Hyppää pääsisältöön

Tuhansia tunteja kuntademokratiaa: Yle tekee Kuntavaaligallerian

Jan Andersson ja Johanna Vesikallio.
Jan Andersson ja Johanna Vesikallio. Kuva: Anne Hämäläinen/Yle Kuvapalvelu. Kuntavaalit 2017

Kevään kuntavaaleissa Yle yhdistää vaalikoneen ja vaaligallerian. Vaalikoneessa Yle tekee yhteistyötä kaupallisen median kanssa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Yle yhdistää vaalikoneen ja vaaligallerian. Kaikki kuntavaaliehdokkaat saavat mahdollisuuden vastata tuttujen vaalikonekysymysten lisäksi kolmeen kysymykseen videomuodossa. Näin syntyvät vaaligalleriavideot. Viime kuntavaaleissa ehdokkaita oli yli 37 000.

Ehdokkaiden suuresta määrästä johtuen videot toteutetaan tällä kertaa siten, että ehdokas tallentaa videovastaukset Ylen palvelussa samalla kun vastaa vaalikoneen kysymyksiin. Vastaamiseen tarvitaan vain kameralla varustettu tietokone tai mobiililaite. Ehdokkaat voivat vastata vaalikoneen ja -gallerian kysymyksiin 1. helmikuuta alkaen. Suurelle yleisölle palvelu aukeaa maaliskuun alkupuolella.

Uutta mediayhteistyötä

Uutta on se, että Yle tekee vaalikoneessa yhteistyötä kaupallisen median kanssa. Ylen vaalikoneen voi löytää kevään kuntavaaleissa KSF Median (mm. Hufvudstadsbladet), Uuden Suomen, Maaseudun Tulevaisuuden ja Suomen Kuvalehden verkkosivuilta laajennettuna näiden medioiden omilla vaalikonekysymyksillä. Yle haluaa tarjota yhteistyökumppaneille ainutlaatuista sisältöä ja lisätä entisestään vaalikoneen vaikuttavuutta ja tavoittavuutta.

Tulossa tärkeät vaalit

Kuntavaaleihin kohdistuu tänä keväänä paljon kiinnostusta: maakuntavaltuustot ovat tulossa ensi vuonna ja valtakunnallisesti saadaan ensimmäinen äänestystulos puolueiden kannatuksesta tämän eduskuntavaalikauden aikana.

“Haluamme aktivoida kansalaisia ja edistää kansanvaltaa. Näissäkin vaaleissa kokeilemme rohkeasti uusia, jopa kansainvälisesti ainutlaatuisia tapoja tuoda demokratia lähelle ihmisiä”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ylellä on jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus vaalikoneiden tekemisestä - ensimmäinen vaalikone näki päivänvalon vuonna 1996. Vuodesta 2014 lähtien mukana on ollut myös vaaligalleria, jossa kaikille ehdokkaille annettiin mahdollisuus osallistua videohaastatteluun.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta 2017

Lisätiedot:
Petri Kejonen, vastaava tuottaja, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta, p. 040 754 4515 petri.kejonen@yle.fi
Paula Pokkinen, sisältötuottaja, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta, p. 040 869 1140 paula.pokkinen@yle.fi