Hyppää pääsisältöön

Carole King: dokumentti populaarimusiikin legendasta ja kesäkonsertti Hyde Parkissa

Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Pianisti, laulaja, lauluntekijä Carole King täytti 75 vuotta 9.2.2017. Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Elissa Kline Carole King,laulaja-lauluntekijät,teeman rockdokumentit

Dokumenttielokuva Carole King: Natural Woman ja Lontoon Hyde Parkissa taltioitu Tapestry-konsertti esitetään Teemalla lauantaina 19.5.2018 klo 20.00–21.55. Areenassa 30 päivää.

En halunnut tulla laulajaksi, en kuuluisaksi. Pidin ajatuksesta, että kirjoittaessani lauluja niiden esittäjät tunnistaisivat minut ja kunnioittaisivat minua laulujen vuoksi.”― Carole King

Carole King (oik. Carole Klein) on Bob Dylanin, Joan Baezin, Paul Simonin, Neil Youngin ja Joni Mitchellin rinnalla amerikkalaisen singer-songwriter-liikkeen kärkinimiä. Kingin tuotanto on mittava: yli 400 hänen lauluistaan on päätynyt yli tuhannen artistin levyttämäksi. Hänen tunnetaan erityisesti 1960–70-luvuilla tekemistään lukuisista hiteistä. Esittäjiä olivat muun muassa Aretha Franklin, The Beatles, The Shirelles, The Drifters ja The Monkees.

Carole King tunnetaan persoonallisen omintakeisesta lauluäänestään ja kyvystään puhutella tekstiensä ja tulkintojensa välityksellä kuulijaansa erityisellä ja henkilökohtaiselta tuntuvalla tavalla. Lukuisilla palkinnoilla palkittu King nimettiin Yhdysvalloissa Songwriters Hall of Fameen vuonna 1987 ja Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1990.

Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Aretha Franklin levytti singlen A Natural Woman Atlantic-levymerkille vuonna 1967. Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman,single,äänilevyt,Aretha Franklin,Carole King

Laulavan pianistin Carole Kingin muusikonura alkoi 1950-luvun lopussa. Hän ei aluksi ollut omien sanojensa mukaan lainkaan kiinnostunut laulamisesta tai maineesta, vaan häntä kiinnosti laulujen kirjoittaminen. King avioitui jo teini-ikäisenä toisen lauluntekijän Gerry Goffinin kanssa ja alkoi tehdä musiikkia tämän kanssa. Aluksi pääosin muille artisteille. Lahjakas duo sai läpimurtonsa Shirelles-lauluyhtyeelle tekemällään kappaleella Will You Love Me Tomorrow?

1960-luvun tunnetuimpia Goffin & King -kappaleita ovat Aretha Franklinin tulkitsema A Natural Woman, Driftersin Up On The Roof ja Little Evan The Loco-Motion. Tuotteliaalla parilla oli USA:n Top 10 -listalla kolmen vuoden aikana ennätykselliset 36 kappaletta.

Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä
Carole King. Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä Kuva: THIRTEEN Carole King

1960-luvun lopussa Carole King suuntasi soolouralle. Kingin debyyttialbumi The Writer (1970) enteili jo hyvää, mutta seuraava albumi Tapestry (1971) muodostui maailmanlaajuiseksi läpimurroksi. Albumia myytiin yli 15 miljoona kappaletta, ja se voitti neljä Grammy-palkintoa. Tapestryä on kuvailtu 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneen amerikkalaisen sukupolven ”omaksi soundtrackiksi”. Kaikki albumin laulut ovat hittejä: It’s Too Late, I Feel The Earth Move, You’ve Got A Friend, So Far Away...

Tapestry on rankattu Rolling Stonen 500:n kaikkien aikojen parhaimpien albumien listalla sijalle 36, Ziggy Stardustin ja Hotel Californian väliin.

Carole Kingin sooloura kukoisti 1970-luvulla. Myös hänen seuraavina vuosinaan tekemistään albumeista tuli klassikoita: Music (1971), Rhymes & Reasons (1972), Fantasy (1973), Wrap Around Joy (1974), Really Rosie (1974).

Nykyisin King asuu Idahossa omalla maatilallaan, elää luonnonmukaisesti ja kampanjoi ympäristön puolesta. Äänitteiden teko ja konsertointi on jatkunut 2010-luvulle saakka, viime aikoina pääosin hyväntekeväisyyden merkeissä. Presidentti Barack Obama myönsi Carole Kingille vuonna 2013 Yhdysvaltain kongressin kirjaston Gershwin-palkinnon, joka on korkein populaarimusiikintekijälle myönnettävä virallinen tunnustus USA:ssa.

Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013.
Barack Obama ojensi Carole Kingille Gershwin-palkinnon. Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013. Kuva: Congress of The U.S.A. Carole King,Barack Obama,carole king: natural woman

Maineikkaaseen American Master -henkilökuvasarjaan vuonna 2016 tehty dokumenttielokuva Carole King: Natural Woman piirtää hienon kuvan poikkeuksellisen lahjakkaasta taiteilijasta, hänen elämästään ja urastaan sekä matkasta New Yorkin Brooklynistä maailmanmaineeseen. George Scottin ohjaamassa dokumentissa nähdään harvinaisia 8 mm:n kotifilmejä ja konserttitaltiointeja sekä kuullaan paljon Kingin musiikkia.

Iltaa jatkaa Yle Live: Carole King ja Tapestry. Monikymmentuhantinen yleisö sai kokea ainulaatuisia hetkiä Lontoon Hyde Parkissa kesällä 2016, kun Carole King esitti ensi kertaa livenä koko legendaarisen Tapestry-albuminsa. Flyygelin äärestä kuultiin siis muun muassa I Feel The Earth Move, It’s Too Late, You’ve Got A Friend ja (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Lavalla vierailee myös Carole Kingin tytär, niinikään laulaja-lauluntekijä Louise Goffin.

James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
James Taylor oli mukana Carole Kingin Tapestryn äänityksissä. James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Ode Records / Jim McCrary Carole King,James Taylor,laulaja-lauluntekijät,carole king: natural woman

Carole King -ilta Teemalla 19.5.2018

  • Klo 20.00 Carole King: Natural Woman. USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus George Scott.
  • Klo 20.55 Yle Live: Carole King ja Tapestry (Carole King: Tapestry Live from Hyde Park). Britannia 2016. Konserttitaltio.

Molemmat ohjelmat esitettiin Teemalla ensi kertaa Carole Kingin 75-vuotispäivän kunniaksi helmikuussa 2017. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 17.5.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa