Hyppää pääsisältöön

Vanhoista autonrenkaista tehdyt tekonurmikentät syynissä

Uusimmat tutkimukset ovat herättäneet epäilyksiä siitä, että tekonurmikentissä käytetty materiaali saattaa altistaa urheilijoita – erityisesti nuoria – jopa syöpävaarallisille aineille. Suomessa on jo annettu suosituksia välttää tietynlaisen kumirouheen käyttöä, mutta Hollannissa muun muassa jalkapalloseura Ajax on päättänyt vaihtaa rouheen turvallisemmaksi.

Eri puolilla maailmaa tehdyillä tekonurmikentillä käytetään pohjamateriaalia ns. SBR-kumirouhetta, joka on tehty käytetyistä autonrenkaista. Yhteen jalkapallokenttään menee noin 15 000 autonrengasta.

Suomessa rouhekenttiä on yli 320 ja useimmissa niistä on käytetty SBR-kumirouhetta. Tavallinen käyttöpaikka on jalkapallokenttä, mutta lisäksi sitä on muun muassa yleisurheilukentillä ja lasten leikkipaikoilla.

Tekonurmien haitallisuudesta tai jopa vaarallisuudesta on Euroopassa kohistu erityisesti Hollannissa. Viime syksynä maassa esitettiin tv-dokumentti, joka herätti epäilyt niin vahvoiksi, että Hollannin terveys-, hyvinvointi- ja urheiluministeriö RIVM teetti uuden tutkimuksen terveysriskeistä.

”Ne kumirouheet, joita tutkimme hollantilaisista kentistä, olivat turvallisia pelata, mutta vain koska PAH-yhdisteiden raja-arvot seoksille ovat nykyisellään niin korkeat. Emme voi tietää, ovatko ne turvallisia tulevaisuudessa, koska raja-arvo on niin korkea”, johtaja Joke Herremans RIVM:stä varoittaa.

Utrechtin yliopiston professori Martin van den Berg painottaa MOT-ohjelmassa, että ”ei ole hyväksyttävää, että lapset leikkivät ja pelaavat päivittäin noilla kentillä”.

Epäilyksiä terveyshaitoista on aiemmin kantautunut myös Suomeen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvitti vuonna 2015 jalkapallohallien sisäilmaongelmia. ”Tutkimuksessa törmäsimme siihen, että näiden tuoreiden SBR-kumirouheiden PAH-pitoisuudet olivat lähellä ongelmajäterajaa”, ylilääkäri Raimo Salonen sanoo. PAH -yhdisteet ovat syöpävaarallisia

Raja-arvoja laskettava

Kumirouhetta käsitellään seoksena, jota Euroopan unionissa säätelee vain yksi säädös. Se rajoittaa karsinogeenisten ja mutageenisten myrkyllisten aineiden pitoisuuksia seoksessa. Sen mukaan esimerkiksi PAH-yhdisteitä saa olla 1000 mikrogrammaa kilossa, kuluttajatuotteissa 1 mikrogramma ja leluissa vain 0,5 mikrogrammaa kilossa.

”Nämä teollisuudelle asetetut raja-arvot eivät puhu ihmisen terveyden puolesta ja ne pitäisi alentaa niin nopeasti kuin mahdollista”, van de Berg kiteyttää. Samaa mieltä ollaan RIVM:ssä. Se pyytää Euroopan komissiota laskemaan raja-arvoja.

Helsingissä päämajaansa pitävässä Euroopan kemikaalivirastossa tehdään parhaillaan selvitystä SBR-kumirouheiden terveysvaikutuksista ja siitä pitäisikö raja-arvoja tarkistaa.

MOT vierailee Hollannin huippujalkapalloseuroihin kuuluvan Ajaxin kentillä. Ajax ei odottele enää. Se ei halua riskeerata pelaajiensa turvallisuutta ja päätti vaihtaa kaikki SBR-kumirouheet kentiltään korkkiin.

”Mikäli SBR-rouheet osoittautuvat vaarallisiksi tai edes hiemankin vaaralliseksi, niin totta kai tehtävämme on toimia sen mukaan ja pyrkiä pääsemään normeilla niistä eroon”, sanoo Tero Auvinen Suomen Palloliitosta.

TV1 maanantai 6.2. klo 20
MOT: Uhka tekonurmen alla
Toimittaja Nina Malmberg

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 7.2.2017 MK

Kommentit