alan Oscareihin ja tv-alan Emmyihin. Grammy-gaala on Oscar-gaalan jälkeen toiseksi katsotuin viihdealan palkintogaala.

Grammy-gaalaa on kritsoitu siitä, että siinä palkitaan yleensä niitä artisteja, jotka ovat myyneet eniten albumeita ja tehneet eniten listahittejä – usein he ovat juuri niitä artisteja, joiden takana on suurin markkinakoneisto. Se tarkoittaa sitä, että menestyminen merkitsee Grammy-gaalassa lahjakkuutta tai tuotteliaisuutta enemmän. Se ilmenee esimerkiksi sillä, etteivät Bob Marley tai Jimi Hendrix voittaneet urallaan yhtään Grammy-palkintoa.

Grammy-ehdokkaat valitsee yhdysvaltalainen musiikkiammattilaisten yhdistys The Recording Academy, johon kuuluu noin 12 000 äänestäjäjäsentä.

Eniten Grammyjä on voittanut unkarilainen kapellimestari Georg Solti, yhteensä 31 kappaletta. Yhdessa gaalassa voitettujen Grammyjen ennätyksen jakavat kahdeksalla palkintopystillä Santana ja Michael Jackson.

Grammy-historian erikoisin hetki tapahtui vuonna 1990, kun yhdysvaltalainen rap-duo Milli Vanilli voitti parhaan uuden artistin Grammy-palkinnon. Yhtye kuitenkin palautti palkinnon myöhemmin samana vuonna, kun kävi ilmi, ettei kaksikko laulanut biisejään.

Tämän vuoden Grammy-gaala järjestetään 12. helmikuuta.

Emma Gaala juhlii suomalaista musiikkia

Emma Gaala on Suomen vastine Grammyille. Emma-palkintoja on jaettu vuodesta 1983 lähtien pois lukien vuoden 1988–1990.

Eniten Emma-palkintoja on voittanut Nightwish, joka on vuosien aikana pokannut yhteensä 14 Emmaa.

Vuoden 2016 Emma Gaala vaihtoi juontajaa viime hetkellä, kun Axl Smith vetäytyi juontopestistä johtuen kohusta, joka liittyi Smithin salaa kuvaamiin videoihin.

Vuoden 2017 Emma Gaala järjestetään Espoon Metro Areenalla 4. helmikuuta

Antti Tuisku voitti viime vuonna kolme Emma-palkintoa. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Billboard Music Award antaa tunnustusta menestyjille

Billboard Music Award on Billboardin eli yhdysvaltalaisen arvostetun musiikin aikakauslehden järjestämä palkintogaala.

Billboard-ehdokkaat valitaan sen mukaan, mitkä artistit ja kappaleet ovat menestyneet parhaiten Yhdysvaltojen musiikkimarkkinoilla ja striimauspalveluissa. Gaalan historian palkituin artisti 40 palkinnolla on Michael Jackson.

American Music Award on gaala, johon sinäkin voit vaikuttaa

American Music Award on kolmas suuri musiikin palkintogaala Grammyjen ja Billboard-gaalan ohella.

AMA erottuu Grammyista ja Billboardista siten, että ehdokkaat valitaan avoimen äänestyksen perusteella, johon voi osallistua kuka tahansa ympäri maailmaa. Esimerkiksi vuoden 2016 AMA-ehdokasäänestykseen pystyi osallistumaan Twitterin kautta ympäri maailman.

MTV Video Music Awards palkitsee parhaat musavideot

Music Televisionin MTV Video Music Awards on merkittävin musiikkivideoiden palkintogaala.

Eniten palkintoja on rohmunnut Madonna, joka on saanut 20 palkintoa eri kategorioista. Yksittäisistä videoista eniten palkintoja eli yhdeksän kappaletta on voittanut Peter Gabrielin vuonna 1986 julkaistu Sledgehammer.

Music Television järjestää vuosittain oman gaalansa myös kanavan eurooppalaisille katsojille. MTV Europe Music Awardsissa palkitaan eurooppalaisten katsojien parhaana pitämää musiikkia.

Teatteri

Tony on teatterimaailman arvostetuin palkinto

Teatteritaiteen Tony-palkintoa pidetään teatteritaiteen Oscar-palkintona. Tony-palkinnot jaetaan niiden näytelmien kesken, jotka esitetään Broadwayn eli New Yorkin Broadway-kadun ympäristössä olevissa teattereissa.

Mutta entäs se EGOT?

EGOT-lyhenne lyhenne viittaa viihdemaailman suurimpiin palkintoihin: Emmy, Grammy, Oscar ja Tony.

Vain 12 ihmistä on saavuttanut EGOTin eli voittanut vähintään yhden elokuva-, televisio-, musiikki- ja teatterialan arvostetuimmista palkinnoista.

Tunnetuimipia EGOT-ihmisiä ovat Whoopi Goldberg, Audrey Hepburn ja Mel Brooks. Viimeksi EGOT-ihmismäärä kasvoi vuonna 2014, kun säveltäjä Robert Lopez sai Oscarin säveltämästään Frozen-leffan Let It Go -jättihitistä.

Monet esimerkiksi näyttelijöinä ja muusikoina tunnetut taiteilijat ovat yhtä palkintoa vaille EGOT-voittajia. Muun muassa Sinkkuelämää-sarjasta tutulta Cynthia Nixonilta uupuu Oscar, Elton Johnilta Emmy ja Martin Scorceselta, Kate Winsletilta sekä Cherilta Tony.

Lue myös:

Analyysi: Sille on syynsä, miksi tv-sarjat ovat nyt leffoja kovempi juttu

Tummaihoinen näyttelijä on historiallisesti ehdolla jokaisessa Oscar-kategoriassa – #OscarsSoWhite-keskustelulla on selvästi ollut merkitystä

Ryan Gosling on ulkonäkönsä ja imelän meemihistoriansa vanki − välillä unohtuu, kuinka hyvä näyttelijä hän oikeasti on

Analyysi tv-vuoteen 2016: Kultainen Venla -gaala kertoi sen, että suomalaiset vaativat laatua

Golden Globe -gaalan parhaat: Meryl Streepin ja Ryan Goslingin koskettavat puheet, herkkä äiti-tytär-tribuutti ja täysin pieleen mennyt halaus

YleX järjestää Lahden MM-hiihtojen After Ski -tapahtuman 1. maaliskuuta. Lue lisää täältä!

YleX After Ski valtaa Lahden 1. maaliskuuta Lahti2017 MM-kisoissa. // Kuva: YleX/Tuuli Laukkanen