Hyppää pääsisältöön

Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, taustalla kerrostaloja.
Grafiikka: tupakointi kielletty -merkki, taustalla kerrostaloja. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen asunto-osakeyhtiölaki,tupakointikielto

Naapuriasunnosta leijaileva tupakansavu kuumentaa helposti tunteita taloyhtiöissä. Tähän asti asunnossa tai parvekkeella tupakointiin on voitu puuttua lähinnä yhtiöjärjestyksessä tai terveydensuojelulain perusteella. Vuoden alusta tupakointikieltoon ei ole tarvittu savukiehkuraakaan.

Viranomainen ei kuitenkaan helposti kiellä tupakointia asukkaan kodissa tai parvekkeella.

– Kynnys on korkea, koska aina kun kielloista on valitettu, ne on kumottu tuomioistuimessa, lakia soveltavan Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen kertoo. – Yhdessäkään tapauksessa ei ole kyetty osoittamaan terveyshaittaa. Se on myös osasyy siihen, että tupakkalakia muutettiin.

Vuoden 2016 elokuussa voimaan tulleen uuden tupakkalain tavoite on kirkas: savuton Suomi. Jo ennen lain uudistusta tupakointi oli kielletty taloyhtiön yhteisissä sisätiloissa, kuten rappukäytävissä ja kerhohuoneissa.

Nyt valtionhallinnon tavoite ulottuu jo asukkaan reviirille. Tämän vuoden alusta taloyhtiöt ovat voineet hakea kunnalta tupakointikieltoa asunnon parvekkeelle, piha-alueelle tai jopa asunnon sisätiloihin.

Vuoden 2016 elokuussa voimaan tulleen uuden tupakkalain tavoite on kirkas: savuton Suomi.

Tupakoinnin kieltämiseksi ei välttämättä vaadita savukiehkuraakaan. Viranomaiselle riittää esimerkiksi, että savu voi päästä kulkeutumaan yhdeltä parvekkeelta viereiselle parvekkeelle tai viereiseen asuntoon.

Viranomaisen kynnys on kuitenkin hyvin korkea tupakoinnin kieltämiseen sisällä asunnossa. Se saattaa vaatia taloyhtiöltä mittaviakin tutkimuksia. Niiden avulla yhtiön pitää perustella, että asunnosta kantautuvan savun saaminen kuriin vaatii suuria ja kalliita korjauksia tai muutoksia.

Viranomainen ei kuitenkaan voi kieltää sähkötupakointia asunnossa, mutta muuten kunnan määräämä tupakointikielto koskee myös sähkösavukkeita, esimerkiksi parvekkeilla.

Kaikkia asukkaita pitää kohdella samanarvoisesti

Kieltoa ei voi hakea yksittäinen asukas vaan taloyhtiö, ja hakemisesta pitää päättää yhtiökokouksessa. Hallituksen lisäksi yksi asukaskin voi olla aloitteellinen ja saada asian yhtiökokoukseen. Jos tupakankäry tympii suurempaa joukkoa, se voi vaatia ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä, kunhan he omistavat riittävästi osakkeita.

Yhdenvertaisuus pitää muistaa jo silloin, kun hallitus valmistelee asiaa yhtiökokoukselle. Jos yksi tai muutama osakkeenomistaja haluaa lopun naapurinsa röyhyttelylle, hallituksen pitää selvittää, voiko savu häiritä muidenkin asuntojen parvekkeilla tai pihoilla.

– Asunto-osakeyhtiössä on noudatettava yhdenvertaisuusperiaatetta. Jos yksittäinen osakas joutuu selvästi eriarvoiseen asemaan, moitekanteen riski on suuri. Parveketupakoinnin kieltoa kannattaakin hakea jokaiselle parvekkeelle, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen sanoo.

Tupakkalain perusteella määrätty tupakointikielto on tavallisesti pysyvä. Vaikka tupakoija muuttaisi pois ja savu hälvenisi, kielto pysyy.

Tupakointia voi rajoittaa monella tavalla

 • Taloyhtiö voi itsenäisesti kieltää tupakoinnin esimerkiksi asunnoissa ja parvekkeilla määräämällä siitä yhtiöjärjestyksessä. Jokaisen osakkeenomistajan täytyy hyväksyä yhtiöjärjestyksen muutos.
 • Taloyhtiö voi kieltää järjestyssäännöissään tupakoinnin esimerkiksi yhtiön leikkipaikoilla, yhteiskäytössä olevilla parvekkeilla ja ilmanottoaukkojen luona. Suositellaan, että järjestyssäännöt hyväksytään yhtiökokouksessa.
 • Vuokranantaja voi kieltää tupakoinnin asunnossa vuokrasopimuksessa.
 • Kunta myös valvoo määräämiään tupakointikieltoja, pääasiassa valitusten perusteella. Se voi myös käyttää uhkasakkoa pakkokeinona.

