Hyppää pääsisältöön

Bonusperhe – perhe-elämää potenssiin kolme

Bonusperhe
Bonusperhe Kuva: Ulrika Malm Yle Fem,Petra Mede,Erik Johansson (valokuvaaja),Vera Vitali,Fredrik Hallgren,bonusperhe

Draamakomedia Bonusperhe kertoo nykyperheen koettelemuksista, joissa bonusäidit ja isäpuolet, ärsyttävät sisarpuolet ja kierot ex-puolisot taistelevat huomiosta. Kaikki haluavat saada lainsäätäjän puolelleen. Mukaan mahtuu myös aimo annos hyvää mieltä.

Tapahtumien keskiössä ovat Patrik ja Lisa, jotka löysivät toisensa ja aloittivat alusta. Heillä arki on hektinen palapeli. He asuvat uudessa yhteisessä talossa ja tahti kiihtyy nollasta sataan koska he hoitavat lapsiaan vuoroviikoin.

Lisan ex-mies on Martin, joka taistelee selvitäkseen erosta. Hän on muuttanut äitinsä luo eikä ole tarpeeksi kypsä käsitelläkseen tilannetta. Lisan ja Martinin lapset ovat Bianca (15) ja Eddie (10).

Patrikin ex-vaimo on Katja, joka on tottunut saamaan haluamansa mukaan. Hän on perfektionisti ja työ arkkitehtitoimistossa on aina etusijalla. Patrikin ja Katjan poika on William (10).

Sarjan alussa William ja Eddie ovat täyttämässä vuosia ja Lisa keksii järjestää heille yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Muiden, myös syntymäpäiväsankareiden, mielestä ajatus on huono. Patrik ottaa jo etukäteen särkylääkkeet esille koska odottaa saavansa löylytyksen Martinilta.

Juhlat sujuvat kuitenkin suhteellisen hyvin, mutta kun paljastuu salaisuus ja tapahtuu onnettomuus tilanne riistäytyy käsistä. Kun tapaamme henkilöt ensimmäistä kertaa he istuvat pariterapiassa kertaamassa juhlien tapahtumat.

Bonusperhe – koko suvun urakka

Sarjan ovat luoneet Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren ja Calle Marthin. Käsikirjoitustyö onkin ollut varsinainen koko suvun urakka. Felix ja Clara ovat eläneet uusperheenä jo 12 vuotta ja myös Felixin siskolla, Moalla, on kokemusta eri perhemuodostelmista.

Toimittaja ja kirjailija Moa Herngren kertoo Ylelle työskentelyprosessista, omista kokemuksistaan perhe-elämästä ja sarjan tavoitteista.

Mistä syntyi sarjan idea?

- Kälyni Clara Herngren kouluttautui terapeutiksi ja työskenteli paljon uusperheiden kanssa. Hänen mielestään ilmiöön liittyi monta jännittävää ihmissuhdetta, joista saisi hyvää ainesta tv-sarjaksi. Idea tuntui kristallinkirkkaalta. Bonusperheisiin liittyvä dramatiikka tuntui täydelliseltä aiheelta.

Onko sinulla omia kokemuksia elämästä uusperheessä?

- Kyllä. Elän jo toisessa uusperheessäni. Olen asunut yhdessä nykyisen puolisoni kanssa kahdeksan vuotta. Minulla on kolme bonuslasta, yksi jo kotoa muuttanut, ja yksi oma lapsi.

- Kaikki, jotka työskentelivät käsikirjoittajina, ovat itse kokeneet uusperheen arkea. Tuntui hyvältä, että kaikilla oli omakohtaista tuntumaa aiheeseen.

Kenties myös lohduttavaa jos tuntee itsensä yksinäiseksi näiden kysymysten äärellä?

- En tiedä, mikä tilanne on Suomessa, mutta Ruotsissa puolet avioliitoista päättyy eroon, joten valtavasti ihmisiä elää uusperheissä.

Halusimme tuoda esiin toiveikkuutta ja oikeaa elämää, jossa voi itkeä ja nauraa vuorotellen.― Moa Herngren

Ei mikään uusi ydinperhe

Onko sinulla vinkkejä miten kuvion saa toimimaan?

- Se riippuu yksilöistä, mutta bonusperheeseen ei kannata ryhtyä ajatuksella, että siitä syntyy ydinperhe. Kannattaa madaltaa odotuksiaan, se auttaa.

- Lisäksi on osattava hyväksyä paljon asioita. Perhe koskettaa monia ihmisiä ja siksi on hyväksyttävä etteivät kaikki ajattele samalla tavalla.

Millaista oli työskennellä Felix-veljesi kanssa?

- Olin aluksi huolissani, miten muutos henkilökohtaisesta suhteestamme ammatilliseksi sujuisi, mutta lopputulos ylitti odotukseni.

- Olimme usein eri mieltä asioista, mutta samaa mieltä siitä, mitä halusimme sarjalla saavuttaa. Tärkeistä asioista olimme yhtä mieltä.

Ohjaaja Felix Herngren
Felix Herngren, Erik Johansson ja Vera Vitali Bonusperheen kuvauksissa. Ohjaaja Felix Herngren Kuva: Peter Hoelstad Felix Herngren,Yle Fem,bonusperhe

Aidompaa kuin Solsidan

Sarjaan sisältyy vakavia aiheita, mutta myös hyvää mieltä. Joidenkin arvioiden mukaan sarja on uusi, vakavampi versio hittisarjasta Solsidan (Onnea onkimassa), mutta Moa Herngren ei halua verrata sarjoja.

- Emme lainkaan ole ajatelleet tekevämme Solsidania, vaan halusimme tehdä aidon tuntuisen sarjan. Aiheesta olisi myös voinut tehdä synkän sarjan, mutta emme sitäkään halunneet.

- Halusimme tuoda esiin toiveikkuutta ja oikeaa elämää, jossa voi itkeä ja nauraa vuorotellen. Ja mukaan piti saada myös absurdit tilanteet mutta nimenomaan todentuntuisesti.

- Solsidan ei ole todentuntuinen ja se on enemmän komediasarja, jossa henkilöt ovat liioiteltuja. Vertaus on varmasti väistämätön koska Felix liittyy niin tiiviisti sarjaan, mutta Solsidan ei ole lainkaan ollut mielessämme.


Sarjan ovat tuottaneet Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren ja Calle Marthin
Osissa: Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren, Petra Mede
Tuotanto: FLX TV SVT:lle / yhteistuotanto

Sarjan toisen kauden uudet jaksot alkavat 14.7.2018, Yle Fem ja Yle Areena.

Bonusperhe kulissien takana
Kulissien takaa Bonusperheen kuvauksissa. Bonusperhe kulissien takana Kuva: Peter Hoelstad Yle Fem,Erik Johansson (valokuvaaja),frank dorsin

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua