Hyppää pääsisältöön

Carole King 75 vuotta: dokumentti ja konsertti

Carole King esiintyy vuonna 2010
Pianisti, laulaja-lauluntekijä Carole King täyttää 75 vuotta 9.2.2017. Carole King esiintyy vuonna 2010 Kuva: Elissa Kline teeman rockdokumentit

Uusi dokumentti Carole King: Natural Woman ja Lontoon Hyde Parkissa taltioitu Tapestry-konsertti juhlistavat populaarimusiikin legendan 75-vuotispäivää.
Molempien ensi-ilta Teemalla sunnuntaina 5.2. klo 21.00–22.55. Yle Live: Carole King ja Tapestry uusintana Teemalla perjantaina 21.7. klo 22.50. Areenassa 29 päivää.

Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Carole King flyygelin ääressä. Carole King flyygelin ääressä. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Elissa Kline Carole King,laulaja-lauluntekijät,teeman rockdokumentit
En halunnut tulla laulajaksi, en kuuluisaksi. Pidin ajatuksesta, että kirjoittaessani lauluja niiden esittäjät tunnistaisivat minut ja kunnioittaisivat minua laulujen vuoksi.”― Carole King

Carole King (oik. Carole Klein) on Bob Dylanin, Joan Baezin, Paul Simonin, Neil Youngin ja Joni Mitchellin rinnalla amerikkalaisen singer-songwriter-liikkeen kärkinimiä. Kingin tuotanto on mittava: yli 400 hänen lauluistaan on päätynyt yli tuhannen artistin levyttämäksi. Hänen tunnetaan erityisesti 1960–70-luvuilla tekemistään lukuisista hiteistä. Esittäjiä olivat muun muassa Aretha Franklin, The Beatles, The Shirelles, The Drifters ja The Monkees.

King tunnetaan persoonallisen omintakeisesta lauluäänestään ja kyvystään puhutella tekstiensä ja tulkintojensa välityksellä kuulijaansa erityisellä ja henkilökohtaiselta tuntuvalla tavalla. Lukuisilla palkinnoilla palkittu Carole King nimettiin Yhdysvalloissa Songwriters Hall of Fameen vuonna 1987 ja Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1990.

Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
Aretha Franklin levytti singlen A Natural Woman Atlantic-levymerkille vuonna 1967. Kuva Aretha Franklinin singlestä Natural Woman. Kuva dokumentista Carole King: Natural Woman. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman,single,äänilevyt,Aretha Franklin,Carole King

Laulavan pianistin Carole Kingin ura muusikkona alkoi 1950-luvun lopussa. Hän ei aluksi ollut omien sanojensa mukaan lainkaan kiinnostunut laulamisesta, tai maineesta, vaan häntä kiinnosti laulujen kirjoittaminen. King avioitui jo teini-ikäisenä toisen lauluntekijän Gerry Goffinin kanssa ja alkoi tehdä musiikkia tämän kanssa. Aluksi pääosin muille artisteille. Lahjakas duo sai läpimurtonsa Shirelles-lauluyhtyeelle tekemällään kappaleella Will You Love Me Tomorrow? 1960-luvun tunnetuimpia kappaleita ovat Aretha Franklinin tulkitsema A Natural Woman, Driftersin Up On The Roof ja Little Evan The Loco-Motion. Tuotteliaalla parilla Goffin & King oli USA:n Top 10 -listalla kolmen vuoden aikana ennätykselliset 36 kappaletta.

Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä
Carole King. Carole King courtesy THIRTEEN Productions vain dokumentin yhteydessä Kuva: THIRTEEN Carole King

1960-luvun lopussa Carole King suuntasi soolouralle. Kingin debyyttialbumi The Writer (1970) enteili jo hyvää, mutta seuraava albumi Tapestry (1971) muodostui maailmanlaajuiseksi läpimurroksi. Albumia myytiin yli 15 miljoona kappaletta, ja se voitti neljä Grammy-palkintoa. Tapestryä on kuvailtu 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneen amerikkalaisen sukupolven ”omaksi soundtrackiksi”. Kaikki albumin laulut ovat hittejä: It’s Too Late, I Feel The Earth Move, You’ve Got A Friend, So Far Away...

Tapestry on rankattu Rolling Stonen 500:n kaikkien aikojen parhaimpien albumien listalla sijalle 36, Ziggy Stardustin ja Hotel Californian väliin.

Kingin sooloura kukoisti 1970-luvulla. Myös hänen seuraavina vuosinaan tekemistään albumeista tuli klassikoita: Music (1971), Rhymes & Reasons (1972), Fantasy (1973), Wrap Around Joy (1974), Really Rosie (1974).

Nykyisin King asuu Idahossa omalla maatilallaan, elää luonnonmukaisesti ja kampanjoi ympäristön puolesta. Äänitteiden teko ja konsertointi on jatkunut 2010-luvulle saakka, viime aikoina pääosin hyväntekeväisyyden merkeissä. Presidentti Barack Obama myönsi Carole Kingille vuonna 2013 Yhdysvaltain kongressin kirjaston Gershwin-palkinnon, joka on korkein populaarimusiikintekijälle myönnettävä virallinen tunnustus USA:ssa.

Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013.
Barack Obama ojensi Carole Kingille Gershwin-palkinnon. Carole King saa Barack Obamalta Gershwin-palkinnon vuonna 2013. Kuva: Congress of The U.S.A. Carole King,Barack Obama,carole king: natural woman

Maineikkaaseen American Master -henkilökuvasarjaan tehty dokumenttielokuva Carole King: Natural Woman piirtää hienon kuvan poikkeuksellisen lahjakkaasta taiteilijasta, hänen elämästään ja urastaan sekä matkasta New Yorkin Brooklynistä maailmanmaineeseen. George Scottin ohjaamassa dokumentissa nähdään harvinaisia 8 mm:n kotifilmejä ja konserttitaltiointeja sekä kuullaan paljon Kingin musiikkia.

Iltaa jatkaa Yle Live: Carole King ja Tapestry. Monikymmentuhantinen yleisö sai kokea ainulaatuisia hetkiä Lontoon Hyde Parkissa kesällä 2016, kun Carole King esitti ensi kertaa livenä koko legendaarisen Tapestry-albuminsa. Flyygelin äärestä kuultiin siis muun muassa I Feel The Earth Move, It’s Too Late, You’ve Got A Friend ja (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman.
James Taylor oli mukana Carole Kingin Tapestryn äänityksissä. James Taylor ja Carole King nuottien ääressä. Arkistokuva dokumentista Carole King: Natural Woman. Kuva: Ode Records / Jim McCrary Carole King,James Taylor,laulaja-lauluntekijät,carole king: natural woman

Carole King -ilta Teemalla 5.2.2017

 • Klo 21.00 Carole King: Natural Woman. USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus George Scott.
 • Klo 21.55 Yle Live: Carole King ja Tapestry (Carole King: Tapestry Live from Hyde Park). Britannia 2016. Konserttitaltio.
 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!