Hyppää pääsisältöön

Tipusta broileriksi ja vakuumipakkaukseen – tällainen on broilerin matka kasvattamosta teurastamoon

Broileri maistuu suomalaisille: siipikarjan lihaa syödään toiseksi eniten heti sianlihan jälkeen ja kulutus kasvaa koko ajan. Mutta millaisissa oloissa tätä suosikkiruokaa tuotetaan? Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Helena Lappeteläinen pääsi tutustumaan broilerin matkaan tipusta teurastamolle ja aina myyntipakkaukseen saakka. Katso koko matka oheisesta videosta, joka sisältää harvinaista kuvaa broilerin käsittelystä.

Video on kuvattu Lapualla keskikokoisella broileritilalla. Se tarkoittaa, että kasvattamoon mahtuu lähes 70 000 broileria. Linnut tilalle tuodaan untuvikkoina kotimaisesta hautomosta.

Broilereiden ruokavalio koostuu 80-prosenttisesti kotimaisista viljoista, lähinnä vehnästä ja kaurasta. Sen lisäksi linnut saavat hieman soijarouhetta, rypsirouhetta, kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Lääkkeitä tai rokotteita ei suomalaisille broilereille anneta toisin kuin esimerkiksi Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa. Suomessa ei myöskään typistetä lintujen nokkaa.

Nopea kasvu aiheuttaa kipua ja terveysongelmia

Broilereiden nopea kasvu aiheuttaa niille kuitenkin terveyshaasteita. Helsingin yliopiston eläinlääketieteen professorin Anna Valrosin mukaan on todisteita siitä, että broilerit tuntevat kipua ja niillä on sydän- ja verenkierto-ongelmia. Ongelmia pyritään vähentämään parantamalla elinoloja.

– Olemme esimerkiksi tutkineet eri tasojen käyttöä broilereilla ja ne selvästi tykkää, jos ne pääsevät valitsemaan muutakin kuin pehkupohjan. Se myös vähensi loppuvaiheen ontumista.

Viiden viikon kasvatuksen jälkeen broileri on valmis teurastettavaksi. Teurastus alkaa lintujen tainnutuksella. Se tapahtuu lisäämällä hiilidioksidia hengitysilmaan. Tainnutuksen jälkeen tehdään viilto ja verenvalutus. Ihannetilanteessa linnut teurastettaisiin tilalla, jotta kuljetus ei aiheuttaisi linnuille stressiä. Käytännössä näin ei toimita, sillä teurastamoissa on helpompi pitää yllä korkeaa hygieniatasoa. Teurastamossa jokainen lintu tarkastetaan kolmeen otteeseen: sisäänottotilanteessa, höyhenten poistamisen yhteydessä ja lopuksi suolistuksen jälkeen.

Toistaiseksi broileriteurastamoille ei kuka tahansa pääse seuraamaan lintujen käsittelyä. Asia muuttuu ensi syksynä, kun HK Scanin tehtaalle Raumalla avataan ikkunallinen katselukäytävä yleisölle.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän