Hyppää pääsisältöön

Carole King 75 vuotta: dokumentti ja konsertti

Carole King esiintyy vuonna 2010
Pianisti, laulaja-lauluntekijä Carole King täyttää 75 vuotta 9.2.2017. Carole King esiintyy vuonna 2010 Kuva: Elissa Kline teeman rockdokumentit

Uusi dokumentti Carole King: Natural Woman ja Lontoon Hyde Parkissa taltioitu Tapestry-konsertti juhlistavat populaarimusiikin legendan 75-vuotispäivää.
Molempien ensi-ilta Teemalla sunnuntaina 5.2. klo 21.00–22.55. Yle Live: Carole King ja Tapestry uusintana Teemalla perjantaina 21.7. klo 22.50. Areenassa 29 päivää.

Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Carole King flyygelin ääressä. Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Elissa Kline Carole King,laulaja-lauluntekijät,teeman rockdokumentit
En halunnut tulla laulajaksi, en kuuluisaksi. Pidin ajatuksesta, että kirjoittaessani lauluja niiden esittäjät tunnistaisivat minut ja kunnioittaisivat minua laulujen vuoksi.”― Carole King

Carole King (oik. Carole Klein) on Bob Dylanin, Joan Baezin, Paul Simonin, Neil Youngin ja Joni Mitchellin rinnalla amerikkalaisen singer-songwriter-liikkeen kärkinimiä. Kingin tuotanto on mittava: yli 400 hänen lauluistaan on päätynyt yli tuhannen artistin levyttämäksi. Hänen tunnetaan erityisesti 1960–70-luvuilla tekemistään lukuisista hiteistä. Esittäjiä olivat muun muassa Aretha Franklin, The Beatles, The Shirelles, The Drifters ja The Monkees.

King tunnetaan persoonallisen omintakeisesta lauluäänestään ja kyvystään puhutella tekstiensä ja tulkintojensa välityksellä kuulijaansa erityisellä ja henkilökohtaiselta tuntuvalla tavalla. Lukuisilla palkinnoilla palkittu Carole King nimettiin Yhdysvalloissa Songwriters Hall of Fameen vuonna 1987 ja Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1990.

Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Aretha Franklin levytti singlen A Natural Woman Atlantic-levymerkille vuonna 1967. Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman,single,äänilevyt,Aretha Franklin,Carole King

Laulavan pianistin Carole Kingin ura muusikkona alkoi 1950-luvun lopussa. Hän ei aluksi ollut omien sanojensa mukaan lainkaan kiinnostunut laulamisesta, tai maineesta, vaan häntä kiinnosti laulujen kirjoittaminen. King avioitui jo teini-ikäisenä toisen lauluntekijän Gerry Goffinin kanssa ja alkoi tehdä musiikkia tämän kanssa. Aluksi pääosin muille artisteille. Lahjakas duo sai läpimurtonsa Shirelles-lauluyhtyeelle tekemällään kappaleella Will You Love Me Tomorrow? 1960-luvun tunnetuimpia kappaleita ovat Aretha Franklinin tulkitsema A Natural Woman, Driftersin Up On The Roof ja Little Evan The Loco-Motion. Tuotteliaalla parilla Goffin & King oli USA:n Top 10 -listalla kolmen vuoden aikana ennätykselliset 36 kappaletta.

Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä
Carole King. Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä Kuva: THIRTEEN Carole King

1960-luvun lopussa Carole King suuntasi soolouralle. Kingin debyyttialbumi The Writer (1970) enteili jo hyvää, mutta seuraava albumi Tapestry (1971) muodostui maailmanlaajuiseksi läpimurroksi. Albumia myytiin yli 15 miljoona kappaletta, ja se voitti neljä Grammy-palkintoa. Tapestryä on kuvailtu 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneen amerikkalaisen sukupolven ”omaksi soundtrackiksi”. Kaikki albumin laulut ovat hittejä: It’s Too Late, I Feel The Earth Move, You’ve Got A Friend, So Far Away...

Tapestry on rankattu Rolling Stonen 500:n kaikkien aikojen parhaimpien albumien listalla sijalle 36, Ziggy Stardustin ja Hotel Californian väliin.

Kingin sooloura kukoisti 1970-luvulla. Myös hänen seuraavina vuosinaan tekemistään albumeista tuli klassikoita: Music (1971), Rhymes & Reasons (1972), Fantasy (1973), Wrap Around Joy (1974), Really Rosie (1974).

Nykyisin King asuu Idahossa omalla maatilallaan, elää luonnonmukaisesti ja kampanjoi ympäristön puolesta. Äänitteiden teko ja konsertointi on jatkunut 2010-luvulle saakka, viime aikoina pääosin hyväntekeväisyyden merkeissä. Presidentti Barack Obama myönsi Carole Kingille vuonna 2013 Yhdysvaltain kongressin kirjaston Gershwin-palkinnon, joka on korkein populaarimusiikintekijälle myönnettävä virallinen tunnustus USA:ssa.

Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013.
Barack Obama ojensi Carole Kingille Gershwin-palkinnon. Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013. Kuva: Congress of The U.S.A. Carole King,Barack Obama,carole king: natural woman

Maineikkaaseen American Master -henkilökuvasarjaan tehty dokumenttielokuva Carole King: Natural Woman piirtää hienon kuvan poikkeuksellisen lahjakkaasta taiteilijasta, hänen elämästään ja urastaan sekä matkasta New Yorkin Brooklynistä maailmanmaineeseen. George Scottin ohjaamassa dokumentissa nähdään harvinaisia 8 mm:n kotifilmejä ja konserttitaltiointeja sekä kuullaan paljon Kingin musiikkia.

Iltaa jatkaa Yle Live: Carole King ja Tapestry. Monikymmentuhantinen yleisö sai kokea ainulaatuisia hetkiä Lontoon Hyde Parkissa kesällä 2016, kun Carole King esitti ensi kertaa livenä koko legendaarisen Tapestry-albuminsa. Flyygelin äärestä kuultiin siis muun muassa I Feel The Earth Move, It’s Too Late, You’ve Got A Friend ja (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
James Taylor oli mukana Carole Kingin Tapestryn äänityksissä. James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Ode Records / Jim McCrary Carole King,James Taylor,laulaja-lauluntekijät,carole king: natural woman

Carole King -ilta Teemalla 5.2.2017

 • Klo 21.00 Carole King: Natural Woman. USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus George Scott.
 • Klo 21.55 Yle Live: Carole King ja Tapestry (Carole King: Tapestry Live from Hyde Park). Britannia 2016. Konserttitaltio.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!