Hyppää pääsisältöön

Syöminen: Ateriarytmin tarkistuslista

Patrikin tehtävä: Syöminen
Patrikin tehtävä: Syöminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,Patrik Borg,vaakakapina

Tammikuun tehtävässä pureuduimme hyvien ruokailutottumusten ytimeen eli ateriarytmiin. Sen opetteluun menee aikaa usein enemmän kuin uskoisi. Niin kauan kuin hyvä ateriarytmi ei toimi, sitä on tarpeen opetella, kunnes se alkaa enimmäkseen toimia. Siksi helmikuukin varataan vielä tämän aivan keskeisimmän ravitsemustekijän opetteluun.

Usein on niin, että ateriarytmin merkitys tiedostetaan, mutta rytmiä ei saada rutinoitua. Koska rytmiin pääseminen voi tuntua ainakin aluksi vaikealta, voi käydä niin, että elämänmuutoksen myllerryksessä huomio kiinnittyy muihin asioihin ja ateriarytmi jää välitilaan. Kokonaistilanne paranee siis hieman mutta ei tarpeeksi. Ateriarytmi kannattaa laittaa aidosti ainakin enimmäkseen kuntoon – meni siihen kuukausi, puoli vuotta tai vuosi.

Kannattaa muistaa, että on eri asia hoitaa ateriarytmi kuntoon tasaisessa arjessa kuin saada se melko hyvälle tolalle erikoistilanteissa kuten esimerkiksi lomien aikaan tai vuorotyön yhteydessä. Opettelua, hinkkausta, malttia ja kokeilunhalua tarvitaan, jotta itselle aidosti mielekkäät ja toimivat ratkaisut lopulta löytyvät.

Nyt ehkä kysyt, mitä tarkoittaa, että ateriarytmi on enimmäkseen kunnossa?

Siksi nyt helmikuussa teemme tilannearvion ateriarytmistä. Jos helmikuun aikana ateriarytmi tuntuu olevan enimmäkseen kunnossa, voit hyvin panostaa jatkossa muihin tehtäviin ja lähinnä jatkaa ateriarytmin rutinoimista.

Nyt ehkä kysyt, mitä tarkoittaa, että ateriarytmi on enimmäkseen kunnossa? Sanoisin, että ¾ päivistä on hyvä lähtökohta. Tätä onnistumistasi voit seurata esimerkiksi alla olevan taulukon avulla. Jos jokaisessa sarakkeessa yli ¾ ruuduista on kuukauden päätteeksi ruksattuna, kaikki on jo varsin hyvin. Valtaosalle näin hyvä suoriutuminen tällä aikataululla ei ole todennäköistä – mutta ainakin on tiedossa maali ja tavoite, johon pyrkiä lähiaikoina.

Niin kauan, kun ateriarytmi toimii vain osittain, kannattaa olla melko maltillinen sen suhteen, miten paljon ottaa muita elämänmuutoshaasteita vastaan. Niinpä jokaisen helmikuun päivän osalta selvitämme seuraavat asiat:

Ateriarytmin tarkistuslista
Ateriarytmin tarkistuslista Kuva: Patrik Borg Patrik Borg,ateriarytmi

Tulosta tästä ateriarytmin tarkistuslista itsellesi!

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina