Hyppää pääsisältöön

Tupakkafirma kertoo tavoittelevansa savutonta tulevaisuutta – samalla se haluaa pitää sinut nikotiinikoukussa

Tupakkajätti Philip Morris International teki alkuvuodesta jotain yllättävää. Maailmanlaajuinen savukevalmistaja julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo tavoittelevansa “savutonta maailmaa”.

Viime vuosisadan alussa tupakka oli vielä ylellisyystuote ja statussymboli. // Kuva: EPA /JAGADEESH NV

Miksi ihmeessä savukebisneksellä yli sata vuotta vaurastunut yhtiö haluaa luopua savukkeiden myymisestä?

- Tavoitteena on, että aikuiset tupakoitsijat siirtyisivät vaarallisten savukkeiden sijasta käyttämään savuttomia tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle. Tässä on siis myös tällainen kansanterveydellinen lähtökohta, kertoo Philip Morrisin Suomen viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä YleX Etusivun haastattelussa.

Sama asia sanotaan yhtiön sivuilla suoremmin: “Yhteiskunta odottaa meiltä vastuullista toimintaa. Me toimimme vastuullisesti suunnittelemalla savutonta tulevaisuutta.”

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

Asenteet tupakointia kohtaan muuttuvat koko ajan kielteisemmiksi, ja samaan tahtiin muuttuu myös lainsäädäntö. Kun Suomen tupakkalakia viime kesänä uudistettiin, tupakkavalmistajat velvoitettiin painamaan askeihin varoittavia kuvia tupakan sairastuttamista ihmisistä, parveketupakoinnin kieltämisestä tehtiin taloyhtiöille helpompaa ja mentolisavukkeiden myynti kiellettiin.

Suomen hallituksella on tavoitteena tehdä Suomesta savuton vuoteen 2030 mennessä. Vaikuttaa täysin mahdolliselta, että savukkeiden myyminen kiellettäisiin lähivuosikymmeninä kokonaan. Tupakka-alalla on nyt siis kiire kiillottaa imagonsa niin vastuulliseksi kuin mahdollista, jotta sen bisneksen ydin - riippuvuutta aiheuttavan nikotiinin myyminen - säilyisi laillisena. Siksi firmat haluavat kilpaa tuoda markkinoille savuttomia tuotteita, joita voi markkinoida parempana vaihtoehtona perinteiselle tupakalle.

Vaikuttaa täysin mahdolliselta, että savukkeiden myyminen kiellettäisiin lähivuosikymmeninä kokonaan.

Mutta mitä nämä savuttomat tuotteet käytännössä ovat? Mononen-Mikkilä antaa vihjeitä, mutta ei sano suoraan.

- Uusimmat tuotteet ovat niin kutsuttuja palamattomia tupakkatuotteita, siis sellaisia joista ei synny savua ollenkaan.

Kansainvälisistä medioista selviää, että uudessa nikotiini-innovaatiossa on kyse perinteisestä savukkeesta, jota lämmitetään sähköisessä savukeholkissa.  Lämpö höyrystää tupakasta aromia ja nikotiinia, joita voi sitten vetää tuttuun tapaan keuhkoihin.

Savuttomat tupakat kielletään erikseen uudessa tupakkalaissa. Terveysviranomaiset olivat lakia valmisteltaessa huolissaan siitä, että savuttomat tupakkatuotteet koukuttaisivat ihmisiä entistä pahemmin, koska niihin ei liity yhtä kielteisiä mielikuvia kuin perinteiseen tupakkaan.

Tupakkafirmat puolestaan antavat ymmärtää, että riippuvuus ei olisi savuttomien tupakoiden kohdalla ongelma, koska ne eivät ole terveydelle niin haitallisia kuin palava tupakka. Mutta voiko alaan luottaa?

Tupakka, vanha kunnon terveystuote

Tupakkayhtiöillä on huono maine hyvästä syystä. Alalla on tiedetty 50-luvulta alkaen, että tupakointi on hengenvaarallista, mutta tieto yritettiin vuosikymmenten ajan salata toinen toistaan likaisemmilla tempuilla.

Professori Heikki Hiilamo on perehtynyt yli 10 vuoden ajan Yhdysvalloissa julkisiksi määrättyihin tupakkayhtiöiden oikeudenkäyntiasiakirjoihin. Hiilamon uusi kirja Maailma tupakkayhtiöiden vallassa kuvaa sitä, miten savukevalmistajat sekoittivat julkista keskustelua tupakan terveyshaitoista. Keuhkosyövän väitettiin johtuvan milloin huonosta sisäilmasta, milloin sairastuneen persoonallisuudesta. Terveyshaittojen myöntämisen sijaan tupakkaa markkinoitiin jopa terveystuotteena. Sen väitettiin olevan hyväksi odottaville äideille ja linjojaan tarkkaileville naisille.

Heikki Hiilamo ei usko, että Philip Morrisin kaltaiset suuryritykset haluaisivat nykyäänkään aidosti vähentää tupakointia maailmassa:

- Sitä on aika vaikea uskoa, koska samaan aikaa Philip Morris on pyrkinyt kumoamaan napsutupakoita koskevan kiellon ja puolustaa muutenkin omaa asemaansa.

Hiilamon mukaan tupakkayhtiöt ovat siirtyneet suoranaisesta valehtelusta ja faktojen vääristelystä imagotyöhön. Tupakan vaaroja ei voi enää kiistää, joten firmat haluavat luoda mielikuvaa siitä, että ne myyvät vaarallisia tuotteitaan vastuullisesti. Hiilamon mielestä mielikuva on valheellinen.

Eikö tupakointi siis ole aikuisen ihmisen oma asia?

- Kysymys on niin vahvasti riippuvuutta aiheuttavasta huumeesta, että vastuullisinta olisi lopettaa kokonaan tupakkatuotteiden valmistus.

Kuka päättää siitä, että poltat?

Nikotiinin koukuttavuus on yleisesti tiedossa. Suurin osa tupakoinnin aloittavista tietää kyllä leikkivänsä terveydellään. Eikö tupakointi siis ole aikuisen ihmisen oma asia?

Hiilamon mukaan näin ei ole, varsinkin kun suurin osa aloittelevista sauhuttelijoista ei ole aikuisia:

- Yhteiskunta luo puitteet, missä ihmiset tekevät valintoja. Usein ihmiset aloittavat tupakoinnin alaikäisinä, jolloin he eivät ole kykeneviä tekemään valistuneita päätöksiä. Jos valinnan on tehnyt ennen kuin tulee täysi-ikäiseksi ja valinta vaikuttaa myöhempään elämään, tässä on selvä moraalinen kysymys.

Siitä moraalisesta kysymyksestä tupakkayhtiöt eivät mielellään keskustele, vaikka se olisi täysin hypoteettinen.

Pasi on tupakoitsija. Hän on 55-vuotias ja polttanut suurimman osan elämästään. Sitten Pasi kuolee keuhkosyöpään. Kenen vika se oli?

- On vaikea ottaa tuollaiseen yksittäistapaukseen kantaa, Päivi Mononen-Mikkilä vastaa.

Jäikö uutiset lukematta?  Mitä maailman menosta pitäisi ajatella?  Kuuntele YleX Etusivua! Etusivu on viihdyttävä ajankohtaisohjelma, joka tulee radiosta joka arkipäivä kello 11–13.