Hyppää pääsisältöön

Cheekin kirjaankin päätynyt Pipefest lopettaa – jää historiaan suomiräpin ikonisimman tappelun ja kultavuosien ansiosta

Pipefest kutoi vuodesta 2001 alkaen suomirapverkkoa, jonka yksi avaintekijöistä on lahtelaisräppäri Brädi.

Brädi kuului festarin vakioesiintyjiin. // Kuva: YleX / Jussi Latvala

Legendaarinen hip hop -festivaali Pipefest telakoituu. Päällimmäisiä syitä on kaksi. Toinen on se, että kävijämäärät laskivat hiljalleen. Huippuvuosina rap-faneja saapui paikalle 16 000, kun taas viime vuonna kävijämäärä jäi viiteen tuhanteen. Toinen syy oli se, ettei festivaali voinut luottaa enää täysin kansainvälisiin toimijoihin lukuisten peruutuksien takia.

- Ulkolaisten toimijoiden luotettavuus ei ollut sillä tasolla, mitä tapahtuma edellytti. Ei ihan a-sarjan isoilla ulkkareilla voitu toimia budjetin takia. Hip hopista tuli niin valtavirtaa, ettei eikoisfestivaalin tarjonta ollut enää mitenkään erilaista yleisfestareihin verrattuna, Pipefestin promoottori Timo Isomäki kertoo YleX:lle.

Brädi on ollut esiintymässä kyseisillä kinkereillä eri kokoonpanoissa vuodesta 2002 asti. Hänen hip hop -tarinansa kannalta festivaali on ollut siis erityisen merkittävä. Brädi on keikkaillut Pipefesteillä 5th Elementin kanssa, Cheekin kokoonpanossa, omilla soolokeikoillaan ja Rähinä Liven possessa.

- Pipefestia on meikäläisen historiassa hyvin vaikea sivuuttaa. Ensi kesänä tulee tyhjä olo, kun sellainen instituutio, joka on mulle ollut aina olemassa, ei enää olekaan. Tapahtuman alku oli vielä sitä aikaa, kun hip hopia ei tullut joka tuutista, Brädi kommentoi YleX:lle.

Artisti kutsuu Vuokatissa järjestettyä Pipefestiä rap-kesäleiriksi, jonka mökkikylästä hänellä on mahtavia muistoja. Nostalgia-arvoa lisää räppärin silmissä se, että hänen isänsä on Sotkamosta kotoisin ja Brädin mummolaan mentiin Lahdesta samaa reittiä kuin Pipefestiin.

- Pipefestissä verkostoiduttiin muiden artistien kanssa tai tapeltiin. Ihan kaikkea tapahtui. Kaikki taistelivat omasta elintilasta kotimaisessa räpissä ja se loi jännitteitä. Mekin joskus päästiin vähän ikävämpiin otsikoihin jostain tappeluista.

Brädi viittaa suomiräpin ikonisimpaan joukkotappeluun, jota käsiteltiin myös Jare vs. Cheek -dokumentin lisämateriaaleissa ja Cheekin JHT Musta lammas -elämäkerrassa. Joukkotappelu tapahtui Pipefestin bäkkärillä vuonna 2004, kun Cheekin jengi otti yhteen Memmy Possen kanssa.

- Se on ensimmäinen kerta, kun jouduin Seiskaan. Sinne oli tullut niin älytön määrä vinkkejä, että mulle soitettiin, mistä oikein on kyse. Hurjin huhu oli, että olin viiltänyt pankkikortilla jonkun tyypin ranteen auki, Cheek kommentoi tapausta aiemmin YleX:lle.

Niin pahasti ei ollut kuitenkaan käynyt, mutta joukkotappelusta tuli hyvin nopeasti yksi suomirapin legendaarisimmista tarinoista. Cheek kirjoitti ajan hengestä myös Profeetat-kappaleessaan, jonka hän esittää yhdessä Elastisen kanssa.

Brädi korostaa, että hommat kuitenkin sovittiin aina.

- En pidä niitä silti negatiivisina juttuina. Sieltä on monta legendaa jäänyt. Jarella on oma tappeluhistoriansa, kun kärkäs jätkä on kyseessä. Tietyt mittailut sopivat hip hopiin. Tämä on kilpailullinen genre ja pohjaa siihen asenteeseen, että vedän paremmin kuin sinä.

Lahtelaisräppäri kuvailee, että 5th Element oli altavastaaja.

- Ei kukaan oikein tiennyt meistä Lahden pojista mitään. Kuitenkin pidettiin aikamoista mölyä itsestämme. Aistin sen jo silloin, että epäilijöitä riittää. Jos puhutaan Cheekistä, niin hän on aina jakanut persoonana mielipiteitä.

- Tiedän alan ihmisiä, jotka ennustivat, että tuosta höyrypäästä ei tule yhtään mitään. Sitten pala palalta käännettiin asenteita. Se on tekemällä ansaittua. Mielipiderintaman kääntyminen on ollut siisti juttu.

Pipefestin promoottori Timo Isomäki nostaa koko Pipefestin kotimaisiksi kohokohdiksi Cheekin kasvutarinan, Rähinä Liven spektaakkelit ja JVG:n nousun. Isomäki ei vielä osaa sanoa, millainen tulevaisuus telakoituvalla Pipefestillä voisi olla.

- Katsotaan kaikessa rauhassa, mihin kulttuuri on menossa. Toivotaan, että voidaan palauttaa tapahtuma myöhemmin.

Lue myös:

Cheek suomirapin legendaarisimmasta joukkotappelusta: Väitettiin, että viilsin ranteen auki pankkikortilla

YleX ottaa Lahden haltuun: Suomen suurimmat YleX After Ski -bileet Lahti2017 MM-kisoissa