Hyppää pääsisältöön

Kuinka paljon valvomista kehoni kestää?

Aloitan ihmiskokeen selvittääkseni, kuinka monta vuorokautta pärjään neljän tunnin unilla? Viikon valvomisen tulokset olivat hälyttäviä.

Miltä univaje näyttää?
Miltä univaje näyttää? univaje

Kokeen alussa oli hauskaa hillua aamuneljään keskellä viikkoa. Ajatukset virtasivat eri reittejä kuin täysin virkeänä. Olo oli vapautunut ja nauru herkässä. Hiukan kuin olisi huppelissa.

Jo ensimmäisinä vuorokausina kehoni alkoi mukautua univajeeseen. Niukat yöunet kehoni käytti viisaasti. Nukuin kuin kuollut, kertaakaan havahtumatta. Mutta tämä tarkoitti, että mielenterveydelle tärkeät REM-uni ja kevyt uni jäivät lähes kokonaan pois.

Harhailua sumussa

Kolmannen vuorokauden kohdalla univaje alkoi selkeästi painaa. Heräsin kahdeksalta sydän tykyttäen täydessä sumussa. Matka sängystä työpisteelle Pasilassa tuntui valovuosilta. Bussissa töihin jouduin tekemään kaikkeni pysyäkseni hereillä.

Pitkään jatkuva univaje voi aiheuttaa muistisairauden kaltaisia muutoksia aivoissa. Muistini alkoikin pätkiä ja pahasti. Unohtelin tavaroita sinne ja tänne. Jälkikäteen muistellessani huomaan, ettei minulla ole koko viikosta kovin selkeitä muistijälkiä.

Töissä ajatus harhaili. Oli vaikeaa ymmärtää, mitä ihmiset ympärilläni puhuivat. Mitä olinkaan tekemässä? Näppis näytti tyynyltä. Unohdin, miksi ylipäätään lähdin tekemään koetta? Tai miksi kukaan tekee yhtään mitään? Haaveilin kokeen päättymisestä ja pitkistä luksusunista.

Lyhytkin univaje näkyy kehossa

Viidentenä päivänä fysiologiset mittarit alkoivat näyttää punaista. Stressihormoni kortisolin määrä verenkierrossani oli tuplaantunut ja leposykkeeni oli noussut 40:stä 50:en.

Keho tuntui epämukavalta. Silmät olivat kuivat ja kirvelevät.

Tutkimuksissa on havaittu, että lyhytkin univaje näkyy selkeinä sairauksille altistavina muutoksina. Jo viiden päivän valvominen nostaa verenpainetta ja haitallisen kolesterolin määrää veressä.

Tarkkaavaisuudessani näkyi myös viiden päivän kohdalla selkeä romahdus. Tarkkaavaisuustesteissä tein enemmän virheitä ja suoriuduin hitaammin.

Tutkimuksen mukaan parin tunnin univaje aiheuttaa 0,5 - 1 promillen humalan kaltaisia oireita. Tällä logiikalla olin jo kaatokännissä.

Murtumispiste löytyy

Kokeen lopussa olin saavuttanut henkisen murtumispisteeni. Kykenin vain hetkellisesti skarppaamaan ja esittämään selväjärkistä. Mielialani oli lamaantunut ja synkkä. En ollut enää oma itseni.

Mikä sitten oli kokeen tulos? Montako vuorokautta selviää neljän tunnin yöunilla? Minun sietokykyni raja menee kahden tai kolmen vuorokauden kohdalla. Tämän jälkeen alan jo toden teolla kaivata palauttavaa, pidempää unipätkää.

Viikon päätteeksi koitti se autuas hetki, kun sain käydä maate tietäen, ettei herätyskello aamulla päästäisi inahdustakaan. Mikä autuus! Nukuin 10 tuntia heräämättä kertaakaan.

Videosta artikkelin yllä voit katsoa, miten koe meni

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua