Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton ensimmäistä kertaa Suomessa

harpisti Xavier de Maistre
harpisti Xavier de Maistre Kuva: Felix Broede xavier de maistre

RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton Trans ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 10.2. Musiikkitalossa. Konserton solistina esiintyy ranskalainen harpisti Xavier de Maistre, joka soittaa myös konsertin päätteeksi kuultavassa Myöhäisillan kamarimusiikissa. Saariahon lisäksi konsertin ohjelmassa on Stravinskyn Orfeus-baletin musiikki sekä Beethovenin kolmas sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Saariaho on käyttänyt harppua monipuolisesti sekä orkesteri- että kamarimusiikissaan. Harpussa häntä kiehtovat soittimen resonoivuus, laaja ääniala sekä mahdollisuus kuulla kielten näppäilyn ääni. Trans-teoksen tilaajia ovat Yleisradion ohella Suntory Foundation for Arts -säätiö, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, Zürichin Tonhalle-orkesteri, Ranskan Yleisradio ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri. Xavier de Maistre kantaesitti teoksen 30.8.2016 ja nyt kuultava Suomen ensiesitys on konserton toinen esitys.

Helmikuun kamarimusiikkikonsertissa 26.2. on ohjelmassa kaksi teosta klarinetille, alttoviululle ja pianolle. Taiteellinen suunnittelija, klarinetisti Reijo Koskinen on valinnut ohjelmaan Mozartin "Kegelstatt" -nimellä kulkevan trion, joka viittaa tuttavaperheen pihalla pelattuun kuulapeliin. Samaisen Jacquinin perheen tytär Franziska soitti pianoa teoksen kantaesityksessä, jossa klarinetistina oli Anton Stadler ja alttoviulussa Mozart itse. Mozartin trion lisäksi ohjelmassa on Max Bruchin kahdeksan kappaletta klarinetille, alttoviululle ja pianolle, jonka viides osa, Romanialainen melodia, on antanut nimen koko konsertille.

Xavier de Maistre voitti kansainvälisen harppukilpailun Bloomingtonissa, Indianassa 1998 ja samana vuonna hänet valittiin Wienin filharmonikkojen riveihin ensimmäisenä ranskalaisena muusikkona. Sittemmin de Maistre on esiintynyt merkittävimpien orkesterien solistina mm. Riccardo Mutin, André Previnin ja Daniele Gattin johdolla. De Maistre levyttää yksinoikeudella Sony Musicille. Hän on taltioinut mm. Haydnin, Rodrigon, Ginasteran ja Debussyn harpputeoksia. Viimeisimpiä julkaisuja ovat Mozartin pianokonserttojen sovitukset harpulle sekä mm. Smetanan musiikkia sisältävä levy Moldau – The Romantic Album.

10.2. klo 19
Perjantaisarja 9

Hannu Lintu, kapellimestari
Xavier de Maistre, harppu
Igor Stravinsky: Orfeus
Kaija Saariaho: Trans harpulle ja orkesterille, Suomen ensiesitys (Ylen tilaus)
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 3 ”Eroica”
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Xavier de Maistre, harppu
Yuki Koyama, huilu
Ilari Angervo, alttoviulu
Luciano Berio: Sequenza soolohuilulle
Claude Debussy: Sonaatti harpulle, huilulle, alttoviululle

26.2. klo 15
Kamarimusiikkikonsertti 6
ROMANIALAINEN MELODIA

Reijo Koskinen, taiteellinen suunnittelu ja klarinetti
Atso Lehto, alttoviulu
Teppo Koivisto, piano
W.A. Mozart: Kegelstatt-trio
Max Bruch: Kahdeksan kappaletta klarinetille, alttoviululle ja pianolle

  • Alttoviulun soittaja (tutti)

    Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 28.–29.11.2019.

    Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 28.–29.11.2019.

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.