Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Pärjääkö ihminen muutaman tunnin yöunilla?

Vasemmalla toimittaja Jussi Nygren ennen testin alkua, oikealla Nygren nukuttuaan viikon 4-tuntisia yöunia.
Vasemmalla Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ennen testin alkua, oikealla Nygren nukuttuaan viikon ajan nelituntisia yöunia. Vasemmalla toimittaja Jussi Nygren ennen testin alkua, oikealla Nygren nukuttuaan viikon 4-tuntisia yöunia. Kuva: Yle/Tiede prisma studio

TV1 keskiviikkona 1.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 3.2. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Valtaosa suomalaisista rämpii arjessa univajeisina, mutta millä hinnalla? Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren päätti selvittää, mitä tapahtuu, kun ihminen nukkuu vain neljä tuntia yössä.

Tutkimukset eivät missään nimessä kannustaneet ihmiskokeeseen. Univajeessa aivoihin kertyy myrkyllisiä kuona-aineita, jotka uni normaalisti huuhtoisi pois. Univaje kohottaa myös haitallista kolesterolia veressä ja verenpainetta ja lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Myös flunssat iskevät helpommin, koska vastustuskyky alenee.

Jo yhden yön valvominen heikentää aivojen suorituskykyä saman verran kuin noin promillen humala. Valvomisen seurauksena muisti ja kyky tehdä päätöksiä heikkenevät. Sosiaalinen elämäkään ei univelkaisena suju, sillä empatiakyky heikkenee, ärsyyntymiskynnys alenee ja impulsiivisuus lisääntyy.

"Emme tietenkään suosittele valvomista kenellekään. Jos valvoo pitkään, niin siinä voi mennä vaikka psykoosiin", varoitteli sairaalafyysikko Jussi Virkkala Työterveyslaitokselta.

Aamu-TV:n toimittaja Mikko Haapanen
Aamu-TV:n toimittaja Mikko Haapasen herätyskello soi puoli kolmelta aamulla. Aamu-TV:n toimittaja Mikko Haapanen Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Valtaosa suomalaisista rämpii arjessa univajeisina

Jussi Nygren nukkui ihmiskokeessaan vain neljä tuntia yössä, keskivertosuomalainen nukkuu 6 tuntia 55 minuuttia. Tämä selvisi Prisma Studion ja Helsingin yliopiston yhteisestä Väsykyselystä, johon vastasi yli 16 500 suomalaista. Se on Suomen laajin kyselytutkimus väsymyksestä ikinä.

Muutama vuosi sitten tehdyn Finriski 2012-tutkimuksen mukaan suomalaiset nukkuivat arkisin keskimäärin 8 tuntia 8 minuuttia ja viikonloppuisin keskimäärin 8 tuntia 56 minuuttia. Väsykyselyn mukaan suomalaiset nukkuvat nyt reilusti vähemmän.

"Ihmiset eivät nuku niin paljon kuin heidän pitäisi nukkua. Eli merkittävällä osalla suomalaista on pitkäaikaista univajetta ja se sitten kumuloituu", selittää unitutkija Markku Partinen.

Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta herääkin aina tai usein aamuisin väsyneenä. Todella harva eli vain 4 prosenttia pomppaa sängystä ylös pirteänä. Aamuväsymys korreloi paitsi univajeen myös suoraan stressin kanssa.

"Minusta tässä ollaan jo jaksamisen äärirajoilla", Partinen toteaa.

chief purser Sari Rosenlund-Pokkinen, Finnair
Miten jatkuvasta jetlagista selviää 26 vuotta aikavyöhykkeeltä toiselle suhannut purseri Sari Rosenlund-Pokkinen? chief purser Sari Rosenlund-Pokkinen, Finnair Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Uuvuttaako vuorotyö? Syy voi olla geeneissäsi

Reilut 600 000 suomalaista tekee vuorotyötä. Osa ihmisistä sopeutuu siihen hyvin, mutta kaikille jatkuva vuorokausirytmin vaihtuminen ei sovi. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yksi syy löytyy geeneistä.

Pari vuotta sitten julkaistun ranskalaistutkimuksen mukaan aivot ovat vaarassa yötyötä tekevillä ja vuorotyön vaikutukset näkyvät aivoissa vielä vuosia viimeisen yövuoron jälkeen.

Olisiko meidän kaikkien aika antaa unelle se arvo, joka sille kuuluu?

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, psykologi Jukka Häkkinen ja unitutkija Markku Partinen. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.