Hyppää pääsisältöön

Arttu Lindeman voitti ansaitusti vuoden artisti -yleisöäänestyksen Emma Gaalassa – hän oli ainoa ehdokas, jolla on laaja fanikunta musajuttujen ulkopuolella

YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto ja Uuden musiikin aamuvuoron Anne Lainto pitävät Lindemanin valintaa hyvin luonnollisena asiana.

Arttu Lindeman on vuoden artisti. // Kuva: Ville Juurikkala

20-vuotias Arttu Lindeman voitti lauantaina 4. helmikuuta Emma Gaalassa vuoden artisti -yleisöäänestyksen Emma-palkinnon.

Se on hurja juttu, sillä Lindeman julkaisi ensimmäisen sinkkunsa 20. kesäkuuta.

Lindeman voitti vuoden artisti palkinnon siten vain seitsemän ja puoli kuukautta debyyttisinkkunsa julkaisun jälkeen.

Se on historiallista.

Sosiaalisessa mediassa monet kuitenkin pettyivät valintaan. Osa Twitter-kommentoijista ei tviittien mukaan tiennyt, kuka Lindeman on, osa ei taas löytänyt yhtään syytä sille, miksi Lindeman ansaitsisi palkinnon.

Yleisöäänestys: vuoden kotimainen artisti -Emmaa on jaettu vuodesta 2004 lähtien. Kahtena ensimmäisenä vuonna sen voitti Nightwish, vuosina 2006–2012 joko Lauri Tähkä, Lauri Tähkä & Elonkerjuu tai Elonkerjuu. Seuraavana kolmena vuotena oli Cheekin vuoro.

Kaikki aiemmat voittajat olivat jo konkareita. Sellaisia artisteja, jotka olivat olleet pinnalla jo vuosia ennen vuoden artisti -palkintoa.

Se on yksi syy sille, miksi Lindemanin valintaa on kritisoitu somessa rankasti. Miten tällainen parikymppinen tulokas, joka on julkaissut vain neljä singleä, voi tulla palkituksi vuoden artistina? Ei kai Arttu Lindeman ole oikeasti parempi artisti kuin ehdolla olleet Elastinen, Sanni tai kansainvälistä läpimurtoa tekevä Alma?

Ei välttämättä olekaan, mutta ei vuoden artisti -yleisöäänestys siitä mittaakaan. Sitä mitataan muissa kategorioissa, joiden voittajista päättää Emma Gaalan päätuomaristo, johon kuuluu 23 henkilöä. Lindeman oli ehdolla myös vuoden tulokkaaksi, mutta kategorian voitti Alma.

Vuoden artisti -äänestystulos kertoo siitä, että Arttu Lindeman on suositumpi kuin muut artistit.

Vuoden artisti -äänestystulos kertoo siitä, että Arttu Lindeman on suositumpi kuin muut artistit. Se kertoo siitä, että hänen faninsa ovat aktiivisempia kuin muiden fanit.

Ja se taas kertoo siitä, että Arttu Lindeman on tehnyt asiat omaa fanikuntaansa ajatellen paremmin kuin kukaan muu suomalainen artisti tai yhtye. Kenelläkään muulla ei ole ollut tällaista fanipohjaa uransa alkuvaiheessa.

Sen vuoksi Uuden musiikin aamuvuoron juontaja ja Emma Gaalan päätuomaristoon kuulunut Anne Lainto ei pidä Lindemanin voittoa millään tavalla yllättävänä.

- Lindeman on yksi menneen vuoden kiinnostavimmista hahmoista, joka tekee myös musiikkia, Lainto sanoo.

Lindemania on täysin turhaa vähätellä

Arttu Lindeman on tullut musaskeneen verrattain uutta reittiä pitkin. Lindeman ryhtyi tekemään videoita YouTubeen, kun hän lähti vaihto-opiskelemaan Ruotsiin vuonna 2013. Alun perin tarkoitus oli tehdä videoita perhettä ja ystäviä varten, mutta pian tuntemattomatkin kiinnostuivat hollolalaisteinin tekemisistä.

Nyt hän on yksi Suomen tunnetuimmista tubettajista. On täysin mahdollista, että Lindemanilla ei olisi levytyssopimusta ilman YouTubea. Mutta ei välttämättä olisi Saaralla, Mustalla Barbaarilla tai Prinssi Jusufillakaan. Eikä Benjaminilla ilman Instagramia.

Näistä “someartisteista” Lindeman on ainoa Emma-palkittu. Hän on ainoa, jonka kaikki sinkut – toistaiseksi neljä – ovat nousseet Suomen Spotifyn listaykköseksi.

Hän on ylipäänsä ainoa suomalaisartisti, jonka neljä ensimmäistä sinkkua ovat nousseet Spotifyn ykkössijalle.

