Hyppää pääsisältöön

Miten parantaa oman tallin ilmapiiriä?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni hevonen kysyi seuraajilta, mikä tekee omasta tallista hyvän paikan harrastaa. Ylivoimaisesti tärkeintä on vastaajien mielestä avoin ja vastaanottava ilmapiiri. Miten oman tallin tunnelmaa voi ylläpitää ja kohentaa?

Tallilla tehdään ja ollaan yhdessä. Sillä ei ole väliä, ovatko kaikki kaikkien parhaita kavereita. Vaikka ratsastajia on kaiken ikäisiä ja monenlaisia persoonia kaikkia yhdistää rakkaus ja kiinnostus hevosiin. Toisia kehumalla ja tsemppaamalla saa aikaan positiivisen kierteen, joka nostaa kaikkien ratsastajien itsetuntoa ja motivaatiota. Virheiden sijasta kannattaa keskittyä tallitoverin onnistumisiin ja kehua kaveria ääneen.

”Vaikka ei tuntisikaan, niin moikataan.”

Tallin kodikkuuteen vaikuttaa oleellisesti se, että jokainen tallilla oleskelija huomataan. Tervehtiminen, hymyileminen ja silmiin katsominen ovat pieniä arkipäivän juttuja, joista tulee valtavan hyvä ja tervetullut olo.

”Mahdollisimman paljon yhteistä ajanvietettä.”

Monilla talleilla järjestetään paljon oheistoimintaa itse ratsastustuntien ja kisojen lisäksi. Hoitokursseilla voi opetella hevosen käsittelyä ja suorittaa hoitomerkkejä. Talvella voi järjestää hiihto- tai pulkkaratsastusta ja kesällä vikellystä taikka uintiretkiä. Syystalkoot, pikkujoulut ja kevätjuhlat ovat loistava tapa tutustuttaa eri tunneilla käyviä ratsastajia paremmin toisiinsa. Yhteisillä lihaskuntotunneilla ja hölkkälenkeillä saa tarpeellista monipuolisuutta liikkumiseen ratsastuksen ohella.

Yhteistoimintaa voi järjestää myös kokonaan tallin ulkopuolella. Joskus voi olla mukavaa järjestää elokuvailta tai mennä porukalla ravintolaan.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

”Tallista saa viihtyisän olemalla itse hyvällä tuulella.”

Oma asenne ratkaisee monessa jutussa, niin tässäkin. Tallista saa viihtyisämmän paikan olemalla itse hyvällä tuulella ja tekemällä oman osuutensa. Kun välillä puuhaa myös vähän extraa, auttaa kaveria tai siivoaa toisen unohtamat varusteet, saa myös itse apua tarvittaessa. Siisteydestä ja avuliaisuudesta tulee kaikille sellainen olo, että tallista pidetään huolta yhdessä. Yksi tunnelman luojista on aina juuri sinä itse!

”Kaikilta voi pyytää apua nolaamatta itseään.”

On tärkeää, että kellekään ei tule olo, ettei mikään kysymys ole turha tai tyhmä. Kenenkään ei ole tarkoitus selvitä kaikesta yksin. Tähän voi vaikuttaa myös itse, ottamalla toisen kysymykset ja avunpyynnöt huomioon. Avuliaisuus madaltaa kynnystä kysyä ja vähentää turhia väärinymmärryksiä. Silloin myös kokeneemman ratsastajan on helpompi epävarmassa tilanteessa kysyä reippaasti neuvoa.

Mieltä askarruttavat pelot, jännitykset ja epävarmuudet kannattaa kertoa opettajalle tai henkilökunnalle aina heti niiden putkahdettua mieleen. Jos saa osakseen kohtelua joka tuntuu pahalta, sano siitä ääneen kiusaajalle tai opettajalle. Syrjintä ja kärhämät on helpompi selvittää niiden alkaessa, ennen kuin ne paisuvat suhteettomiksi solmuiksi.

Täältä löytyy juttu siitä, miten huono talli-ilmapiiri mahdollistaa kiusaamisen.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.