Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Šarialakia Tanskassa

Integraatiopyrkimyksistä huolimatta Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa sharialakia.
Dokumentin salaa kuvattu materiaali kertoo elämästä Tanskan moskeijoissa. Integraatiopyrkimyksistä huolimatta Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa sharialakia. yle tv1

TV1 torstaina 9.2.2017 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 15.2. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa šarialakia. Dokumentin salaa kuvattu materiaali näyttää, miten moskeijoissa eletään islamilaisen lain mukaan, Tanskan laeista tai integraatiotavoitteista piittaamatta.

Dokumentti valottaa myös sitä, miksi maahanmuuttajien sopeutuminen tanskalaiseen yhteiskuntaan on kangerrellut vuosikymmenien ajan.

Nuoripari kiersi moskeijoita

Kaksi musliminuorta, peitenimiltään Fatma ja Mohammed, muuttivat vuonna 2015 maahanmuuttajalähiöön. He aikovat soluttautua paikalliseen muslimiyhteisöön ja selvittää, mitä vasta tulleet maahanmuuttajat kohtaavat uudessa ympäristössään.

He tutkivat, neuvovatko imaamit väkeään Tanskan lain mukaan vai seuraavatko he šarialakia. Fatma ja Mohammed kuvaavat kolmen kuukauden ajan salaa moskeijoissa. He esiintyivät nuorena avioparina, joka vasta länteen muuttaneena tarvitsee tukea ja apua.

Pariskunta vierailee Tanskan kahdeksassa suurimmassa moskeijassa. Suurin osa paikoista tunnetaan julkisuudessa maltillisina yhteisöinä, mutta kuvattu materiaali paljastaa toisenlaisen todellisuuden.

Apua avio-ongelmiin

Fatma ja Mohammed hakevat apua muun muassa aviollisiin ongelmiin imaameilta ja uskonnollisilta johtajilta. Nämä neuvovat välttämään kääntymästä ongelmien takia tanskalaisten viranomaisten puoleen.

Fatma ei saisi mennä poliisin puheille, kun aviomies on väkivaltainen vaimoaan kohtaan. Moniavioisuus on hyväksyttävää ja aviomiehellä voi olla useampia vaimoja, jos sillä saadaan aviolliset ongelmat ratkaistua. Miten uskonnolliset johtajat reagoivat, kun Fatma haluaa avioeron?

Moskeerne bag sløret. Behind The Veil Of The Mosques. Ohjaus: Martin Kjær Jensen ja Irene Thyrri. Tuotanto: Tanska, 2016.