Tähän voisi kommentoida, että Lindemanin menestys johtuu hänen YouTube-faneistaan. Niistä jonneista, jotka tykkäävät siitä, kun videoillaan joko erittäin itsevarma tai hieman ylimielinen Lindeman kertoo avoimesti omasta elämästään, antaa parisuhdevinkkejä tai tekee erilaisia haasteita. Joku voi sanoa, että eihän Lindemanin suosion kohdalla kyse ole musiikista, vaan siitä, että hän on suosittu somessa.

Nämä inisijät ovat osittain oikeassa.

Ajatus siitä, että hyvän artistin ainoa ominaisuus on musiikin tekeminen, on vanhentunut.

Tätä mieltä on YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto, joka kuului myös Emma Gaalan päätuomaristoon.

- Me pidetään meidän lemppariartisteista niin monesta eri syystä. Joillekin riittää musiikki, joillekin toimii musiikin ulkopuoliset tekijät, kuten ulkonäkö tai karisma, Kautto kommentoi.

Voisi sanoa, että vuonna 2017 paras artisti on sellainen, joka on parhaiten saatavilla. Joka ottaa fanit huomioon 24/7. Joka ei salaa mitään, vaan on aidosti oma itsensä, vaikka se ärsyttäisi monia. Joka tekee sellaista musiikkia, joka uppoaa oman faniporukan aivan sinne ytimeen.

Somen vuoksi on erittäin haastavaa kasvaa suureksi ja pidetyksi artistiksi pelkällä musiikilla. Ei Psyn Gagnam Style ole YouTuben katsotuin musiikkivideo sen vuoksi, että biisi tai artisti olisi yksinomaan erityisen hyvä. Psyn ja Arttu Lindemanin kohdalla kyse on ilmiöstä, joka on suurempi kuin musiikki.

"Artisti on yksi iso kokonaisuus. Ei pelkkä musiikki, vaan osiensa summa."― Hanne Kautto, YleX:n kanavapäällikkö

- Artisti on yksi iso kokonaisuus. Ei pelkkä musiikki, vaan osiensa summa, Kautto sanoo.

Näistä osista erittäin merkittävässä roolissa on tubettaminen ja vloggaus. Se on rooli, jonka Lindeman hallitsee ja johon hän panostaa – ainoana vuoden artisti -ehdokkaista.

Lindemanin voitto näyttää, mihin suuntaan musiikin tekeminen ja kulutus ovat menossa

Suurin syy Arttu Lindemanin kohtaamaan kritiikkiin näyttää olevan se, että hän on julkaissut vain neljä kappaletta lyhyen uransa aikana.

Biisien vähäistä määrää tärkeämpää on se, että näitä neljää kappaletta on kuunneltu Spotifyssä yhteensä yli 19 miljoonaa kertaa. Vertailun vuoksi vuoden myydyimmän albumin Emma-palkinnon voittanutta Ensimmäinen kattaus: Vain elämää myytiin 55 078 kappaletta.

Nykyään yksittäisen kappaleet ovat monille artisteille isompia juttuja kuin albumit. Digiaikana albumin merkitys on pienentynyt, koska musiikkia kulutetaan enemmän kappaleittain.

Uuden musiikin aamuvuoron juontaja Anne Lainto huomauttaa, että ei esimerkiksi Almalla ole sen enempää julkaistuja kappaleita kuin Lindemanilla: Karma, Dye My Hair ja Knock sekä Felix Jaehnin kanssa julkaistu Bonfire.

Vähäisestä biisimäärästä huolimatta Alma voitti vuoden tulokkaan Emman ja oli ehdolla vuoden artisti -yleisöäänestyksessä. Alman kohdalla kappaleiden vähäinen määrä ei kuitenkaan herättänyt keskustelua – luultavasti siksi, että Alma on perinteinen artisti, ei some-ilmiö.

Jatkossa näitä vloggaaja-artisteja tullaan näkemään lisää. Se on suuntaus, johon on totuttava ja joka on hyväksyttävä.

- Jos minä olisin levy-yhtiön pomo, niin sainaisin totta kai ihan sairaasti noita tubeartisteja, jos haluaisin tehdä rahaa, Lainto kommentoi.

Se kannattaisi, koska heidän fanipohjansa on jo luotu. Miksi lähteä nollista, kun voi startata huipulta?

Lue myös:

Analyysi: Emma Gaalakin sen kertoi, että 2016 oli vahva debytanttien vuosi ja uusia poikkeuksellisia kokoonpanoja syntyi
 

YleX järjestää Lahden MM-hiihtojen After Ski -tapahtuman 1. maaliskuuta. Lue lisää täältä!

YleX After Ski valtaa Lahden 1. maaliskuuta Lahti2017 MM-kisoissa. // Kuva: YleX/Tuuli Laukkanen