Tietoja varten on haastateltu Valviran ylitarkastajaa Reetta Honkasta ja Isännöintiliiton lakiasiantuntijaa Tommi Leppästä.

Entä jos tupakkamiehet torppaavat hankkeen?

Yhtiökokous päättää tupakointikiellon hakemisesta enemmistöpäätöksellä. Yhtiö voi siis hakea kieltoa, jos annetuista äänistä yli puolet kannattaa sitä.

Kiellon hakeminen ei välttämättä ole läpihuutojuttu. Voi olla, että pienessä rivitaloyhtiössä valtaosa kokousväestä onkin tupakkamiehiä tai -naisia ja hakeminen tyssää vastustukseen.

Tupakoija parvekkeella. Savuava tupakka kädessä. Taustalla kerrostaloja.
Tupakoija parvekkeella. Savuava tupakka kädessä. Taustalla kerrostaloja. Kuva: Yle / Pasi Partanen Savuke,tupakointi,Suomen tupakkalaki

– Kiellon hakemisesta päätettäessä ollaan enemmistön armoilla. Kielto voidaan ampua alas yhtiökokouksessa, kunhan päätöksessä muuten menetellään asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Asukas voi koettaa vielä hakea kieltoa terveydensuojelulain perusteella, Tommi Leppänen sanoo.

Isännöintiliiton ja Suomen kiinteistöliiton kanta on, että nekin osakkeenomistajat, joita mahdollinen kielto koskee, voivat äänestää siitä yhtiökokouksessa: he eivät siis ole esteellisiä.

Savut voi pitää loitolla puhumalla

Kun hallitus ja isännöitsijä järjestelevät kieltoasiaa yhtiökokoukselle, siihen kuluu aikaa ja vaivaa: pitää kuulla niitä asukkaita, joita kieltoasia koskee ja täyttää kuulemis- ja hakulomakkeet.

Yhtiön täytyy vielä odottaa kolme kuukautta, että kokouksen päätös on lainvoimainen, ennen kuin se vie tupakointikieltohakemuksen kunnalle. Hakeminen myös maksaa.

– Kunnathan veloittavat taloyhtiöitä tuntiperusteisesti, ja kyllä isännöintikin veloittaa hakemuksen valmistelusta. Myös lainvoimaisuustodistuksen hakeminen maksaa, Isännöintiliiton Leppänen muistuttaa.

Sekä Isännöinti- että kiinteistöliitto suosittelevat, että tupakointikiistat yritetään ratkaista ensin keskustelemalla.

Myös asunnon ostaja saa tietää vireillä olevasta tupakointikiellosta. Sekä Isännöintiliitto että kiinteistöliitto suosittavat kirjaamaan isännöitsijäntodistukseen, että yhtiössä aiotaan päättää kiellon hakemisesta. Jos kunta lopulta määrää kiellon, tieto päivitetään todistukseen.

Liitot myös suosittelevat, että tupakointikiistat yritetään ratkaista ensin keskustelemalla. Yksi konsti voi olla, että hallitus järjestää tupakoijille pihalle tupakointipaikan, josta savu ei pääse kantautumaan asukkaiden riesaksi.

10.7.2017 klo 09.35: Lisätty tietoa tupakointikiellon hakemisesta asunnon sisätiloihin, koska kiellon hakemista koskevaa ohjetta oli päivitetty. Linkki ohjeeseen on lisätty artikkelin loppuun.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Omakuvista tunnettu Helene Schjerfbeck rikkoi rajoja monella tavalla

  Schjerfbeck tunnetaan mm. historiamaalauksista ja omakuvista

  Helene Schjerfbeck (1862-1946) on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista ja rakastetuimmista taiteilijoista. Nyt hän saa myös liputuspäivän, kun sisäministeriö on suositellut lipun nostamista salkoon Suomen kuvataiteen päivänä 10. heinäkuuta, joka on Schjerfbeckin syntymäpäivä. Schjerfbeckiä pidettiin jo hänen elinaikanaan ensi rivin taiteilijana.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?